Reading Club: Child of God - Εικόνα

Τον Απρίλιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Απρίλιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Μεσογειακό Κήπο για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.

Απρίλιος: Η συνωμοσία των αγγέλων, Ιγκόρ Σαχνόφσκι 

Η συνωμοσία των αγγέλων είναι ένα αντισυμβατικό μυθιστόρημα που οφείλει τη γοητεία του τόσο στην τολμηρή πλοκή του όσο και στην μοναδικής αξίας λογοτεχνική γλώσσα του συγγραφέα του, που ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στο δραματικό και το χιουμοριστικό, τον ρεαλισμό και το υπερφυσικό. Μια περιπλάνηση στο χρόνο και στο χώρο που ξεκινά από τους τόπους της Βίβλου με ενδιάμεσους σταθμούς την Ευρώπη της Αναγέννησης και την Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης, την Ουκρανία των χρόνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την μεταπολεμική Ρωσία, για να ολοκληρωθεί στο σήμερα, κάπου ανάμεσα στη σύγχρονη Αγγλία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Το μυθιστόρημα συντίθεται σαν ένα μωσαϊκό αφηγήσεων στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται μια αινιγματική γυναίκα, που η παρουσία της στοιχειώνει τη ζωή και τον θάνατο τριών γενεών ανδρών. Οι αφηγήσεις αυτές διατρέχουν την παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας, και ενώ φαινομενικά μοιάζουν ασύνδετες μεταξύ τους, η σύγκλισή τους στο τέλος αναδεικνύει ένα θαυμαστής αρχιτεκτονικής μυθιστορηματικό οικοδόμημα. “Η συνωμοσία των αγγέλων” είναι ένα έργο που ανθίσταται μιας σύντομης παρουσίασης της πλοκής του. Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο αφενός της αποτυχίας, αφετέρου της παραπλάνησης του αναγνώστη. Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό του, σε συνδυασμό με μια γραφή που εκπλήσσει με τη δεινότητά της σχεδόν σε κάθε πρόταση, καθιστούν αναμφίβολα τη “Συνωμοσία των αγγέλων” μια μυητική εμπειρία σε αυτό που χαρακτηρίζουμε Μεγάλη Λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας

Ο πεζογράφος και ποιητής Ιγκόρ Σαχνόφσκι (Igor Sakhnovsky) γεννήθηκε στο Ορσκ της Ρωσίας το 1958. Την πρώτη του δημοσίευση έκανε το 1972, όντας έφηβος, σε τοπική εφημερίδα της γενέθλιας πόλης του. Ως πεζογράφος συστήθηκε στα ρωσικά γράμματα το 1999, δημοσιεύοντας στο περιοδικό New World το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο “Οι ζωτικές ανάγκες των νεκρών”. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα “Ο άνδρας που γνώριζε τα πάντα”, “Η συνωμοσία των αγγέλων” και “Ίσως” που του χάρισαν ευρεία αναγνώριση, και κυκλοφόρησαν επίσης σε Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία και Ολλανδία. Το βιβλίο του “Ο άνδρας που γνώριζε τα πάντα” ήταν υποψήφιο το 2007 για τα βραβεία ρωσικό Booker και Big Book, ενώ το 2008 απέσπασε το βραβείο Bronze Snail.   “Η συνωμοσία των αγγέλων” είναι το μόνο βιβλίο του που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Πέθανε το 2019 στο Αικατερίνεμπουργκ της Ρωσίας από ρήξη αορτής.

Δευτέρα 24/04 | 18.30-20.30
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Τετάρτη 26/04 | 18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/04 στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το βιβλίο Η συνωμοσία των αγγέλων, του Ιγκόρ Σαχνόφσκι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα