10 Δεκεμβρίου 2016

Ξέφωτο και Λαβύρινθος - Περιοχές με χλοοτάπητα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αντανακλά τη μεγάλη ποικιλία των ενδημικών ελληνικών και μεσογειακών φυτών, με στόχο τις ποικίλες ποιότητες του τοπίου, τις εναλλαγές των εποχών καθώς και τις πρακτικές της βιώσιμης διαχείρισης. Η ποικιλία χλοοτάπητα Paspalum, που απαντάται στο Ξέφωτο και στον Λαβύρινθο, παρόλο που δεν είναι τοπική ποικιλία είναι ξηρανθεκτική. Απαιτεί λιγότερη άρδευση με χαμηλής ποιότητας υφάλμυρο νερό, ακολουθεί τις εποχικές αλλαγές και είναι συμβατή με τις απαιτήσεις LEED. 

Η δημιουργία υγιούς εδαφικού οικοσυστήματος τόσο στις περιοχές του χλοοτάπητα, όσο και στις υπόλοιπες φυτεμένες επιφάνειες, είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη φυσιολογική ανάπτυξη και αναβλάστηση των φυτών. Οι ορθές πρακτικές συντήρησης και η ελεγχόμενη χρήση του χλοοτάπητα, μετριάζουν τη συμπίεση του εδάφους, η οποία είναι αποτέλεσμα της συχνής κι έντονης χρήσης. Η συμπίεση περιορίζει το πορώδες του εδάφους και την κυκλοφορία του αζώτου και άλλων αερίων, μειώνει τη διήθηση του νερού στα κατώτερα στρώματα, και περιορίζει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Ως εκ τούτου, υποβαθμίζει την εμφάνιση του χλοοτάπητα, τον καθιστά ευαίσθητο σε προσβολές μυκήτων και μικραίνει τη διάρκεια ζωής του. Για τους λόγους αυτούς, η περιοδική ‘ανάπαυση’ του χλοοτάπητα είναι ουσιαστικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη και αναβλάστησή του.

Είναι υπέροχο, όταν έρχεται η άνοιξη, να μπορούμε να παίξουμε και να ξαπλώσουμε στο γρασίδι, ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με προσοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, την περίοδο που το γρασίδι ‘κοιμάται’.  Σε όλο τον κόσμο, στους υπαίθριους δημόσιους χώρους με γρασίδι, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ανάπαυσης από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Απριλίου, ακόμη και αν δεν υπάρχει σήμανση, οι περιοχές με χλοοτάπητα είναι εκτός χρήσης, ώστε να επιτραπεί στο γρασίδι να ‘ξεκουραστεί’.

Η κατανόηση της φύσης και ο σεβασμός των εποχικών εναλλαγών και κύκλων είναι σημαντικά εργαλεία για τη βαθύτερη κατανόηση των φυσικών διαδικασιών.

Η ελεγχόμενη χρήση του χλοοτάπητα αποτελεί ενδεδειγμένη πρακτική συντήρησης, που εφαρμόζεται διεθνώς, έτσι ώστε ο χλοοτάπητας να ακολουθεί τον φυσικό κύκλο αναβλάστησης, και να διατηρείται πράσινος, πλούσιος και υγιής. Η συγκεκριμένη ποικιλία Paspalum, κιτρινίζει το χειμώνα και χρειάζεται περιόδους ανάπαυσης. H κατάσταση του χλοοτάπητα βελτιώνεται περαιτέρω με την εφαρμογή ολιστικών πρακτικών συντήρησης, όπως ο αερισμός, αραίωμα, επισπορά, κοκ. 

Για τους παραπάνω λόγους, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, οι χώροι του Ξέφωτου και του Λαβύρινθου δεν θα είναι προσβάσιμοι δύο ημέρες την εβδομάδα, ώστε να γίνεται περιοδική ανάπαυση του χλοοτάπητα και παράλληλα να εκτελούνται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Συγκεκριμένα, το Ξέφωτο θα είναι κλειστό κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ο Λαβύρινθος θα είναι κλειστός κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.

Επιπλέον, το Ξέφωτο και ο Λαβύρινθος θα παραμένουν κλειστοί, μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Δείτε ακόμα