The Greek National Opera  - Εικόνα

H εγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο νέο της σπίτι στο ΚΠΙΣΝ, εγκαινιάζει μία νέα περίοδο στην πολυετή ιστορία της. Στις νέες της εγκαταστάσεις έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει περαιτέρω την πολυσχιδή της δραστηριότητα, ως καλλιτεχνικός αλλά και εκπαιδευτικός οργανισμός: Όπερα, μπαλέτο, πειραματικά projects, παιδικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προετοιμασία της επόμενης γενιάς χορευτών και κοινωφελείς δράσεις, συνθέτουν τις δράσεις της.

Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με την απαράμιλλη ακουστική και αισθητική και τις μοναδικές τεχνικές προδιαγραφές, και η Εναλλακτική Σκηνή, ένας πολυμορφικός χώρος πειραματισμού και αναζήτησης, μαζί με τους υπερσύγχρονους βοηθητικούς χώρους, Το νέο κτίριο της  Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναπτύσσεται σε 28.000 τ.μ. και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, διεθνώς, λυρικά θέατρα. Η σωστή οργάνωση και ο σχεδιασμός του χώρου, καθώς και ο άρτιος τεχνικός εξοπλισμός καθιστούν το νέο κτίριο κατάλληλο να φιλοξενήσει και τις πλέον απαιτητικές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου και δίνουν απεριόριστες δυνατότητες στην ΕΛΣ.

«Το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το φανταστήκαμε από την πρώτη στιγμή ανοικτό, αφιερωμένο σε όλα τα είδη μουσικής. Όπως και όλοι οι χώροι σ’ αυτό το έργο, έχει πολλαπλή και περίπλοκη λειτουργία.»  Renzo Piano

                                                                                                                                                                                                                        

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, μέγιστης δυναμικότητας 1400 θέσεων, έχει σχεδιαστεί με πολύ απαιτητικές ακουστικές προδιαγραφές. Ο χώρος έχει σχήμα πετάλου, τον, απαιτούμενο για την ακουστική, μεγάλο όγκο, και διαθέτει ένα τρία θεωρεία και έναν εξώστη γύρω από την πλατεία επενδυμένους με καμπύλα ακουστικά πανέλα κατασκευασμένα από ξύλο αμερικάνικης κερασιάς. Η φόρμα και ο όγκος των ξύλινων επενδύσεων και της οροφής καθορίστηκε από τις ακουστικές απαιτήσεις του χώρου. Τα χαρακτηριστικά της ακουστικής του μπορούν να αλλάζουν με τη χρήση ακουστικών κουρτινών που ανοίγουν κατά μήκος των περιμετρικών τοίχων, ώστε η αίθουσα να προσαρμόζεται στις ακουστικές παραμέτρους κάθε μουσικού είδους.

Μια μακροχρόνια και διεξοδική μελέτη εκπονήθηκε για τον σχεδιασμό των καθισμάτων, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με τη θέση τους στην αίθουσα ώστε να εξασφαλίζουν, από κάθε σημείο, άριστη ορατότητα. Σχεδιάστηκαν πέντε διαφορετικοί τύποι καθισμάτων με τρία διαφορετικά ύψη και τρεις διαφορετικές κλίσεις.

Η χρήση του κόκκινου χρώματος στους τοίχους (ξύλο Ανεγκρέ με επεξεργασία κόκκινου χρώματος) είναι μια αναφορά στις παραδοσιακές όπερες με το κόκκινο βελούδο αλλά ο μινιμαλισμός στις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και η σχέση των χρησιμοποιούμενων υλικών και υφών δίνει στην αίθουσα μια σύγχρονη αίσθηση. Ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει αυτή την αίσθηση είναι η αντικατάσταση του κλασικού πολυελαίου με ένα ετερόφωτο κινούμενο γλυπτό του Ιάπωνα καλλιτέχνη Susumu Shingu. Το έργο έχει την ονομασία Cosmos και συνοδεύεται από τη φράση: “Ο χρόνος κυλάει αβίαστα μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος”. Λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση, το γλυπτό ανεβαίνει προς τα πάνω ώστε να μην εμποδίζει. 

