Εικαστικό για τον Don Letts στο ΚΠΙΣΝ

Τον Οκτώβριο, η σειρά μουσικών συναντήσεων SNFCC Sessions ξεκινά για τη νέα σεζόν παρουσιάζοντας έναν μύθο, τον κινηματογραφιστή, DJ και μουσικό Don Letts.

Καλλιτέχνης πολυδιάστατος, με σταδιοδρομία που ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας 1970 και μέσα από τις δεκαετίες του '80 και του '90 φτάνει ως τις μέρες μας. Έως σήμερα παρουσιάζει το εβδομαδιαίο Culture Clash Radio, την εκπομπή του, στο BBC Radio 6. Είναι ο DJ που σύστησε τη reggae σε ολόκληρη τη γενιά του punk. Ως DJ στο πρώτο punk club, το Roxy, το 1977, ο Don υιοθέτησε τη D.I.Y. νοοτροπία της reggae και ξεκίνησε την πρώτη του ταινία, The Punk Rock Movie, ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για τη βρετανική σκηνή του πανκ.

Στη συνέχεια, σκηνοθέτησε πάνω από 300 μουσικά βίντεο για μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών, από τους Public Image έως τον Bob Marley και ήταν ο βασικός videographer των Clash, ενώ εμφανίζεται και στο εξώφυλλο του δίσκου τους, Black Market Clash. Από εκεί, πέρασε στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, με θέμα τους Gil Scott-Heron, The Jam, Sun Ra, George Clinton και πιο πρόσφατα τον Paul McCartney. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στα: The Kitchen N.Y.C, Institute of Contemporary Art, και BFI Southbank στο Λονδίνο. Έχει τιμηθεί στο φεστιβάλ BAM του Brooklyn και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μιλάνου.

Εκτός από τη DJ σκηνή, από τις μέρες του πανκ έως σήμερα τον Don πάντα γοήτευαν και τα μουσικά projects. Ίδρυσε το συγκρότημα Big Audio Dynamite μαζί με τον Mick Jones (The Clash), έβγαλε ένα single με μέλη των P.I.L. του John Lydon, έγινε μάνατζερ των Slits και συνεργάστηκε με μέλη των Trouble Funk.

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, ίδρυσε τους Screaming Target, των οποίων η παρθενική εμφάνιση στο Transmusical Festival στη Γαλλία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Στα τέλη του 2007, ο Don παρουσίασε το Speakers Corner σε συνεργασία με το British Arts Council, όπου παρουσιάστηκαν καλλιτέχνες του προφορικού λόγου, ποιητές και ράπερ. Η διοργάνωση περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτέλεσε μια σύγχρονη απάντηση για την 200η επέτειο της κατάργησης του δουλεμπορίου στη Βρετανία.

Ο Don έχει επίσης κυκλοφορήσει πολλές συλλογές, από το Time Warp Dub Clash του 1996 έως το Dread Meets The Punk Rockers Uptown Volume 2, το 2015. Συνεχίζει τις εμφανίσεις του ως DJ στη Βρετανία και διεθνώς, παίζοντας αυστηρά και μόνο old και new school dub reggae. Τα set του απηχούν το πνεύμα της εποχής που ήταν DJ στο θρυλικό κλαμπ Τhe Roxy του Λονδίνου το ’77.

Τη συζήτηση με τον Don Letts θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος.
 

Κυριακή 20/10, Φάρος
19.30: Ανοιχτή συζήτηση με τον Παναγιώτη Μένεγο 
21.00: DJ Set 

Ελεύθερη είσοδος

Δείτε ακόμα

Κυριακή 27/10, 21:00

Jazz Chronicles: Southern Alliance - Γιάννης Κασέτας & Menanto Chamberlain

Περισσότερα