Educational and Social Activities GNO: Greek Gods, Myths and Heroes in Opera  | For adults - Εικόνα

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Πρόγραμμα Μελών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ προσφέρουν περιορισμένο αριθμό θέσεων στα Μέλη του ΚΠΙΣΝ.

Ομιλία πάνω στη Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι | Για Ενήλικες

H καταγωγή της τέχνης της όπερας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Εφευρέθηκε σαν μουσικό- φωνητικό ιδίωμα το 1597 στη Φλωρεντία, όταν ο Δούκας Φερδινάνδος των Μεδίκων, γενναιόδωρος μαικήνας των τεχνών, οργάνωσε την επιτροπή Λα Καμεράτα Φιορεντίνα με σκοπό να εντοπίσει την πρωτότυπη εκδοχή των έργων του Αισχύλου, του Σοφοκλή και Ευριπίδη, παραστάσεις των οποίων διοργάνωναν τακτικά στα παλάτια τους. Αν και τα πρωτότυπα δεν βρέθηκαν ποτέ, η επιτροπή, μελετώντας την Ποιητική του Αριστοτέλη, ανακάλυψε πως η δομή των αρχαίων δραμάτων, πλην της απαγγελίας, περιλάμβανε επίσης μουσική και τραγούδι και τελικά δημιούργησε μια νέα, ωστόσο κοντά στο αρχαίο πρωτότυπο, εκδοχή. Την ονόμασαν με τον ελληνικό όρο «μελόδραμα», που αποτελεί το επίσημο όνομα της όπερας. Η πρώτη όπερα, η Δάφνη του Τζάκοπο Πέρι, έκανε πρεμιέρα το 1597 στο Παλάτσο Μπάρντι.

Η ομιλία θα αναδείξει την επιρροή της Ελλάδας στην όπερα ανά τους αιώνες και θα συνοδεύεται από βιντεοπροβολές έργων. Διαβάστε περισσότερα.

Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου

Πέμπτη 27/4 | 17.00- 18.30

VIP LOUNGE ΕΛΣ

Eίσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την 01/04, στις 12.00.

Ορισμένος αριθμός θέσεων για Μέλη ΚΠΙΣΝ –  15 συμμετοχές

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Πρόγραμμα Μελών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ προσφέρουν περιορισμένο αριθμό θέσεων στα Μέλη του ΚΠΙΣΝ σε επιλεγμένες Δράσεις για όλη την οικογένεια και Εκδηλώσεις Ενηλίκων του νέου προγράμματος (Οκτώβριος 2022 – Ιούνιος 2023). Βρείτε εδώ το αναλυτικό Πρόγραμμα δράσεων/ εκδηλώσεων με αποκλειστικές θέσεις για Μέλη του ΚΠΙΣΝ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πλήρες Πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ για τη σεζόν 2022/23 θα βρείτε εδώ.

Δείτε ακόμα