Η οροφή έχει άνοιγμα σε σχήμα χαμόγελου, που κρύβει έξυπνα τον τεχνικό εξοπλισμό. Η σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος έχει διαστάσεις 16x16 μ. Επιπλέον, υπάρχουν δύο πλευρικές και μία πίσω σκηνή ίσου μεγέθους με την κεντρική σκηνή. Οι πολλαπλές σκηνές και οι αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί επιτρέπουν την γρήγορη και εύκολη αλλαγή των σκηνικών της παράστασης.

Ο Πύργος Σκηνής έχει συνολικό ύψος 44 μέτρα, εκ των οποίων τα 12 αποτελούν το υποσκήνιο. Το ειδικό δάπεδο του μπαλέτου αποθηκεύεται κάθετα στον Πύργο Σκηνής και μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε λίγα λεπτά.  Ο χώρος της ορχήστρας μπορεί  να φιλοξενήσει μέχρι και 115 μουσικούς, και αυξομειώνεται  ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε παράστασης.

 

Εναλλακτική Σκηνή

Η αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής, με μέγιστη χωρητικότητα 421 θέσεων, είναι σχεδιασμένη ως μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δυνατοτήτων, προσανατολισμένη προς την σύγχρονη δημιουργία και τις νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι εξοπλισμένη με τηλεσκοπικά καθίσματα τα οποία μπορούν να εξαφανιστούν από τον χώρο με το πάτημα ενός κουμπιού και ευέλικτους σκηνικούς μηχανισμούς που την καθιστούν πολυμορφική, επιτρέποντας πολλαπλές εναλλακτικές διαμόρφωσης του χώρου.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν απλό ορθογώνιο χώρο στη λογική του «μαύρου κουτιού» (black box), ο οποίος περιβάλλεται από δυο σειρές εξωστών, σχεδιασμένων τόσο για θεατές όσο και για την τεχνική υποστήριξη κατά την διάρκεια των παραστάσεων. Η αίθουσα έχει επενδυθεί με ξύλινα ακουστικά καμπύλα πανέλα από αμερικάνικη κερασιά, τα οποία αντανακλούν τον ήχο διαμορφώνοντας την ακουστική του χώρου. Υπάρχουν και ακουστικές κουρτίνες στους εξώστες  οι οποίες χρησιμοποιούνται προκειμένου να τροποποιείται η ακουστική ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε είδους παράστασης. Προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα πολλαπλών διαμορφώσεων του χώρου, τα καθίσματα της Εναλλακτικής Σκηνής μπορούν να αποσύρονται εντελώς μετατρέποντας το χώρο ενιαίο και αδιαίρετο.

 

Φουαγιέ

Από την οροφή του χώρου του φουαγιέ της ΕΛΣ αναρτάται ένα ακόμα κινούμενο γλυπτό του Susumu Shingu κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ύφασμα. Το έργο έχει την ονομασία Epic και συνοδεύεται από τη φράση: «Μακριά από την καθημερινότητα, η χαρά και η προσδοκία βαθμιαία απελευθερώνονται».

 

Αίθουσες Δοκιμών

Οι Αίθουσες Δοκιμών βρίσκονται στο πέμπτο επίπεδο του κτιρίου της ΕΛΣ. Περιλαμβάνονται:

  • Η αίθουσα δοκιμών της ορχήστρας, διαστάσεων 19x21 μ, η οποία είναι σε θέση να φιλοξενήσει 120 μουσικούς και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ως προς την ακουστική. Μέσω του στούντιο που διαθέτει, μπορεί να γίνει ηχογράφηση σε όλες τις αίθουσες δοκιμών.
  • Η αίθουσα δοκιμών για την χορωδία, διαστάσεων 14x14 μ. Οι τοίχοι της καλύπτονται από ακουστικά απορροφητικά και ανακλαστικά πολύπλευρα πανέλα.
  • Πολλαπλές αίθουσες δοκιμών μπαλέτου με την μεγαλύτερη να είναι διαστάσεων 16x19 μ, με θερμαινόμενο πάτωμα.
  • Πέντε μεμονωμένοι χώροι δοκιμών για τους σολίστ μουσικούς.