Φωτογραφία από την έκθεση De Differentia

Η έννοια της διαφορετικότητας ως αξίας στηρίζεται στην αναγνώριση, στην αποδοχή και στο σεβασμό. Προϋποθέτει την κατανόηση πως κάθε άτομο είναι μοναδικό και αναγνωρίζει τις ατομικές μας διαφορές χωρίς διακρίσεις. Αυτές μπορεί να αναπτύσσονται γύρω από διαφορετικές διαστάσεις της προσωπικότητας που αφορούν στη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, την ηλικία, τις φυσικές και σωματικές ικανότητες, τη γλώσσα, τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις ή άλλες ιδεολογίες.

Όμως, πολλές κοινωνίες αποστρέφονται το διαφορετικό. Το μίσος για τη διαφορετικότητα φαίνεται να βρίσκεται στην καρδιά όλων των σημερινών ολοκληρωτικών τάσεων που απειλούν τα επιτεύγματα του Διαφωτισμού (τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα, την ελευθερία έκφρασης κ.ο.κ.)

Αυτή η διαπίστωση αποτέλεσε την αφετηρία μίας συζήτησης πανεπιστημιακών δασκάλων και εικαστικών δημιουργών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΣΚΤ-ΑΠΘ) με τους φοιτητές τους, γύρω από το ζήτημα της αποστροφής για τη διαφορετικότητα, οπτικοποιώντας το ζήτημα μέσα από το έργο τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρεγγίνα Αργυράκη-Χριστοδουλίδη, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, συζητώντας με τον Κοσμήτορα-χαράκτη Ξενή Σαχίνη και τον ακτιβιστή γιατρό Γιάννη Μουζάλα, κατέληξε στην αναγκαιότητα ενός ψύχραιμου οπτικού και λεκτικού διαλόγου, ο οποίος αποτυπώνεται στην έκθεση De Differentia, την οποία επιμελείται μαζί με την Τζίνη Γεννηματά, πολιτισμολόγο.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τις 03 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου. Δέκα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διευθυντές εργαστηρίων των δύο Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και από τους πλέον διακεκριμένους δημιουργούς της γενιάς του ΄80 τέσσερις σημαντικές σύγχρονες γυναίκες δημιουργοί και δύο ακόμα καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τον χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο οπτικοποιούν την απορριπτική αντιμετώπιση της διαφοράς.

Άγγελος Αντωνόπουλος, Δημήτρης Ζουρούδης, Γιώργος Λάππας, Αφροδίτη Λίτη, Μιχάλης Μανουσάκης, Κυριάκος Μορταράκος, Ξενής Σαχίνης, Γιώργος Σκυλογιάννης, Γιάννης Φωκάς, Γιώργος Χαρβαλιάς
Οι Γρηγορία Βρυττιά, Όλγα Ζιρώ, Βίκυ Μπέτσου, Σπυριδούλα Πολίτη και οι Τάκης Ζερδεβάς, Μάκης Φάρος

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και στρογγυλά τραπέζια στον Φάρο στα οποία θα διερευνηθούν επιμέρους πτυχές του μίσους για το διαφορετικό. Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο τέως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο Κοσμήτορας της ΣΚΤ του ΑΠΘ Ξενής Σαχίνης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι καθηγητές Αγγ. Ζιάκα (Ισλαμικών Σπουδών), Γ.Αντωνίου (Εβραϊκών Σπουδών) Μ. Σταθόπουλος, Κ Μαντζαβίνος, Νίκος Μουζέλης, και η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζ. Τσιριγώτη.

Την έκθεση διοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη σύμπραξη της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, και την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε τον κατάλογο της έκθεσης 

Τετάρτη 03/04 - Παρασκευή 10/05
09.00 - 22.00

ΙΣΟΓΕΙΟ ΕΒΕ

Ελεύθερη είσοδος

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 28/01, 09:00

Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το Όραμα μιας Δημόσιας Γλυπτικής

Περισσότερα

Τετάρτη 15/05, 19:00

Θανάσης Μουτσόπουλος: Από τη Μνημειακή Γλυπτική στη Street Art

Περισσότερα

Τρίτη 21/05, 19:00

Τάσης Παπαϊωάννου: Σκέψεις για την αρχιτεκτονική και την πόλη

Περισσότερα