Εικαστικό για το εργαστήρι Δημιουργούμε όλοι μαζί τέχνη

Ελληνικές αποκριάτικες παραδόσεις (22/02)

Το κύριο γνώρισμα της Αποκριάς είναι οι μεταμφιέσεις, τις οποίες συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ονομασίες των μεταμφιεσμένων διαφέρουν από τόπο σε τόπο: κουδουνάτοι, καμουζέλες, μούσκαροι, αλλά οι πιο κοινές είναι οι μασκαράδες και οι καρνάβαλοι που προέρχονται από τις ιταλικές λέξεις "maschera" και "carnevale". Στην Ελλάδα συναντάμε πληθώρα εθίμων που ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή.

Το εργαστήρι θα ξεκινήσει με παρουσίαση εποπτικού υλικού και φωτογραφίες από διάφορες παραδόσεις της ελληνικής επικράτειας: οι «Κουδουνοφόροι Τράγοι» του Σοχού, οι «Μπούλες» στη Νάουσα της Ημαθίας, τα «Στοιχειά» στην Άμφισσα, το «Μπουρανί» του Τυρνάβου κ.ά. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη ποικιλία υλικών για να κατασκευάσουμε αμφιέσεις.

Με αστείρευτη φαντασία και συνθετικές εφαρμογές, όπως το κολάζ και το assemblage, θα σχηματίσουμε μορφές που προέρχονται από τις τοπικές παραδόσεις, αναπαριστώντας την εντυπωσιακή ποικιλομορφία της γιορτινής ατμόσφαιρας στον ελλαδικό χώρο.

 

Τα μυθικά πλάσματα (29/02)

Η ελληνική μυθολογία είναι πλούσια σε αφηγήσεις που αναφέρονται στην προέλευση του κόσμου ή εξιστορούν τη ζωή και τις περιπέτειες θεών, ηρώων και άλλων μυθολογικών πλασμάτων.

Το εργαστήρι θα ξεκινήσει με παρουσίαση εποπτικού υλικού και φωτογραφίες από μυθολογικά όντα. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμα πλαστικά καλούπια για να κατασκευάσουμε τη μάσκα μας.

Με όχημα τις χαρτοκοπτικές και πλήθος άλλες τεχνικές, θα σχηματίσουμε Μέδουσες, Μινώταυρους, τους Θεούς του Ολύμπου, τον Τυφώνα, την Έχιδνα, τη Σφίγγα, τη Χίμαιρα, τη Λερναία Ύδρα, τον Κέρβερο και πολλές ακόμα μυθολογικές φιγούρες, σε μια προσπάθεια να αναπαραστήσουμε την εντυπωσιακή ποικιλομορφία που είχε στην αρχαιότητα η προσωποποίηση του φοβερού.

 

Σχεδιασμός-Υλοποίηση:
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Ελισάβετ Χελιδώνη, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

 

Σάββατο 22, 29/02
11.30-12.30
12.30-13.30
13.30-14.30

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Σημείο συνάντησης: Υποδοχή ΕΒΕ (Μακέτα)

Για παιδιά 7 ετών και άνω, νέους και οικογένειες, με ή χωρίς αναπηρία
Έως 25 συμμετοχές ανά ώρα
Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας

 

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 24/02, 17:00

Βήμα-βήμα στην τέχνη: Απόκριες ξανά!

Περισσότερα

Τετάρτη 19/02, 18:00

Αποκριάτικη γεωμετρία: Ο Πικάσο και η Αφρική κρύβονται πίσω από τη μάσκα

Περισσότερα

Πέμπτη 20/02, 17:00

Ταξίδι με προορισμό τον μεγάλο αποκριάτικο χορό: Θεατρικό-Μουσικό Παιχνίδι στο ΚΠΙΣΝ

Περισσότερα