Διαλέξεις: Από τη Μνημειακή Γλυπτική στη Street Art

Tον Μάρτιο συνεχίζεται ο κύκλος διαλέξεων για την πορεία της τέχνης στον δημόσιο χώρο από τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Θανάση Μουτσόπουλο, με αφορμή την έκθεση του Γ. Ζογγολόπουλου.

Η δημόσια τέχνη στην Αθήνα μοιάζει με αδύνατη υπόθεση, συμπιεσμένη ανάμεσα στις αιώνιες μαρμάρινες προτομές και τις ανεξέλεγκτες επιγραφές στους τοίχους των πολυκατοικιών της. Μαζί με τον νεοκλασικό σχεδιασμό της, η Αθήνα κληρονόμησε και μερικές δεκάδες αγάλματα και προτομές αγωνιστών του ’21, Φιλικών και Φιλελλήνων. Στη συνέχεια, οι πολιτικοί αναδείχθηκαν (αναπόφευκτα) στους νέους ήρωες και δίπλα στις προτομές τους στήθηκαν και νέοι ανδριάντες στρατιωτικών, αλλά και δημάρχων, ποιητών, ηθοποιών.

Όμως, ο Μοντερνισμός του 20ου αιώνα επρόκειτο να δώσει νέες διαστάσεις στη γλυπτική. Τα πειράματα εμφανίστηκαν από τη Γαλλία έως τη Σοβιετική Ένωση, ώσπου κάποια στιγμή φάνηκε ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην καλλιτεχνική φόρμα, αλλά κυρίως εστιάζεται στον όλο και πιο αλλόκοτο ρόλο της μνημειακής τέχνης σε μια μητρόπολη και μια κοινωνία που άλλαξε δραστικά στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

 

Τετάρτη 13/03, 19.00-21.00 | Από τη Δημόσια τέχνη στη Street Art 

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή 
Η ηλεκτρονική προεγγραφή για τα Μέλη θα ξεκινήσει τη Τρίτη 05/03* και για το κοινό Τετάρτη 06/03 στις 12.00
*Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, τα Μέλη απολαμβάνουν μια ημέρα προτεραιότητα στην κράτηση θέσεων (ορισμένος αριθμός θέσεων ανά εκδήλωση).

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

 

Δείτε βιντεοσκοπημένη την πρώτη διάλεξη με τίτλο «Από την Κλασική στη Μοντέρνα Γλυπτική» (13/02)

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 28/01, 09:00

Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το Όραμα μιας Δημόσιας Γλυπτικής

Περισσότερα

Παρασκευή 22/03, 19:30

Ξεναγήσεις στην έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το Όραμα μίας Δημόσιας Γλυπτικής»

Περισσότερα

Τρίτη 19/03, 19:00

Συζητώντας για τα δημόσια γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Περισσότερα