Reading Club: Children’s Book (9–12 years old) | My People - Εικόνα

Τον Μάιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Μάιο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 10 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Πιο όμορφος και από σένα» του Κώστα Χαραλά. 

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο

O Φίλερ είναι ένα σπάνιο, μοναχικό γιουκαλίλι κι ο Ρασμούσεν ένας μπλε νορβηγικός παπαγάλος που ζουν στις δυο διαφορετικές όχθες του Κόκκινου Ποταμού. Έρχεται η στιγμή που αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν  τους φόβους, τις προκαταλήψεις και τους προγονικούς μύθους συναντιούνται στα μισά του μεγάλου ποταμού. Όμως αυτή η συνάντηση θα είναι μόνο η αρχή για ένα μεγάλο ταξίδι στα δάση του Αμαζονίου και για μια σειρά από περιπέτειες και γνωριμίες. Ανάμεσά τους η παπαγαλίνα Γαλέα που θυσίασε την ελευθερία της για χάρη της αδερφής της. Αλλά και άνθρωποι όπως ο  Κορνήλιος Μπεκ, γνωστό μέλος της Βρετανικής Βοτανολογικής Εταιρείας και ο αντίπαλός του, ο  Γερμανός καθηγητής Ξαβιέρ Ντας. Και μπορεί ο πρώτος να μελετάει τις ορχιδέες και ο δεύτερος τους παπαγάλους, όμως και οι δυο αναζητούν, για λογαριασμό της χώρας του ο καθένας, το δάσος με τα καουτσουκόδεντρα πιστεύοντας πως αυτό θα τους προσφέρει  πλεονέκτημα στον μεγάλο πόλεμο που πλησιάζει και που δεν είναι άλλος από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αν σου αρέσουν οι περιπέτειες και τα μυστήρια, η πραγματικότητα όταν μπερδεύεται με το φαντασιακό και την αλληγορία, αν ενδιαφέρεσαι για θέματα όπως το περιβάλλον και η άγρια ζωή, σίγουρα αυτή η ιστορία θα σε κερδίσει. Αφού τη διαβάσεις, θα μπορούμε να συζητήσουμε μαζί με αφορμή το βιβλίο για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η Ιστορία, αλλά και για τις αληθινές φιλίες και για την πραγματική ομορφιά. Για το τι τελικά μπορεί να συμβεί όταν τολμάμε και ξεπερνάμε τον εαυτό μας… Μήπως τότε είναι που τον γνωρίζουμε καλύτερα; 

O συγγραφέας

Ο Κώστας Χαραλάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε διαφήμιση και ασχολείται με τη συγγραφή από το 1999 και επαγγελματικά με τη βιολογική μελισσοκομία. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από δεκαεπτά βιβλία για παιδιά και εφήβους, τα οποία έχουν λάβει διακρίσεις, καθώς και δύο μεταφράσεις στα κορεατικά. Το πρώτο του βιβλίο, Ο χορός του καρχαρία, το οποίο κυκλοφόρησε όταν ήταν μόλις είκοσι πέντε χρονών, βρέθηκε στην τιμητική λίστα βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω». Το 2003 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο του Το μυστήριο της Ανομβρίδας. Το 2010 ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο Το κουτί του θυμού, ενώ το 2017 το έργο του Μαύρο πρόβατο στο Τέξας απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Το  «Πιο όμορφος κι από σένα» ήταν στη Βραχεία λίστα για κρατικό βραβείο. Υπήρξε συνδημιουργός της σειράς σύγχρονου προβληματισμού «Τα πάντα ρει» που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3 το 2004 και συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα που προωθούν τη φιλαναγνωσία και την οικολογία.

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου:

  • •    Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θεωρείται πολύ σημαντικό. Θα μπορούσες να βρεις πληροφορίες γι’ αυτό και να τις συζητήσουμε μαζί στη συνάντησή μας;
    •    Οι βασικοί χαρακτήρες της ιστορίας μας είναι πουλιά που όμως καταφέρνουν να μας παρασύρουν στην ιστορία τους λες κι είναι άνθρωποι. Θα μπορούσες να σκεφτείς ποια ζώα θα έβαζες να πρωταγωνιστήσουν σε μια δική σου ιστορία και γιατί;
     

Η συντονίστρια

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κλπ)  
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

Τι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που σου κίνησαν την περιέργεια μπορείς να βρεις και να μοιραστείς μαζί μας στη συνάντησή μας για το συγκεκριμένο βιβλίο (πχ. Μεταφράσεις, διασκευές, ταινίες, εξώφυλλα διαφορετικών εκδόσεων κλπ) ή και το συγγραφέα του; 

Μήπως έχεις να μοιραστείς μαζί μας κάποια παρόμοια ή ανάλογη περιπέτεια που έχεις ζήσει με φίλους σου που να παραπέμπει σε κάποια από τις περιπέτειες του Τομ Σόγιερ; 
 

Σάββατο 27/05
17.30 - 19.00

Μεσογειακός Κήπος

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 10 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/05 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Το βιβλίο «Πιο όμορφος και από σένα» του Κώστα Χαραλά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Κυριακή 20/11, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο Κάφκα και η κούκλα

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα