Λέσχη Ανάγνωσης Οκτωβρίου: Όλιβ Κίττριτζ - Εικόνα

Τον Οκτώβριο, συνεχίζεται η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ με επιλογές βιβλίων από το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και υποδέχεται στο ρόλο της συντονίστριας την ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη. Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές στα ελληνικά ενώ τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (2018) για την τελευταία της συλλογή «Η επιστροφή των νεκρών». Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, γερμανικά, σλοβένικα και ιταλικά ενώ διαθέτει πλούσιο μεταφραστικό έργο νορβηγικής (κυρίως) λογοτεχνίας. 

Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν εκ νέου ραντεβού για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε. Η παρέα των αναγνωστών θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για τον μήνα Οκτώβριο: Ελίζαμπεθ Στράουτ, Όλιβ Κίττριτζ

Η Ελίζαμπεθ Στράουτ γεννήθηκε το 1956 στο Πόρτλαντ του Μέην. Από μικρή της άρεσε να γράφει: κρατούσε ημερολόγια καταγράφοντας τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Της ασκούσαν επίσης έλξη τα βιβλία και έχει περάσει άπειρες ώρες από τη ζωή της στην τοπική βιβλιοθήκη, στους διαδρόμους με τη λογοτεχνία. Όταν ήταν παιδί, τους καλοκαιρινούς μήνες, έπαιζε έξω στη φύση μόνη της, πιο συχνά, ή με τον αδελφό της, και έτσι αναπτύχθηκε η βαθιά και σταθερή αγάπη της για τον φυσικό κόσμο : τα καλυμμένα με φύκια βράχια στις ακτές του Μέην και το δάσος του Νιου Χάμσαϊρ με τα κρυμμένα αγριολούλουδα. Στην εφηβεία της η Στράουτ συνέχισε να γράφει με απληστία, και από πολύ νωρίς είχε φανταστεί τον εαυτό της ως συγγραφέα. Διάβασε βιογραφίες συγγραφέων και μελέτησε –μόνη της– τον τρόπο που οι Αμερικανοί συγγραφείς, ειδικότερα, έλεγαν τις ιστορίες τους. Της άρεσε να διαβάζει και να απομνημονεύει ποίηση. Από τα δεκαέξι έστελνε διηγήματά της σε περιοδικά. Το πρώτο της διήγημα δημοσιεύθηκε όταν ήταν εικοσιέξι. Σπούδασε στο Bates College και αποφοίτησε με πτυχίο στην αγγλική φιλολογία το 1977. Δύο χρόνια αργότερα, πήρε πτυχίο νομικής από το Syracuse University College of Law. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε βοηθός στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Κοινοτικού Κολεγίου του Μανχάταν. Ισορροπώντας ανάμεσα στις οικογενειακές και διδασκαλικές υποχρεώσεις της, κατάφερε να βρίσκει λίγες ώρες κάθε μέρα για να γράφει. Έκτοτε είναι μια πολυβραβευμένη συγγραφέας. Άλλα βιβλία της: Το όνομά μου είναι Λούσυ Μπάρτον (Άγρα, 2019), Olive again, Anything is Possible, Amy & Isabelle, τα οποία έχουν λάβει πλήθος σημαντικών βραβείων. 

Η Όλιβ Κίττριτζ, ο κεντρικός χαρακτήρας στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων της Ελίζαμπεθ Στράουτ (βραβείο Πούλιτζερ 2009), είναι μία γυναίκα που πιθανόν να μη θέλατε ποτέ για φίλη: ένας άνθρωπος που κάνει μικροπρέπειες τις οποίες εσείς θα ντρεπόσαστε να κάνετε· ένα λαβυρινθώδες, δαιμόνιο μυαλό, γεμάτο σκέψεις που θα ντρεπόσασταν να έχετε· ένας ακαταμάχητος χαρακτήρας που ξεκλειδώνει τα μυστικά και τις ζωές των κατοίκων της μικροσκοπικής παραθαλάσσιας πόλης Κρόσμπι, στο Μέην των ΗΠΑ, φωτίζοντας τις κρυφές τους αγωνίες μέσα από δεκατρείς ανηλεείς, άψογα δομημένες, αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες που, μαζί, καθιστούν τη συλλογή ένα «σπαστό», σπονδυλωτό μυθιστόρημα.

Τι είναι αυτό που κάνει τον χαρακτήρα μιας συνταξιούχου δασκάλας τόσο ανεπανάληπτο; Η πολυπλοκότητά της φυσικά: άλλοτε αυστηρή, άλλοτε υπομονετική, άλλοτε ξινή, άλλοτε ανέλπιστα γεμάτη κατανόηση, οξυδερκής αλλά, ταυτοχρόνως, σε άρνηση, η Όλιβ Κίττριτζ είναι ένα αίνιγμα. Τι θα κάνει στο επόμενο βήμα; Στην επόμενη ιστορία; Και πώς θα επηρεάσουν οι πράξεις της τις ζωές των υπολοίπων κατοίκων του Κρόσμπι; Πώς θα επηρεαστεί η ίδια η Όλιβ από τις αλλαγές που μέλλονται στη μικρή τους πόλη;

Η Ελίζαμπεθ Στράουτ απαντά σε αυτά τα ερωτήματα με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Πλέκει με μαεστρία έναν ιστό που συνδέει τον ερωτευμένο (με μιαν άλλη γυναίκα) σύζυγό της με έναν πρώην της μαθητή που δε θέλει πια να ζει και το απελπισμένο της μοναχοπαίδι ―δις παντρεμένο στη διάρκεια του παρόντος βιβλίου― με μια σειρά από απίθανους χαρακτήρες, σε απίθανες (;) καταστάσεις, μέσα σε διηγήματα που σφύζουν από ζωή. Τόσο πολύ, που κανείς νιώθει ότι δε διαβάζει ιστορίες, όσο ότι τις βιώνει από πρώτο χέρι.

Η Όλιβ Κίττριτζ τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο Πούλιτζερ και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από το HBO, στην ομώνυμη μίνι τηλεοπτική σειρά του 2014.

 

Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία, φιλοσοφία της θρησκείας και πολιτική θεωρία στο Λονδίνο και, αργότερα, δημιουργική γραφή στο University of East Anglia στο Norwich. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές ποίησης στα Ελληνικά (όλες από τις εκδόσεις Πόλις), η τελευταία εκ των οποίων ― η Επιστροφή των Νεκρών ― τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018. Έχει υπάρξει επίσημη προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Κων/πολης και Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας τη Σμύρνης, τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, γερμανικά, σλοβένικα και ιταλικά και συντόμως θα κυκλοφορήσει η πρώτη της αγγλόφωνη συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάζεται ως μεταφράστρια νορβηγικής (κυρίως) λογοτεχνίας και επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογραφεί για νορβηγικά διαδικτυακά μέσα. Η καινούργια της αγάπη είναι το ιστορικό διαδραστικό online ντοκιμαντέρ (i-doc), πάνω στο οποίο μόλις ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

 

Δευτέρα 25/10, 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Για ενήλικες
Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 04/10 στις 12.00

Συντονίστρια: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

 

Για την είσοδο του κοινού στον χώρο της εκδήλωσης , οι συμμετέχοντες από 12 ετών και άνω πρέπει να επιδείξουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως και 11 ετών μπορούν να προσκομίσουν εναλλακτικά δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) 24 ωρών.

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, Θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας των προσώπων που επιδεικνύουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών. 

Δείτε ακόμα