Εργαστήριο κίνησης και χορού: σε συνομιλία με τα μουσικά έργα του Takis - Εικόνα

Με αφορμή την έκθεση του Takis στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό η σειρά συναντήσεων «Εισαγωγή στη Solar Yoga (Ηλιακή Γιόγκα) του Takis», μία άσκηση που αποτελεί επινόηση του Takis.

 Η πρώτη συνάντηση είναι αφιερωμένη στα Μέλη του ΚΠΙΣΝ.  

Η «Solar Yoga του Τakis» είναι άσκηση αναπνοής και συγκεκριμένα η εισπνοή της ηλιακής ενέργειας και διοχέτευσής της στο ανθρώπινο σώμα, η οποία αποτελεί επινόηση του γλύπτη Takis, που την εμπνεύστηκε από την Αρχαία Αίγυπτο της εποχής του Φαραώ Akhenaton, ως σύνδεση του σώματος του ανθρώπου με τον ήλιο και την ενέργειά του.  

Αποτελούσε μέρος της καθημερινότητάς του. 

Σε αυτή την παρουσίαση και εκτέλεση της Ηλιακής Yoga οι μαθήτριες του Takis, Μίμα Ραζέλου και Ελισάβετ Δεληκούρα θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν νοερά τις σκέψεις του καλλιτέχνη και την πρόταση του για τη “Solar Yoga” στους συμμετέχοντες καθοδηγώντας τους στην εκτέλεση της άσκησης.

Η ιδέα είναι ότι το μέσο που λαμβάνει την ενέργεια είναι το ίδιο το σώμα. Το σώμα το «χρησιμοποιούσε» ο Takis ως τρόπο συσσώρευσης ενέργειας από τον Ήλιο. Γίνεται αγωγός και απορροφά την ηλιακή ενέργεια. Είναι ένα σύστημα διαλογισμού, όπου οι ασκούμενοι λαμβάνουν συμπαντική ενέργεια. Αποτελεί την ιδέα της ένωσης των δύο αναπαραγωγικών δυνάμεων, του ουρανού και της γης όπως συμβολίζει το αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο της ζωής και της αναπνοής "Ankh".
 
«Οι Αιγύπτιοι στη δική τους εποχή είπαν πως η αλήθεια είναι μια και πολύ απλή.
 Ο ήλιος προσφέρει στον άνθρωπο ενεργειακή τροφή.  

H αγνή τροφή που έδινε ο ήλιος κρατούσε σε μια ισορροπία την λειτουργία ολόκληρου του σώματος. O Φαραώ Akhenaton έδειξε ένα σύστημα, ώστε να απορροφούν οι άνθρωποι αυτή τη θαυματουργική ενέργεια του ήλιου. Κολυμπάμε όπως είπαμε στο ηλιακό φως, αλλά αν δεν περισυλλέγουμε αυτό το φως είναι σαν να μην περισυλλέγουμε τους καρπούς από τα δέντρα και να μην θερίζουμε τους σπόρους.» 

(απόσπασμα από Solar Yoga & Cosmic Energy by Takis, Takis Foundation K.E.T.E )  

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μίμα Ραζέλου, εικαστικός
Ελισάβετ Δεληκούρα, καθηγήτρια Pilates

Τετάρτη 30/6

08.00-08.50 

ΞΕΦΩΤΟ 

Έως 30 συμμετοχές

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή  

Οι σύνδεσμοι για τις προκρατήσεις αποστέλλονται στα Μέλη μέσω του SNFCC Members Newsletter.

Προτείνουμε για την εκτέλεση της άσκησης από τους συμμετέχοντες τα ανοιχτόχρωμα, άνετα ρούχα, γυαλιά ηλίου, καπέλο και ατομικό στρώμα.

Προτείνεται στους συμμετέχοντες να βρίσκονται στο σημείο συνάντησης του προγράμματος τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα.

Για την ασφαλή συμμετοχή τους, οι αθλούμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν, κατά την άφιξή τους στον χώρο διεξαγωγής της δραστηριότητας, αρνητικό αποτέλεσμα test COVID-19 (self test, rapid test ή PCR). Σε περίπτωση διενέργειας self test επιδεικνύεται η υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος από την ιστοσελίδα  self-testing.gov.gr. Ο διαγνωστικός έλεγχος πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός των επτά (7) ημερών πριν τη συμμετοχή του αθλούμενου.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Δείτε ακόμα

Παρασκευή 18/06, 18:00

Members' Talks: Βιώσιμη Γαστρονομία | Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας

Περισσότερα

Τετάρτη 23/06, 18:00

Διαδραστικό εργαστήριο Μελών: Σχεδιάζοντας τη νέα κανονικότητα- Λύσεις & Προκλήσεις

Περισσότερα

Τρίτη 22/06, 19:00

Members' Preview Tour στην εικαστική έκθεση: Takis - Κόσμος σε Κίνηση

Περισσότερα