Εικαστικό που απεικονίζει τον Μπετόβεν

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

 

Οι μουσικοί της  Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και ο κορυφαίος μαέστρος Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος δύο από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου συμφωνικού ρεπερτορίου, την 6η και 7η Συμφωνία του Ludwig van Beethoven.

Η Ποιμενική Συμφωνία, μια από τις πλέον αγαπημένες συμφωνίες του μεγάλου συνθέτη, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα προγραμματικής συμφωνικής μουσικής. Ένα έργο γεμάτο εικόνες, ήχους και συναισθήματα που εναλλάσσονται μέσα από το παίξιμο των μουσικών οργάνων: ο ακροατής νιώθει την πολυρρυθμία, την κίνηση και τη χαρούμενη διάθεση της φύσης, τον μειλίχιο ήχο του νερού στο ρυάκι, αλλά και την ξαφνική καταιγίδα που ξεσπά μέσα από τις ορχηστρικές εκρήξεις. Η Συμφωνία αυτή περικλείει όλη την αγάπη του Beethoven για τη φύση και, όπως έλεγε και ο ίδιος, είναι μάλλον μία έκφραση συναισθημάτων και όχι ένα έργο ζωγραφικής με ήχους.

Η 7η Συμφωνία, σε αντίθεση με την Ποιμενική, διακρίνεται από έναν θριαμβευτικό χαρακτήρα. Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη συμφωνία του συνθέτη, ενώ το υπέροχο allegretto της εντυπωσίασε τόσο κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του έργου, ώστε το κοινό ζήτησε να επαναληφθεί. Ο Wagner, μάλιστα, χαρακτήρισε την 7η Συμφωνία ως την «αποθέωση του χορού».

Για την ερμηνεία της μουσικής του Beethoven, ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα έχουν αποσπάσει τα θερμότερα σχόλια του διεθνούς Τύπου, ενώ η ηχογράφηση του μπαλέτου «Τα πλάσματα του Προμηθέα» αποτελεί σημείο αναφοράς.

Ο Γιώργος Πέτρου είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του και θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αιώνα, με ένα ευρύ ρεπερτόριο που εστιάζει στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Ήταν υποψήφιος για Grammy το 2018 για την καλύτερη ηχογράφηση όπερας, ενώ έχει τιμηθεί με τα βραβεία ECHO Klassik, το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής για το 2018 από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και με τους τίτλους «Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών» της γαλλικής κυβέρνησης και "Associate" (ARAM) της Royal Academy of Music του Λονδίνου.

Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, γνωστή στο εξωτερικό με την ονομασία Αrmonia Atenea (που υποδηλώνει την αθηναϊκή προέλευσή της), θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σύνολα παγκοσμίως, με ειδίκευση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας, ενώ είναι τακτικά προσκεκλημένη στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ.

 

Πρόγραμμα

Ludwig van Beethoven

Συμφωνία αρ. 6, έργο 68, σε φα μείζονα, «Ποιμενική»

  • Allegro ma non troppo, «Αισθήματα ευτυχίας που ξυπνά η εξοχή»
  • Andante molto mosso, «Στο Ρυάκι»
  • Allegro, «Χαρούμενη συντροφιά των χωρικών»
  • Allegro, «Η θύελλα»
  • Allegretto, «Το τραγούδι του βοσκού: Αισθήματα ευτυχίας και ευγνωμοσύνης μετά τη θύελλα»

Συμφωνία αρ. 7, έργο 92, σε λα μείζονα

  • Poco sostenuto – Vivace
  • Allegretto
  • Presto – Assai meno presto (trio)
  • Allegro con brio

 

Για ηλικίες 6 ετών και άνω

Τιμή εισιτηρίου: 15€, 10€ & 5€ (μειωμένο)

Μειωμένα εισιτήρια των 5€ δικαιούνται φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, παιδιά και νέοι 6-18 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ με τον συνοδό τους, πολύτεκνοι και κάτοικοι του Δήμου Καλλιθέας. 

*Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινά τη Δευτέρα 14/10 για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ (έως 400 θέσεις για Μέλη και καλεσμένο)

*Η προπώληση εισιτηρίων για το κοινό ξεκινά την Τρίτη 15/10

Σημεία προπώλησης:

- ηλεκτρονικά εδώ
- ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services: www.ticketservices.gr
- Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμείο ΕΛΣ)
- εκδοτήριο: Ticket Services (Πανεπιστημίου 39)
- τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)

Οι κάτοχοι μειωμένου εισιτηρίου την ημέρα της παράστασης θα πρέπει να επιδείξουν ταυτότητα και το απαραίτητο δικαιολογητικό (φοιτητικό πάσο, κάρτα ανεργίας, κάρτα πολυτέκνου, έγγραφο πιστοποίησης αναπηρίας, λογαριασμός ΔΕΚΟ για κατοίκους Καλλιθέας).

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική του ευρωστία.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 10/11, 17:00

Παραβάσεις: James Joyce - Οδυσσέας/Ο Μονόλογος της Molly Bloom

Περισσότερα