Επεισόδιο 5: Στο ατελιέ της κυρίας Βλεφαρίδου: Μυστικά από τα βάθη των σπηλαίων - Εικόνα

Η κυρία Βλεφαρίδου επιστρέφει!

Στα προηγούμενα επεισόδια, η κυρία Βλεφαρίδου πραγματοποίησε τα εργαστήριά της σε απίθανους χώρους και τόπους, όπως το μουσείο του Λούβρου, το παριζιάνικο καφέ «ο Μαύρος Γάτος», η σοφίτα της γιαγιάς Μεταξοτυπίας, το σαλόνι του σπιτιού της, το πάρκο, η παραλία αλλά και η κατασκήνωση ευεξίας του Σούπερ Χίπη.

Μετά από αυτή τη διασκεδαστική περιπλάνηση αποφάσισε να στεγάσει τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες σε ένα ολοκαίνουργιο ατελιέ. Από τον Οκτώβριο και στο εξής, κάθε Σάββατο, η αγαπημένη μας κυρία Βλεφαρίδου θα εκπέμπει από το ατελιέ της, το οποίο είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Μαζί της, ο Υπολογιστής Πι-Μα-Ξι θα μας δίνει κάθε φορά την αφορμή για την δημιουργία ενός μοναδικού, πρωτότυπου έργου αντλώντας αφορμή από μια είδηση, ένα καλλιτεχνικό γεγονός ή μια προσωπικότητα από την ιστορία της τέχνης.

Ιδέα, κείμενο, παρουσίαση, εικαστικά, κυρία Βλεφαρίδου: Αγγελική Μπόζου
Μουσική, κείμενο, μοντάζ, Υπολογιστής Πι-Μα-Ξι: Θάνος Κοσμίδης

 

Σάββατο 03, 10, 17, 24, 31/10 | 11.00
Για παιδιά από 5 ετών

 

Επεισόδιο 1 

Στο ατελιέ της κυρίας Βλεφαρίδου: Κοιτάζοντας τους πίνακες ανάποδα

Ο ΠιΜαΞι διαβάζει σε μια παλιά εφημερίδα του 1961 ένα νέο που τον κάνει να χαμογελάσει. Πρόκειται για το έργο του Ανρί Ματίς με τίτλο “Le bateau” (Το καράβι) που κρεμάστηκε κατά λάθος ανάποδα στο Μουσείο της Νέας Υόρκης. Πέρασαν 47 ολόκληρες ημέρες μέχρι κάποιος να το καταλάβει και να το τοποθετήσει στη σωστή του θέση! 

Σε αυτό το εργαστήρι, η κυρία Βλεφαρίδου, μαζί με τον ΠιΜαΞι, ανακαλύπτουν και παρουσιάζουν τρόπους με τους οποίους η ιδέα του ανάποδα μπορεί να φανεί χρήσιμη και διασκεδαστική στη ζωγραφική. 

Δείτε το πρώτο επεισόδιο εδώ 

 

Επεισόδιο 2 

Στο Ατελιέ της κυρίας Βλεφαρίδου: Ένα κουτί στο μουσείο

Τι δουλειά έχει ένα κουτί παπουτσιών στο πάτωμα μιας έκθεσης έργων τέχνης;
Ίσως κάποιος να το ξέχασε! –Ή μήπως κάποιος το άφησε εκεί επίτηδες;
Μήπως πρόκειται για έργο τέχνης; Και τι να θέλει να μας πει με αυτό ο καλλιτέχνης;

Με αφορμή το έργο του Γκάμπριελ Ορόσκο με τίτλο «Κουτί παπουτσιών», η κυρία Βλεφαρίδου και ο ΠιΜαΞι μας ξεναγούν στον κόσμο του Μαρσέλ Ντυσάν και των πρώτων Readymades της ιστορίας της τέχνης.

Δείτε το δεύτερο επεισόδιο εδώ 

 

Επεισόδιo 3 
 
Στο ατελιέ της κυρίας Βλεφαρίδου: Ιστορίες για τη Λίζα
 

Ο Πι ΜαΞι δοκιμάζει τις γνώσεις της κυρίας Βλεφαρίδου σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων που καταλήγει τελικά στη λύση σημαντικών μυστηρίων της ιστορίας της τέχνης. 
 
Η έρευνα εστιάζει στον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που έχει απασχολήσει για αιώνες κοινό και επιστήμονες με τα μυστικά του! Ο πίνακας δεν είναι άλλος από το μοναδικό πορτρέτο της Μόνα Λίζα. Ανακαλύψτε μαζί μας τους μύθους και τις αλήθειες για τη Λίζα.

Δείτε το τρίτο επεισόδιο εδώ 

 

Επεισόδιo 4 
 
Στο ατελιέ της κυρίας Βλεφαρίδου: Γιατί τόσες βούλες Γιαγιόι;

 Ο Πι Μα Ξι βήχει, φτερνίζεται και έχει γεμίσει πολύχρωμες βούλες! Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της τέχνης, η κυρία Βλεφαρίδου ανακαλύπτει χιλιάδες βούλες σε πίνακες από τους πουαντιγιστές του 19ου αιώνα, μέχρι την ποπ-αρτ και το εικαστικό σύμπαν της Γιαγιόι Κουσάμα!

Με αυτό τον τρόπο, η κυρία Βλεφαρίδου θα προσπαθήσει να θεραπεύσει τον φίλο της, οδηγώντας τις βούλες του πίσω στο χαρτί!

Δείτε το τέταρτο επεισόδιο εδώ 

 

Επεισόδιo 5 
 
Στο ατελιέ της κυρίας Βλεφαρίδου: Μυστικά από τα βάθη των σπηλαίων

Με αφορμή τις παιδικές ζωγραφιές του ΠιΜαΞι και της Ζωγραφιάς Βλεφαρίδου, ξεκινάει ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν. Μέσα από τη ζωγραφική των σπηλαίων ανακαλύπτουμε πώς ζούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι. Όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε βρίσκονται χαραγμένα στους βράχους. Θα καταφέρουν άραγε οι φίλοι μας να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα του παρελθόντος;

Δείτε το πέμπτο επεισόδιο εδώ 

 

 

Ανακαλύψτε τις προηγούμενες περιπέτειες της κυρίας Βλεφαρίδου: https://bit.ly/3dboIay
 

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δείτε ακόμα