Reading Club: Teenage Literature | Microcosmos - Εικόνα

Τον Απρίλιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Απρίλιο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι το Υπόθεση Laurus και άλλες ιστορίες της Λώρη Κέζα. 30 μέλη από 12 έως 16 ετών συζητούν με αφορμή το απολαυστικό βιβλίο μυστηρίου, για να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από τις σελίδες του, νέους κόσμους.

Η συγγραφέας, Λώρη Κέζα, θα συμμετέχει διαδικτυακά στη Λέσχη Ανάγνωσης.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Η υπόθεση

Ο Φραγκίσκος Δελλατόλας, έχοντας φύγει από την Αθήνα, εγκαθίσταται με τη σύζυγό του, Καρμέλα και τα δυο τους παιδιά, τη Ρόζα και τον Μάνθο στο χωριό Λουτρά της Τήνου. 

Ο Φραγκίσκος ανοίγει γραφείο τελετών, αλλά, έχει αναδουλειές, διότι οι κάτοικοι του χωριού, παρόλο που είναι ηλικιωμένοι, παραμένουν υγιέστατοι.

Στο χωριό Λουτρά υπάρχουν δύο καθολικά μοναστήρια, ένα για άνδρες, με καλόγερους του Τάγματος του Ιησουιτών και ένα άλλο για μοναχές του Τάγματος των Ουρσουλινών. 

Η Μονή Ουρσουλινών είναι τεράστια, πιο μεγάλη από ολόκληρο το χωριό, πλέον όμως, εκεί ζουν μόνο τρεις μοναχές, χωρίς καμία μαθήτρια.

Η Ρόζα θα μαγευτεί από τα διαδαλώδη, πανύψηλα παλιά κτήρια, με τους κοιτώνες του οικοτροφείου, το ατελιέ ζωγραφικής, τις βιβλιοθήκες, το θέατρο, τα μαγειρεία, τις αίθουσες μουσικής, τις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει η Σχολή και μπορεί να της προσφέρει εκπαίδευση από το μέλλον.

Η ύπαρξη όμως της Μονής κινδυνεύει από τα φιλόδοξα σχέδια του παμπόνηρου δημάρχου κι ενός εργολάβου που θέλουν να συνεργαστούν με μια εταιρεία για να την ισοπεδώσουν και στη θέση της να στήσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Ιστορίες, μύθοι, θαύματα, δολοπλοκίες και ξενοφοβία μπλέκονται στην Τήνο, το νησί της Παναγίας, όπου γεννήθηκαν σπουδαίοι καλλιτέχνες και η μικρή Ρόζα θα προσπαθήσει να βρει την άκρη του νήματος.

Η συγγραφέας: 

Η Λώρη Κέζα γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1969. Ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα» για 25 χρόνια. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και Παιδικής Λογοτεχνίας. Πρωτοεμφανίστηκε στον χώρο του παιδικού βιβλίου το 2010 με το βιβλίο της Της ζωής τα γυρίσματα (εκδ. Άγκυρα). Άλλα βιβλία της: Καλύτερα καρούμπαλο! (Παπαδόπουλος, 2011), Σ’ ανοίγω σε κλείνω (Μεταίχμιο, 2018), Ζουρ Φιξ (Ποταμός, 2018) κ.ά. Πλέον, ζει μόνιμα με την οικογένειά της στο Μόντρεαλ.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Κυριακή 30/04
13.00-14.30

ΖΟΟΜ

Για αγόρια και κορίτσια 12-16 ετών
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/04 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).

Το βιβλίο της Λώρη Κέζα, Υπόθεση Laurus και άλλες ιστορίες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 30/10, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν, Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες

Περισσότερα

Κυριακή 27/11, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Bαγγέλης Ηλιόπουλος, Θωμάς Q.bit. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα