Reading Club: Children's Book (7-9 years old) | The Antlered Ship - Εικόνα

Τον Απρίλιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Απρίλιο, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους, συνεχίζεται με συντονίστρια τη Σοφιάννα Θεοφάνους. Η Σοφιάννα Θεοφάνους, ηθοποιός και συγγραφέας, έχει γράψει όπερες και εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, ενώ έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας» της Ζανέτ Γουίντερ .

Την Κυριακή 30 Απριλίου οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Το βιβλίο

Σε κανέναν δεν αρέσει ο πόλεμος, όμως υπάρχουν ακόμα περιοχές στον κόσμο που καταστρέφονται από αυτόν. Μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι φεύγουν και προσπαθούν να πάνε σε άλλες χώρες για να γλυτώσουν τη ζωή τους. Με τα έργα τέχνης τι γίνεται όμως; Με τα μουσεία; Με τα βιβλία; Πώς μπορούμε να σώσουμε τα βιβλία;

Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τόσο πολύ τα βιβλία, έτσι ώστε με κίνδυνο της ζωής τους να προσπαθήσουν να τα σώσουν; Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας, η Αλία αυτό έκανε πάντως. Τα έσωσε.

Η εισβολή στο Ιράκ έφτασε μέχρι τη Βασόρα στις 6 Απριλίου του 2003. Με τη βοήθεια φίλων και γειτόνων, η Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ, υπεύθυνη βιβλιοθηκάριος στην κεντρική βιβλιοθήκη της Βασόρας, κατάφερε να διασώσει το εβδομήντα τοις εκατό των βιβλίων της Βιβλιοθήκης, προτού αυτή παραδοθεί στις φλόγες εννέα μέρες αργότερα.

Τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν στον κόσμο από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, Σέιλα Κ. Ντιούαν, η οποία έμαθε για την Αλία και τη βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο εστιατόριο «Χαμντάν» του Ανίς Μοχάμεντ, το καλύτερο εστιατόριο στη Βασόρα, που βρισκόταν δίπλα στη βιβλιοθήκη. 

Η διερμηνέας της Σέιλα είπε ότι ο Ανίς είχε μια απίστευτη ιστορία να διηγηθεί, που αφορούσε τον πόλεμο, κι έτσι η Σέιλα συνάντησε τον Ανίς. Η Αλία που συμμετείχε στη συζήτηση, μοιράστηκε μαζί τους αυτή την καταπληκτική ιστορία. Τώρα είναι αποφασισμένη να δει και πάλι τη βιβλιοθήκη να λειτουργεί.

Ένα σημαντικό εικονογραφημένο βιβλίο για το πώς η αγάπη για το βιβλίο, μπορεί και κυριολεκτικά να το σώσει.

Κι επειδή στις 2 Απρίλη είναι η Παγκόσμια Μέρα παιδικού βιβλίου, θα την τιμήσουμε φέρνοντας μαζί μας το αγαπημένο μας βιβλίο και θα μοιραστούμε την αγάπη μας γι’αυτό στην Λέσχη Ανάγνωσης.
 

Η συγγραφέας

Η Ζανέτ Γουίντερ είναι Αμερικανίδα συγγραφέας και εικονογράφος, γνωστή για τα παιδικά της βιβλία, πολλά από τα οποία αφορούν αξιόλογες γυναίκες της ιστορίας, ιδίως καλλιτέχνιδες. Σήμερα, είναι 85 ετών και συνεχίζει δυναμικά.

Η συντονίστρια
Η Σοφιάννα Θεοφάνους γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού και στη συνέχεια 12 χρόνια ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου και μετέπειτα στο ελεύθερο θέατρο. Έχει γράψει δύο όπερες για παιδιά μετά από ανάθεση της Εθνικής  Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δύο εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, καθώς και σκαλέτες για την τηλεόραση. Μεταξύ άλλων και όταν δεν παίζει στο θέατρο, εικονογραφεί και κάνει οργάνωση παραγωγής στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2022 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

•    Σκεφτείτε και ελάτε να κουβεντιάσουμε πώς θα ήταν η ιδανική βιβλιοθήκη για σας.
•    Φέρτε μαζί σας το αγαπημένο σας βιβλίο για να μοιραστείτε με τους υπόλοιπους την αγάπη σας για αυτό.

Κυριακή 30/04
17.00-18.15 

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ

Έως 22 συμμετοχές 

Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/04 στις 12.00

Το βιβλίο Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας είναι διαθέσιμομο στο SNFCC Store.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

Το βιβλίο «Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 29/01, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Ρόζα Παρκς: για μια θέση στον κόσμο

Περισσότερα

Δευτέρα 23/01, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας

Περισσότερα

Σάββατο 28/01, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Ο Τζορτζ και το διαστημικό κυνήγι θησαυρού

Περισσότερα