Εικαστικό για το διήγημα «Άι-Γιώργης» του Δημήτρη Χατζή που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των Παραβάσεων

Listen to Dimitris Hatzis's short story (in Greek):

The recording will remain available thereafter on the SNFCC website.

 

Τον Φεβρουάριο του 2019 οι Παραβάσεις, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αργυρώς Χιώτη και με την ερμηνεία των Μανώλη Μαυροματάκη και Ηρώς Μπέζου, παρουσίασαν τον «Άι Γιώργη», ένα από τα κορυφαία διηγήματα του Δημήτρη Χατζή.

Στο πλαίσιο της ιστορίας, εισχωρούμε στο φιλόξενο και ήσυχο σπίτι του Σταμάτη και της Κατερίνας, σε μια απόμερη γειτονιά της Αθήνας. Ένα νέο και όμορφο ζευγάρι που έρχεται για να εγκατασταθεί δίπλα τους απελπίζει, τελικά, με τη φιλία του το δύσμορφο αντρόγυνο που είχε για χρόνια συνηθίσει την περιορισμένη του ζωή «η Ιφιγένεια έφυγε – η απολύτρωση δεν ήρθε. Ποτέ δεν θα 'ρχότανε. Πέρασε ο Άι Γιώργης εκεί – θα περνούσε κάποτε – έγινε φως, πολύ φως».

Ο Δημήτρης Χατζής ανήκει στους νεωτεριστές ρεαλιστές συγγραφείς της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας με κυρίαρχο στοιχείο της γραφής του τον κοινωνικό προβληματισμό. Με συχνά έντονη λυρική διάσταση στο λόγο του, παραμένει τόσο επίκαιρος όσο και βαθιά ανθρώπινος. Μέσα από τα διηγήματά του αποτυπώνονται αρχετυπικές φιγούρες του ανθρώπου που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στη ζωή τους, που ταλαιπωρούνται, τραυματίζονται, και που τα πάθη τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα κοινωνικά συμβάντα και την Ιστορία η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να γράφεται ερήμην τους.

 

Τα πνευματικά δικαιώματα για την αφήγηση του διηγήματος παραχωρήθηκαν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση δωρεάν από την κυρία Καίτη Χατζή.

To διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο Ανυπεράσπιστοι (2000) των Εκδόσεων To Ροδακιό.

 

Θερμές ευχαριστίες στους:

Αργυρώ Χιώτη, σκηνοθετική επιμέλεια

Μανώλης Μαυροματάκης, Ηρώ Μπέζου, ερμηνεία

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα

 

Ηχοληψία: View Master Films
Μίξη/mastering: Γιώργος Μαντάς

See also

Thursday 28/05, 20:00

#snfccAtHome: Jazz Chronicles - Billy Pod (recorded concert)

More