Reading Club: Child of God - Εικόνα

Τον Ιούνιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Την Τετάρτη 28/06, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Μεσογειακό Κήπο για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Την Πέμπτη 29/06, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.

Ιούνιος: Μπόρνβιλ, Τζόναθαν Κόου 

Η Λόρνα, μια σχετικά άσημη μουσικός της τζαζ, βρίσκεται σε περιοδεία στη Γερμανία και την Αυστρία ακριβώς την περίοδο που ο Covid αρχίζει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και να αποκτά χαρακτηριστικά πανδημίας. Σε μια στάση της στη Βιέννη, θα συναντήσει τον αυστριακό Λούντβιχ, εξίσου θερμό φίλο της τζαζ και της αγγλικής κουλτούρας. Με αφορμή την απορία που εκφράζει εκείνος, το πώς δηλαδή ένα έθνος που θαύμαζε για την ανεκτικότητα, το χιούμορ και την αυτοσυνειδησία του κατέληξε στην επιλογή του Brexit, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και στην ιστορία της Αγγλίας. Στο επίκεντρο της αφήγησης θα βρεθεί η Μαίρη, που το 1945, στα έντεκά της χρόνια, ζει μαζί με την οικογένειά της στο Μπόρνβιλ, προάστιο του Μπέρμινχαμ, όπου λειτουργεί και το διασημότερο εργοστάσιο σοκολάτας της Αγγλίας. Ακολουθώντας τη ζωή της Μαίρης, της οικογένειας και των απογόνων της, ο Τζόναθαν Κόου θα καταγράψει και θα στοχαστεί πάνω στα κομβικά εκείνα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Αγγλίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τις μέρες μας. Μέσα από το πρίσμα μιας γλυκόπικρης σάτιρας θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την έννοια της «βρετανικότητας» και την εξέλιξή της μέσα στα χρόνια. Το “Bournville”, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 (στα ελληνικά τον Απρίλιο του 2023), είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Jonathan Coe και έχει ήδη χαιρετηθεί ως ένα από τα μεγάλα αγγλικά μυθιστορήματα της εποχής μας.

Ο συγγραφέας

Ο Τζόναθαν Κόου (Jonathan Coe) είναι Άγγλος συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1961 στο Μπέρμινχαμ. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, ενώ συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, από όπου απέκτησε και το διδακτορικό του. Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε ποίηση εργαζόμενος παράλληλα ως επαγγελματίας μουσικός, συνθέτοντας μουσική για συγκροτήματα τζαζ και καμπαρέ. Πριν καθιερωθεί σαν συγγραφέας λογοτεχνίας, εργάστηκε επίσης ως διορθωτής νομικών κειμένων και ως δημοσιογράφος. Ξεχώρισε από την αρχή στα Αγγλικά Γράμματα τόσο για το τολμηρά καινοτόμο ύφος του, που συνδυάζει τη σάτιρα με ένα ιδιότυπα στοχαστικό ύφος, όσο και για την διεισδυτική του ματιά πάνω στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Αγγλίας. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μυθιστορήματα, αλλά και βιογραφίες, και τον έχει κατατάξει ομόφωνα ανάμεσα στους σύγχρονους κλασσικούς της Αγγλικής Λογοτεχνίας.

 

Τετάρτη 28/6 
19.00-21.00
Μεσογειακός Κήπος 
Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Πέμπτη 29/6
19.00-21.00
ZOOM
Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές 
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν 01/06 στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το «Μπόρνβιλ» του Τζόναθαν Κόου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα