Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Εικόνα

Το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) (http://transition.nlg.gr/) θα εκσυγχρονίσει ένα θεσμό που χρονολογείται από το 1832, επιτρέποντάς της να ενισχύσει το ερευνητικό της τμήμα και ταυτόχρονα να επεκτείνει τη δράση της από αποκλειστικά ερευνητική βιβλιοθήκη σε δημόσιο μέσο χωρίς περιορισμούς χρήσης. Στο νέο της ρόλο, η Βιβλιοθήκη θα εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, από ακαδημαϊκούς ερευνητές, έως παιδιά και νεαρούς ενήλικες που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά χρηστών.

Από την Αγορά, τον υπαίθριο δημόσιο χώρο συνάντησης που συνδέει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η είσοδος της βιβλιοθήκης οδηγεί στο μεγάλο, ανοικτό χώρο υποδοχής, ο οποίος παρέχει άμεσο οπτικό προσανατολισμό προς όλες τις λειτουργίες της Βιβλιοθήκης. Το Δανειστικό Τμήμα, αποτελούμενο από μία σημαντική συλλογή από βιβλία και άλλα μέσα, θα περιλαμβάνει ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά και θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Το φυσικό φως που διαχέεται σε όλο το κτίριο θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανοικτού, φιλόξενου περιβάλλοντος για ατομική και συνεργατική μάθηση. Θα διοργανώνονται εκδηλώσεις και σεμινάρια για παιδιά και για ενήλικες και τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν και ευκαιρίες για μάθηση στο πλαίσιο συνεργατικών προγραμμάτων στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Το υπερσύγχρονο κτίριο, που αγγίζει τα 24.000 τμ, συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία. Ο ευέλικτος σχεδιασμός της, αποτέλεσμα συνεργασίας με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη (www.bl.uk), διασφαλίζει ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Ως μέρος της ψηφιακής της στρατηγικής η ΕΒΕ βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας σχεδίου για ένα πανεθνικό έργο ψηφιοποίησης που θα προσφέρει ευρεία πρόσβαση στις διάφορες συλλογές της Βιβλιοθήκης. Επιπλέον, η σύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο θα επιτρέψει στους χρήστες της Βιβλιοθήκης να αποκτήσουν πρόσβαση σε υλικό σχετικά με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Το Επιχειρηματικό Κέντρο θα προσφέρει στο κοινό ένα ζωντανό κέντρο επιχειρηματικότητας, γνώσης και καινοτομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει σταθμούς εργασίας και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η σύγχρονη ερευνητική μονάδα που θα λειτουργεί εντός της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα αποτελέσει υπόδειγμα για άλλα ιδρύματα. Το νέο κτίριο θα προσφέρει τη δυνατότητα να στεγασθούν όλες οι υπάρχουσες ερευνητικές συλλογές, οι οποίες βρίσκονται τώρα σε τρία ξεχωριστά κτίρια, σε μία κεντρική τοποθεσία, με βελτιστοποιημένη πρόσβαση για ερευνητές και επιστήμονες. Στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται πάνω από 4.500 χειρόγραφοι κώδικες από τον 9° ως τον 19° αιώνα και μεγάλος αριθμός σημαντικών ιστορικών εγγράφων και αρχείων.

Η διαθεσιμότητα της συλλογής σπάνιων χειρογράφων της βιβλιοθήκης στις μελλοντικές γενεές μελετητών θα διασφαλισθεί με την εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων κλιματικού ελέγχου και μέσων συντήρησης και ψηφιοποίησης. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει, παράλληλα, και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της. Επιλεγμένα χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα εκτίθενται εκ περιτροπής, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει τους θησαυρούς και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος.