Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κόμβος βιωσιμότητας - Εικόνα
14 Μαΐου 2018

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει τον απολογισμό βιωσιμότητας για το 2017, με τίτλο Κόμβος Βιωσιμότητας, τον πρώτο που εκδίδεται από ελληνικό πολιτιστικό οργανισμό αυτής της κλίμακας.

Από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, η βιωσιμότητα αποτέλεσε προϋπόθεση και πρωταρχικό στοιχείο του εγχειρήματος: Από το μεγάλο Ενεργειακό Στέγαστρο στην οροφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέχρι το μητροπολιτικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η βιωσιμότητα  αναδεικνύεται σε πρότυπό κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης δημόσιων χώρων και υποδομών, μια προσπάθεια που έχει αναγνωριστεί διεθνώς με την Πλατινένια πιστοποίηση LEED που έχει λάβει το ΚΠΙΣΝ ως πράσινο κτίριο.

Για το ΚΠΙΣΝ το 2017 ήταν μια χρονιά πλούσια σε εμπειρίες και επιτυχίες. Ήταν η χρονιά κατά την οποία τέθηκε και παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία από το ΙΣΝ στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία. Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε, ενώ η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος βρισκόταν και αυτή σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή το ΚΠΙΣΝ δέχθηκε περισσότερες από 3 εκατομμύρια επισκέψεις, και φιλοξένησε 3.500 δωρεάν πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Πώς ένας οργανισμός μπορεί να αναπτύξει τόσο έντονη δραστηριότητα και παρόλα αυτά να παραμείνει περιβαλλοντικά βιώσιμος;

Οι απαντήσεις σε αυτό ακριβώς το ερώτημα σε συνδυασμό με τα πρώτα περιβαλλοντικά αποτελέσματα αποτυπώνονται και παρουσιάζονται στον απολογισμό του 2017, ο οποίος έχει ως στόχο να τροφοδοτήσει έναν ευρύτερο διάλογο για τον δημόσιο χώρο, τη σχέση του με τους πολίτες και τον ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών στη βιωσιμότητα των σύγχρονων πόλεων.

Επιπλέον, το 2017 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και το σύνολο των δομών και του μηχανισμού περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του ΚΠΙΣΝ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

  • Ενεργοποιήθηκαν οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες του ενεργειακού στεγάστρου παράγοντας 1.458.387 kWh, και καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες του ΚΠΙΣΝ κατά 27,98%.
  • Επιτεύχθηκε μείωση των καταναλώσεων νερού προς άρδευση κατά 23%, μέσω κατάλληλου προγραμματισμού και ορθολογικής διαχείρισης.
  • Έγινε η αρχή των προγραμμάτων ανακύκλωσης και εγκαταστάθηκαν 15 διαφορετικές ροές ανακύκλωσης.
  • Με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα, λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δωρεάν υπηρεσία shuttle bus μεταφέροντας 90.000 επιβάτες, ενώ εγκαινιάστηκε και η υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων, η οποία χρησιμοποιήθηκε πάνω από 38.000 φορές.
  • 2.300 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου επισκέφθηκαν το ΚΠΙΣΝ και συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένα σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
  • Μέσω συνεργασίας με τον οργανισμό Social Fashion Factory – SOFFA η τσάντα που δωρίζεται σε κάθε νέο Μέλος του ΚΠΙΣΝ κατασκευάζεται στην Ελλάδα από 100% ελληνικό βαμβάκι που προέρχεται από βιώσιμες πρακτικές και παράγεται με ηθικό τρόπο.

Ο απολογισμός περιγράφει τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το ΚΠΙΣΝ πράσινο κτίριο, αναλύει τις σχετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο οργανισμός την περασμένη χρονιά και περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους το ΚΠΙΣΝ συμπλέει με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ που εκτείνονται από προαγωγή της καλής υγείας και ευημερίας, μέχρι θέματα όπως η ανισότητα, η αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη και η ισότητα των φύλων.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Διαβάστε τον περιβαλλοντικό απολογισμό: 

Δείτε ακόμα