Διαλέξεις & ομιλίες
lesxi_anagnosis_website_banner_sep

Τον Σεπτέμβριο, συνεχίζεται η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ με συντονιστή τον συγγραφέα Γιάννη Παλαβό.

Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν εκ νέου ραντεβού για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε. Η παρέα των αναγνωστών θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για τον μήνα Σεπτέμβριο: Τζόζεφ Κόνραντ, Η καρδιά του σκότους

Εξέχουσα φυσιογνωμία της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, ο Τζόζεφ Κόνραντ (1857 – 1924) διαμόρφωσε ένα εντελώς προσωπικό αφηγηματικό ύφος, χρησιμοποιώντας έναν λόγο καλαίσθητο με έντονα στοιχεία ειρωνείας και κυνισμού ως μέσο για να διεισδύσει στα άδυτα του ανθρώπινου ψυχισμού και να θέσει στον αναγνώστη ερωτήματα φιλοσοφικά, μεταφυσικά και υπαρξιακά. Στο μεταίχμιο μεταξύ Ρομαντισμού και Μοντερνισμού, ο Κόνραντ έπλασε ήρωες αντισυμβατικούς, ακραίους, σχεδόν άγριους και επηρέασε κορυφαίους μεταγενέστερους συγγραφείς, όπως τον Χέμινγουαιη, τον Λώρενς, τον Γκρην, τον Τζέημς και άλλους. Θαυμαστής του ήταν επίσης ο Φορντ Μάντοξ Φορντ, με τον οποίο έγραψαν από κοινού δύο μυθιστορήματα. 

Γεννήθηκε από πολωνούς γονείς στην Ουκρανία (επί ρωσικής κυριαρχίας), οι οποίοι, λόγω της αντικαθεστωτικής τους δράσης, εξορίστηκαν και πέθαναν, όταν εκείνος ήταν 10 ετών. Έκτοτε την ανατροφή του ανέλαβε ο αδελφός της μητέρας του. Στα 1874,  αποφάσισε να γίνει ναυτικός και υπηρέτησε σε γαλλικά και αγγλικά εμπορικά πλοία, αλλά, είκοσι χρόνια μετά, η μεγάλη αγάπη του για τη λογοτεχνία τον έκανε να εγκαταλείψει τη θάλασσα και να αφοσιωθεί απερίσπαστος στη συγγραφή. Πολιτογραφήθηκε Άγγλος στα 1886. 

Ο Τζόζεφ Κόνραντ, αν και μιλούσε απταίστως γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά, επέλεξε να γράψει στη γλώσσα της νέας του πατρίδας. Τα πρώτα δημοσιευμένα κείμενά του βρήκαν αρχικά απήχηση στους ομότεχνούς του και στους κριτικούς και αργότερα στο ευρύ κοινό. Η έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος «Η τρέλα του Αλμάγερ» (1895) αποτελεί αδιαμφισβήτητα την αφετηρία ενός σπουδαίου λογοτεχνικού έργου, από το οποίο ξεχωρίζουν κυρίως τα βιβλία «Λόρδος Τζιμ», «Ο καθρέφτης της θάλασσας», «Νιάτα», «Με τα μάτια ενός Δυτικού», «Τυφώνας», «Ο νέγρος του “Νάρκισσος”», «Ο μυστικός πράκτορας» και «Νίκη». 

«Η καρδιά του σκότους» (1902) αποτελεί το πιο σημαντικό και πολυσυζητημένο βιβλίο του Κόνραντ. Πρωτοκυκλοφόρησε σε συνέχειες στο μηναίο λογοτεχνικό έντυπο “Blackwood’s Edinburgh Magazine” στα 1899. Μάλιστα, το σενάριο της βραβευμένης επικής ταινίας «Αποκάλυψη τώρα» (1979) του Φράνσις Φορντ Κόππολα βασίστηκε στην πλοκή της συγκεκριμένης νουβέλας. Πρόκειται για ένα περιπετειώδες ταξίδι στην αφρικανική ζούγκλα, το οποίο παρασύρει τον αναγνώστη σε μια ριψοκίνδυνη εξερεύνηση της αβύσσου της ανθρώπινης ψυχής. Πρωταγωνιστής του αριστουργηματικού ψυχογραφήματος του Τζόζεφ Κόνραντ, το οποίο εμπεριέχει ημιαυτοβιογραφικά στοιχεία, είναι ο Τσάρλι Μάρλοου, κυβερνήτης ενός ατμόπλοιου με προορισμό τον ποταμό Κονγκό. Αποστολή του είναι να παραλάβει ένα φορτίο ελεφαντόδοντο από τον Κουρτς, έναν αποικιοκράτη επιχειρηματία που ανταλλάσσει το φίλντισι των ιθαγενών με χάντρες και χάλκινο σύρμα. Ο Μάρλοου θα συναντήσει πολλούς κινδύνους στην Αφρική. Πώς μπορεί όμως να διακρίνει κανείς τους ορατούς από τους αόρατους; Να δει πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στην εξουσία του ανθρώπου και την κυριαρχία της φύσης; Ανάμεσα στην αυταπάτη και την πραγματικότητα; Πώς ορίζουμε τον εκπολιτισμό και πώς τη βαρβαρότητα; Ανθρωπισμός και αποικιοκρατία είναι άραγε έννοιες συμβατές; Μήπως τελικά η μάσκα είναι το αληθινό μας πρόσωπο;

Ο Γιάννης Παλαβός γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο ΑΠΘ και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες (Intro Books 2007), Aστείο (Νεφέλη 2012), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, και Το παιδί (Νεφέλη 2019). Σε συνεργασία με τον Τάσο Ζαφειριάδη, έγραψε το σενάριο των κόμικς Το πτώμα (Jemma Press 2011) και Γρα-Γρου (Ίκαρος 2017), που εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου· το Γρα-Γρου τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερου Κόμικς και Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης, επιμελήθηκε την επανέκδοση των αφηγημάτων του Αθανάσιου Θ. Γκράβαλη με τίτλο Σπασμένες Κολώνες (1930) στο πλαίσιο της σειράς «Η πεζογραφική μας παράδοση» των εκδόσεων Νεφέλη (2019) και μετέφρασε έργα των Τομπάιας Γουλφ, Άλντεν Νόουλαν, Μπρις Ντ΄ Τζ. Πάνκεϊκ, Ουάλλας Στέγκνερ, Φλάννερυ Ο’Κόννορ, Ουίλλιαμ Φώκνερ κ.ά.

Δευτέρα 27/09, 18.30-20.30
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για ενήλικες
Έως 27 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 30/08 στις 12.00

Συντονιστής: Γιάννης Παλαβός, συγγραφέας

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

 

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.