16 Οκτωβρίου 2014

Μία πρωτότυπη εκδήλωση επιστημονικού ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), με ομιλητή τον καθηγητή και επιστήμονα του CERN, Εμμανουήλ Τσεσμελή.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των θεματικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, με τίτλο «Ακτίνες Δράσης- Σημεία Επαφής» και εντάσσεται στο αφιέρωμα διδασκαλίας της σύγχρονης φυσικής στα σχολεία, με τίτλο «Το υποατομικό ταξίδι στη σχολική τάξη και στη βιβλιοθήκη», που διοργανώνεται με τη συνεργασία του CERN και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Μέσω της εκδήλωσης αυτής, στόχος τόσο του ΚΠΙΣΝ και της ΕΒΕ, όσο και του CERN, είναι να φέρουν το ευρύ κοινό κοντά σε όσα μελετά το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο επιστημονικό εργαστήριο στον κόσμο, έτσι ώστε μαθητές, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να ανακαλύψουν από την αρχή τη συναρπαστική επιστήμη της Φυσικής.

Ειδικότερα, στην ομιλία του με τίτλο «CERN – Πυλώνας επιστήμης, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και συνεργασίας» ο καθηγητής Ε. Τσεσμελής θα αναφερθεί στη διδασκαλία της σύγχρονης φυσικής, αναπτύσσοντας τα κυριότερα σημεία γύρω από τη βασική επιστήμη που μελετούν οι επιστήμονες στο CERN, ενώ παράλληλα, θα επικεντρωθεί στην τεχνολογική καινοτομία και την προχωρημένη επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρει το CERN. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστούν ενδιαφέροντα παραδείγματα σχετικά με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του ερευνητικού προγράμματος του CERN

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της  Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν, με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται στην ΕΒΕ (Πανεπιστημίου 32, Αθήνα), από τις 17:30.

Στοιχεία επικοινωνίας Κέντρου Επισκεπτών για τυχόν διευκρινίσεις:

Τηλ: 210 8778396/8
Email: visitorscenter@snfcc.org.

 

Σύντομα βιογραφικά στοιχεία του Εμμανουήλ Τσεσμελή:

Ο καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής είναι Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN, καθώς και Επιστημονικός Σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου ως ανώτατος φυσικός. Από το 1998 είναι μέλος του διεθνούς πειράματος CMS, το οποίο ανακοίνωσε το 2012 την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, ενώ κατά την περίοδο 2005-2008 ήταν ο επικεφαλής της ομάδας για την κατασκευή και συντήρηση των πειραματικών περιοχών του LHC, του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή του CERN.  Είναι Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία από το 2009.

Δείτε ακόμα