Reading Club: Children’s Book (9–12 years old) | My People - Εικόνα

Τον Απρίλιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Απρίλιο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 10 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» του Μαρκ Τουέιν. 

Το Σάββατο 29/04, οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο

Ο Τομ Σόγιερ είναι ένα ορφανό παιδί που ζει με τη θεία του Πόλυ και τον ετεροθαλή αδερφό του Σιντ σε μια πόλη στην περιοχή του Μιζούρι των ΗΠΑ  πολλά χρόνια πριν, τη δεκαετία του 1840. Ο Τομ αγαπάει τη διασκέδαση και την καλοπέραση και σχεδόν καθόλου το σχολείο. Γι’ αυτό και συχνά κάνει κοπάνες προκειμένου να παίξει ή να πάει για κολύμπι. Συχνά επίσης μπλέκεται σε καβγάδες. Όταν η θεία του ανακαλύπτει πως για μια ακόμη φορά έχει βρεθεί μπλεγμένος, του βάζει για τιμωρία να βάψει τον φράχτη της αυλής. Μόνο που ο Τομ θα τα καταφέρει με την εξυπνάδα του να μην επωμιστεί εκείνος την αγγαρεία αλλά, αντίθετα, τα παιδιά της γειτονιάς και μάλιστα «πληρώνοντάς» τον. Κι αυτή είναι η μόνο η αρχή και μία από τις πολλές μικρές και μεγάλες περιπέτειές του Τομ…Αφού θα καταφέρει ν’ αποκτήσει μια βραβευμένη Βίβλο παρ’ όλο που είναι από τους χειρότερους μαθητές, να ερωτευτεί και να «αρραβωνιαστεί» την Μπέκι Θάτσερ, τη νεοφερμένη στην πόλη τους κοπέλα που είναι κόρη του δικαστή, να μπλεχτούν σε μια μεταμεσονύκτια περιπέτεια στο νεκροταφείο μαζί με τον φίλο του τον Χάκλμπερι Φιν, να γίνουν μάρτυρες μιας ληστείας κι ενός καυγά, να μετοικήσουν στο νησί Τζάκσον για να ξεκινήσουν τη ζωή τους ως «πειρατές» κι αργότερα ως… πεθαμένοι. 

Αν σου αρέσουν κι εσένα οι  ιστορίες που αντέχουν στο χρόνο, οι όμορφες φιλίες και δυνατές  συγκινήσεις, οι περιπέτειες, η αγωνία και το μυστήριο τότε σίγουρα ο Τομ Σόγιερ θα μπορούσε να γίνει ένας αγαπημένος σου φίλος κι οι δυο μαζί να έρθετε στην παρέα μας να συζητήσουμε για τις απίθανες περιπέτειές του. 

O συγγραφέας

O Μαρκ Τουέιν είναι διάσημος Αμερικανός ευθυμογράφος και συγγραφέας δημοφιλέστατων μυθιστορημάτων, ταξιδιωτικών εντυπώσεων και αυτοβιογραφικών έργων. Γεννήθηκε στη Φλόριντα του Μιζούρι το 1835 και πέθανε στο Κονέκτικατ το 1910. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς. Μετά το θάνατο του πατέρα του, και τα οικονομικά χρέη που άφησε στην οικογένεια, ο Μαρκ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί. Έκανε διάφορα επαγγέλματά όπως  τυπογράφος, γραμματέας, ανθρακωρύχος, υπεύθυνος έκδοσης τοπικής εφημερίδας αλλά και οδηγός ατμόπλοιου στον Μισσισσιπί, όπου γνώρισε πολλούς ανθρώπους και άντλησε εμπειρίες κι έμπνευση για τα μετέπειτα βιβλία του, ειδικά για το βιβλίο του Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ. Η λογοτεχνική του κλίση άρχισε να εκδηλώνεται, όταν δούλεψε ως στοιχειοθέτης στην τοπική εφημερίδα του αδελφού του Οράιον, όπου δημοσίευσε και δικά του ευθυμογραφήματα. Τα άπαντά του αποτελούνται από 37 τόμους. Στη διάρκεια της ζωής του ο Μαρκ Τουέιν τιμήθηκε εξαιρετικά από τους συμπατριώτες του, ενώ και μετά το θάνατό του κορυφαίοι κριτικοί και μυθιστοριογράφοι, όπως ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, έγραψαν ότι η επίδρασή του στη διαμόρφωση και εξέλιξη του μυθιστορήματος υπήρξε ανυπολόγιστη.

Ήξερες ότι: 

  • Όταν πρωτοεκδόθηκε το βιβλίο θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία. Παρ’ όλα αυτά κατέληξε να είναι το καλύτερο σε πωλήσεις από τα έργα του Τουέιν κατά τη διάρκεια της ζωής του.
  • Ήταν ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που γράφτηκαν σε γραφομηχανή.
  • Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν είναι κατά κάποιο τρόπο η συνέχεια του βιβλίου. 
  • Τόσο το Οι Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ όσο και το Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν, θεωρούνται από πολλούς ως αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Και πρόκειται σίγουρα για κλασσικά βιβλία. 
     

Η συντονίστρια

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κλπ)  
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

Τι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που σου κίνησαν την περιέργεια μπορείς να βρεις και να μοιραστείς μαζί μας στη συνάντησή μας για το συγκεκριμένο βιβλίο (πχ. Μεταφράσεις, διασκευές, ταινίες, εξώφυλλα διαφορετικών εκδόσεων κλπ) ή και το συγγραφέα του; 

Μήπως έχεις να μοιραστείς μαζί μας κάποια παρόμοια ή ανάλογη περιπέτεια που έχεις ζήσει με φίλους σου που να παραπέμπει σε κάποια από τις περιπέτειες του Τομ Σόγιερ; 
 

Σάββατο 29/04
17.30 - 19.00

Μεσογειακός Κήπος

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 10 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/04 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Το βιβλίο Τομ Σόγιερ, του Μαρκ Τουέιν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Κυριακή 20/11, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο Κάφκα και η κούκλα

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα