Reading Club: Children’s Book (9–12 years old) | My People - Εικόνα

Τον Ιούνιο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 10 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το graphic novel «Ο Θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή, σε σενάριο και εικονογράφηση του Κanellos Cob. 

Στη Λέσχη Ανάγνωσης, θα παραβρεθεί ο δημιουργός Κanellos Cob. 

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο

Στο παραθαλάσσιο χωριό Βαγία της βορειοδυτικής Αίγινας, μια παρέα παιδιών η Λίνα, η Ράνια, η Σόφη, ο Αλέξης, ο  Κλου κι ο Άγγελος περνάνε τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η ανιαρή ως τότε καθημερινότητά τους διακόπτεται όταν στη Βαγία έρχεται από το Παρίσι η Νικόλ που εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και η οποία πρέπει να συγκεντρώσει πληροφορίες για έναν ασθενή. Ο συγκεκριμένος ασθενής, ο Χανς, ήταν στρατιώτης των δυνάμεων Κατοχής της Γερμανίας στην Ελλάδα. Εκεί, λοιπόν, ήταν που πάτησε μία νάρκη, τραυματίστηκε και έπαθε μερική αμνησία, γεγονός που επηρεάζει έκτοτε τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Τι όμως είναι αυτό που δε θυμάται ο Χανς; Ποια  συγκινητική, όσο και σκληρή ιστορία κρύβει η αμνησία του; Και πώς σχετίζεται με κάποιον θησαυρό; Θα καταφέρει η παρέα να βρει και να ξεθάψει, τόσο την ξεχασμένη ιστορία όσο και τον κρυμμένο θησαυρό;  

Αν σου αρέσουν οι ιστορίες μυστηρίου,  οι περιπέτειες και η Ιστορία, αν έχεις ζήσει κι εσύ ή, πολύ περισσότερο, αν θες να ζήσεις μια καλοκαιρινή περιπέτεια με μια όμορφη συντροφιά, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο και να το συζητήσουμε μαζί στη δική μας παρέα, ξεθάβοντας δικούς μας μικρούς θησαυρούς. Επιπλέον, αν σου αρέσουν τα γκράφικ νόβελ, τότε έχεις ακόμη έναν λόγο να διαβάσεις το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς πρόκειται για τη διασκευή του κλασικού πλέον βιβλίου της Ζωρζ Σαρή από τον δημιουργό κόμικς Κanellos Cob (σενάριο-εικονογράφηση). 

Ο δημιουργός κόμικς

Κanellos Cob 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, και εικονογράφηση και κόμικ στην École Émile Cohl, από την οποία το 2014 αποφοίτησε με τιμητική διάκριση. Το 2012 συμμετέχει στη δημιουργία της τοιχογραφίας Μoebius ενώ το 2013 εκδίδει το πρώτο του παιδικό βιβλίο με τίτλο L’arbre. Το 2014 ξεκινά να εικονογραφεί άρθρα για γαλλικά περιοδικά. Το 2016 εκδίδεται το πρώτο δικό του κόμικ Tout nu et tout bronzé. Το κόμικ του Αντίο, Μπάτμαν σε σενάριο του Τάσου Θεοφίλου κέρδισε το βραβείο κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Kόμικ 2019. Το 2018  αρχίζει να συνεργάζεται με το περιοδικό «Μπλε κομήτης», ενώ παράλληλα εργάζεται ως εικονογράφος για περιοδικά στον Καναδά, τη Γαλλία και την Αϊτή.  Άλλα δικά του γκραφικ νόβελ επίσης είναι Ο ζητιάνος (βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα), Γυμνά οστά, σε σενάριο του Δημοσθένη Παπαμάρκου, Ceux du Chambon - 1939-1944 L'histoire vraie de deux frères sauvés par les Justes, σε σενάριο του Matz. 
 

Η συγγραφέας
Ζωρζ Σαρή

Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1923 στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής άρχισε να φοιτά στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Αργότερα, στο Παρίσι, συνέχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Σαρλ Ντιλέν. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η συγγραφική της καριέρα άρχισε το 1969 με τον «Θησαυρό της Βαγίας», ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους και το οποίο είχε, και εξακολουθεί να έχει, μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Από το 1969 γράφει μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά. Επίσης στο ενεργητικό της έχει δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και μερικά από αυτά έχουν βραβευτεί. Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου καθώς και με το Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος τη βράβευσε ξανά το 1999. Επίσης το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χ.Κ. Άντερσεν. Έφυγε από τη ζωή στα 87 της χρόνια, στις 9 Ιουνίου 2012. 

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της. 

Πριν τη συνάντησή μας

  • Πόσο διαφορετική ή όχι σου φάνηκε η ανάγνωση του γκράφικ νόβελ από την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος;
  • Θα μπορούσες, αν θες, να φτιάξεις μια δική σου μικρή ιστορία κόμικ και να τη μοιραστείς μαζί μας στη συνάντησή μας. 

 

Η συντονίστρια

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κλπ)  
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

Τι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που σου κίνησαν την περιέργεια μπορείς να βρεις και να μοιραστείς μαζί μας στη συνάντησή μας για το συγκεκριμένο βιβλίο (πχ. Μεταφράσεις, διασκευές, ταινίες, εξώφυλλα διαφορετικών εκδόσεων κλπ) ή και το συγγραφέα του; 

Μήπως έχεις να μοιραστείς μαζί μας κάποια παρόμοια ή ανάλογη περιπέτεια που έχεις ζήσει με φίλους σου που να παραπέμπει σε κάποια από τις περιπέτειες του Τομ Σόγιερ; 
 

Πέμπτη 29/6
18.30-20.00

Μεσογειακός Κήπος

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 10 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν 01/06 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Το graphic novel «Ο Θησαυρός της Βαγίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Κυριακή 20/11, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο Κάφκα και η κούκλα

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα