Εικαστικό για τις Παραβάσεις και την παρουσίαση του έργου Ο Λάμπρος του Διονύσιου Σολωμού

Ακούστε την ηχογραφημένη σκηνική ανάγνωση του αφηγηματικού ποιήματος «Ο Λάμπρος»  εδώ.

H ηχογράφηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο site του ΚΠΙΣΝ.

Με τον Δ. Σολωμό ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Παραβάσεων, του Θεατρικού Αναλογίου του ΚΠΙΣΝ, για τη σεζόν 2018- 2019 ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη μικρή φόρμα. Σε ένα ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι στον Φάρο, γνωστοί ηθοποιοί, με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου και της Αργυρώς Χιώτη, μοιράστηκαν με το κοινό διηγήματα μεγάλων συγγραφέων, μέσα από δραματοποιημένες αναγνώσεις και με τη συνοδεία σημαντικών μουσικών.

Φωτογραφία της σκηνοθέτιδος Αργυρώς Χιώτη

 

Τον Απρίλιο του 2019, οι Παραβάσεις παρουσίασαν τον «Λάμπρο», το αφηγηματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, μια τραγική ιστορία γραμμένη σε έμμετρο στίχο και με φανερές επιρροές από τον ρομαντισμό. Ο Σολωμός ξεκίνησε να το γράφει το 1824, το δούλεψε αποσπασματικά, αλλά δεν το ολοκλήρωσε ποτέ.

Ήρωας του ποιήματος είναι ο Λάμπρος, ένας αντιφατικός χαρακτήρας που συμβολίζει τις δύο πλευρές της ανθρώπινης φύσης, το Καλό και το Κακό, που έρχονται σε σύγκρουση. Στο ποίημα, όλη η ομορφιά της φύσης τη Λαμπρή και η ιερή χαρά της ημέρας του Πάσχα αντιπαραβάλλονται με την εσωτερική κόλαση του Λάμπρου, του «κακοήθους αλλά μεγαλόψυχου άνδρα», όπως τον χαρακτηρίζει ο Σολωμός. Αυτή η βαθιά ηθική πάλη, η ψυχική σύγκρουση, είναι που στο τέλος καταπραΰνει και οδηγεί σε κάθαρση, μέσα από τον θαυμάσιο λόγο του Σολωμού.

Η υπόθεση: Ο Λάμπρος αποπλανά τη δεκαπεντάχρονη Μαρία. Ζουν μαζί 15 χρόνια και κάνουν τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και μια κόρη, τα οποία ο Λάμπρος εγκαταλείπει στο ορφανοτροφείο. Ο Λάμπρος πολεμά τον Αλή-Πασά. Συναντά την κόρη του και, δίχως να γνωρίζει ποια είναι, την ερωτεύεται. Όταν αποκαλύπτεται το τραγικό μυστικό, η κόρη αυτοκτονεί, η Μαρία τρελαίνεται, κι ο Λάμπρος ολομόναχος, με εφιαλτικές τύψεις, αυτοκτονεί. Τελικά, η Μαρία πέφτει κι αυτή και πνίγεται, προσπαθώντας να ξεφύγει σ' έναν πιο όμορφο κόσμο, «και βλέπει μέσα στα νερά καθάρια άλλος λάμπει ουρανός, άλλα κλωνάρια».

 

Φωτογραφία του ηθοποιού Γιάννου Περλέγκα

Φωτογραφία της ηθοποιού Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου

 

Θερμές ευχαριστίες στους:

Αργυρώ Χιώτη, σκηνοθετική επιμέλεια
Γιάννος Περλέγκας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ερμηνεία
Σοφία Λαμπροπούλου, κανονάκι

 

Ηχοληψία: View Master Films
Μίξη/mastering: Γιώργος Μαντάς

Δείτε ακόμα

Τρίτη 14/04, 20:00

#snfccAtHome: Jazz Chronicles - Jazz Baroque (Ηχογραφημένη συναυλία)

Περισσότερα

Πέμπτη 16/04, 20:00

#snfccAtHome: Jazz Chronicles - Χάρης Λαμπράκης Quartet (Ηχογραφημένη συναυλία)

Περισσότερα

Παρασκευή 17/04, 19:00

#snfccAtHome: Παραβάσεις - Εκκλησιαστής, Mαταιότης ματαιοτήτων…(Ηχογραφημένη ανάγνωση)

Περισσότερα