Park Your Cinema: Groundhog Day (1993) - Εικόνα

Το μέλλον και το άγνωστο δεν θα πάψουν να μας συναρπάζουν. Έχουν εμπνεύσει τα πιο ζωηρά πνεύματα της επιστημονικής φαντασίας με τρόπο πρωτόγνωρο. Ο κινηματογράφος ονειρεύεται διαρκώς τι υπάρχει εκεί μακριά και μας δείχνει τον δρόμο που οδηγεί στις πιο ξέφρενες περιπέτειες, στις πιο απρόβλεπτες ιστορίες. Ξεκλειδώνει τη μαγεία, απαλύνει τους φόβους μας και μας ταξιδεύει σε απίθανους χρονικούς και γεωγραφικούς προορισμούς.

Μ’ αυτή την ιδέα κατά νου, φέτος το καλοκαίρι στο Park your Cinema προβάλλονται ταινίες επιλεγμένες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που βλέπουν το μέλλον ως συναρπαστική βόλτα στο άγνωστο: εμβληματικές ταινίες των 80ς και των 90ς (Επιστροφή στο Μέλλον, Παιχνίδια Πολέμου, Οι Άντρες με τα Μαύρα, H Μέρα της Μαρμότας, Οι Αρειανοί Επιτίθενται, Big, Jurassic Park, O Σιδερένιος Γίγαντας), αλλά και μεταγενέστερες (Μετά την Επόμενη Μέρα, Wall-E, Interstellar, Μικρόκοσμος, Ready Player One).

Όπως, άλλωστε, ξέρουμε, οι πιο ωραίες περιπέτειες δεν είναι πάντα απαλλαγμένες από κινδύνους- αυτοί είναι που τους προσδίδουν την ιδιαίτερη γοητεία τους. Στο τέλος, όμως, μας βεβαιώνουν πως όλα θα πάνε καλά. 

Έτσι θέλουμε να ατενίζουμε το αύριο κι έτσι θα το συναντήσουμε κινηματογραφικά στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος: με τη χαρούμενη ανυπομονησία ενός παιδιού που διψά για μελλοντικές περιπέτειες.

Η Μέρα της μαρμότας
ΗΠΑ, 1993

Σκηνοθεσία: Χάρολντ Ράμις

Σενάριο: Ντάνι Ρούμπιν, Χάρολντ Ράμις

Παίζουν: Μπιλ Μάρεϊ, Άντι ΜακΝτάουελ

Ένας μετεωρολόγος καλείται να καλύψει ένα θέμα για μια μαρμότα που μπορεί να προβλέψει τις καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για την τέταρτη χρονιά που παρακολουθεί το τοπικό έθιμο και δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να κρύψει την αγανάκτησή του. Όταν ξημερώνει η «επομένη», ανακαλύπτει ότι έχει εγκλωβιστεί στην ίδια μέρα, η  οποία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Αρχικά, χρησιμοποιεί αυτή την πληροφορία προς όφελός του ώσπου συνειδητοποιεί ότι είναι καταδικασμένος να ζει για την υπόλοιπη αιωνιότητα στο ίδιο μέρος, βλέποντας τους ίδιους ανθρώπους και κάνοντας τα ίδια πράγματα. Μέχρι που θα ανακαλύψει τη λύτρωση στη συμφιλίωση με το πέρασμα του χρόνου. Μια εμβληματική και αξέχαστη κωμωδία για την έννοια και τις διαστάσεις του χρόνου, για τη μοναδικότητα της κάθε στιγμής, για την περιπέτεια του έρωτα. 

Κυριακή 11/06 | 21.00
Ξέφωτο 

Ελεύθερη είσοδος

 

*Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό, ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος.

Τα προγράμματα Park Your Cinema και Park Your Cinema Kids πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δείτε ακόμα