Φωτογραφία που απεικονίζει τον Tim Burges

Τα SNFCC Sessions, η σειρά μουσικών συναντήσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζουν τον Tim Burgess, ηγέτη και frontman των The Charlatans, σε μια ανοιχτή συζήτηση και ένα DJ set στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Μάντσεστερ, το βιομηχανικό κέντρο του βρετανικού Βορρά. Μια πόλη με μεγάλη μουσική παράδοση, ήδη από την εμφάνιση των Sex Pistols το 1976 που «άλλαξε τον κόσμο» κι ενέπνευσε μια σειρά από τοπικά συγκροτήματα – ανάμεσα στα οποία οι Magazine, Joy Division (μετέπειτα New Order), The Smiths, Happy Mondays, The Stone Roses, Oasis – να διαμορφώσουν τον ήχο της πόλης, που καταφέρνει να βρίσκεται πάντα στη μουσική επικαιρότητα. Ανάμεσα σε αυτά τα «μεγαθήρια» της μουσικής, από το 1988 κι έπειτα, υπάρχει χώρος και για ένα ισχυρό αουτσάιντερ: τους The Charlatans του χαρισματικού Tim Burgess.

Εμφανίστηκαν στα τέλη των 80s, επηρεασμένοι από την ψυχεδέλεια των 60s και τη χορευτική έκρηξη του acid house που συνέβαινε τότε στη Μεγάλη Βρετανία. Έγιναν πασίγνωστοι το 1990 με το “The Only One I Know”, ένα κομμάτι διαχρονικό, αλλά και συνώνυμο εκείνης της εποχής που έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και διαφημιστικά. Ο Burgess γρήγορα αναδείχθηκε σε φιγούρα της buggy σκηνής του “Madchester” με το χαρακτηριστικό του κούρεμα-σε-σχήμα-μπολ και τη μοναδική παρουσία του on stage.

Οι The Charlatans διατηρήθηκαν στο προσκήνιο και κυκλοφόρησαν 12 άλμπουμ παρά τη συνεχή εναλλαγή των τάσεων στην πάντα ανταγωνιστική βρετανική μουσική βιομηχανία. Ο Burgess, επίσης, δεν έμεινε ποτέ στάσιμος. Έζησε στο Λος Άντζελες, πειραματίστηκε κυκλοφορώντας 4 προσωπικά άλμπουμ που εξερευνούν διαφορετικές ηχητικές περιοχές και δάνεισε τη φωνή του ως guest σε δίσκους άλλων συγκροτημάτων, τους Saint Etienne και τους συμπολίτες του Chemical Brothers. Επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία, συνέχισε να κυκλοφορεί καλή μουσική και φανέρωσε κι άλλη μια πτυχή του ταλέντου του: εκείνη του συγγραφέα.

Το 2013 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του Telling Stories που έγινε best seller και θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα και πιο ειλικρινή βιβλία του είδους, γεμάτα με ανέκδοτες στιγμές από την καριέρα του. To βιβλίο γνώρισε τέτοια επιτυχία που το ακολούθησαν, μάλιστα, κι άλλα δύο: Το Tim Book Two με τις ιστορίες του Burgess από τα δισκάδικα που έχει επισκεφθεί σε όλον τον κόσμο (από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο) και το περσινό One, Two, Another, μια συλλογή από στίχους του που συνοδεύονται από τα αποκαλυπτικά σχόλιά του σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία, την έμπνευση και τη σκέψη του.

Ο Tim Burgess θα γράψει σίγουρα κι άλλα βιβλία. Κι ακόμα περισσότερη μουσική. Έχει τις ιστορίες. Τις ιστορίες που θα μας διηγηθεί στο ΚΠΙΣΝ μέσα από μια ιδιαίτερη συζήτηση και τη μοναδική μουσική του.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος/ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος.

Κυριακή 16/02
19.30 ανοιχτή συζήτηση με τον Παναγιώτη Μένεγο
21.00 DJ set

Είσοδος Ελεύθερη

Δείτε ακόμα

Κυριακή 09/02, 21:00

Jazz Chronicles: Μιχάλης Σιγανίδης & The Unlimited Shrimp

Περισσότερα

Δευτέρα 10/02, 20:30

Cosmos: Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής | Η μαγεία του Αntonio Vivaldi

Περισσότερα