24 Σεπτεμβρίου 2009

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (www.rpbw.com) παρουσίασαν την προμελέτη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το οποίο θα στεγάσει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. 
Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τους ισχυρούς δεσμούς του με την Ελλάδα, το Ίδρυμα αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σύμπραξη –πρώτη στο είδος της– με το Ελληνικό Δημόσιο, αποσκοπώντας, μεταξύ άλλων:

  • να συμβάλει δημιουργικά στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της σύγχρονης Αθήνας, και
  • να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό, δίνοντας τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και την εκπαίδευση, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο πρασίνου.

Η παρουσίαση της προμελέτης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2009 στο Ζάππειο Μέγαρο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (σε συνεργασία με το Megaron Plus).

Προβάλλοντας την επικοινωνιακή ταυτότητα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η επικοινωνιακή ταυτότητα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το λογότυπο αυτό συνθέτουν τρία χρώματα: μπλε, τυρκουάζ και πράσινο. Το μπλε, το εθνικό χρώμα της Ελλάδας, χαρακτηρίζει τους εθνικούς οργανισμούς που θα φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την εθνική σημασία του ΚΠΙΣΝ ως συνόλου. Το τυρκουάζ, το χρώμα των ελληνικών θαλασσών, συμβολίζει την εγγύτητα του ΚΠΙΣΝ με το νερό και τη σημασία τους για τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας και της Ελλάδας. Τέλος, το πράσινο είναι το χρώμα της βλάστησης, που συμβολίζει τον σημαντικό νέο χώρο πρασίνου που θα δημιουργηθεί για την πόλη, καθώς και το φιλόδοξο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του έργου.

Δελτίο Τύπου

Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή

Ομιλία του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου, Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Συνέντευξη τύπου του Ρέντσο Πιάνο για το ΚΠΙΣΝ στο Ζάππειο Μέγαρο

Επιστολή του κ. Ιωάννη Καρρά, Αρχιτέκτονα Μηχανικού

Δείτε ακόμα