Παραβάσεις: Σάρα Κέιν - 4.48 Ψύχωση

Σε συνέχεια της σχετικής οδηγίας του Υπουργείου Υγείας, η προγραμματισμένη εκδήλωση για την Κυριακή 22 Μαρτίου, Παραβάσεις: Σάρα Κέιν - 4.48 Ψύχωση, αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.

 

Τον Μάρτιο, στις Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Γιάννης Κλίνης ερμηνεύουν το 4.48 Ψύχωση της Σάρα Κέιν, ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

Οι Παραβάσεις συνεχίζουν την αναδρομή στις πιο ριζοσπαστικές φωνές της λογοτεχνίας, του θεάτρου και της ποίησης με επίκεντρο τη γυναίκα. Συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας, εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας, θεατρικές αξεπέραστες μορφές βρίσκουν φωνή στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των Παραβάσεων υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Δημήτρη Καραντζά.

«Πέρασα μια νύχτα που μου αποκαλύφθηκαν όλα.
Πώς να ξαναμιλήσω;»

4.48 Ψύχωση

«Η Σάρα Κέιν πέθανε τραγικά. Ήταν τόσο μεγάλος και τόσο βαθύς ο τρόμος του κόσμου. Δεν τον άντεξε. Ήταν γυμνή. Απροστάτευτη. Γυμνά είναι και τα έργα της. Τρομαγμένα. Τρομερά.», έγραψε ο Χάρολντ Πίντερ για το σύνολο του έργου της εμβληματικότερης συγγραφέως της in-yer-face βρετανικής σκηνής.

Η Σάρα Κέιν γράφει το 1998 το 4.48 Ψύχωση, υπό τη σκιά της επικείμενης αυτοκτονίας της. Το 4.48 Ψύχωση σημάδεψε την πορεία της σύγχρονης δραματουργίας με τη γλωσσική του ένταση, την ιλιγγιώδη δομή και το τρομακτικό του βάθος. Το έργο πραγματεύεται το παραλήρημα ενός αυτόχειρα πριν την ύστατη πράξη του. Χωρίς η Κέιν να το τοποθετεί σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο -αν και ο τίτλος υπονοεί ότι βρισκόμαστε σε ένα ψυχιατρείο στις 04:48 το ξημέρωμα, την ώρα που στατιστικά καταγράφονται οι περισσότερες αυτοκτονίες- μοιράζει ευφυώς τον μονόλογο ανάμεσα σ' εκείνες τις εσωτερικές φωνές που κατακλύζουν τον άνθρωπο σε μια τόσο ακραία στιγμή της ζωής του.

Στη σκηνοθετική εκδοχή του Δημήτρη Καραντζά, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Γιάννης Κλίνης εναλλάσσουν επί σκηνής τους ρόλους του γιατρού και του ασθενή.

Μετάφραση:
 Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθετική επιμέλεια:
Δημήτρης Καραντζάς

Ερμηνεύουν:
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης

Ηχητικό περιβάλλον:
Γιώργος Πούλιος

Η χρήση της μετάφρασης της Ρούλας Πατεράκη και του Αντώνη Γαλέου γίνεται με την ευγενή παραχώρηση των μεταφραστών.

Για ηλικίες 18 ετών και άνω

 

Για την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου σας, ισχύουν τα εξής:

•    Αν η αγορά πραγματοποιήθηκε on-line ή τηλεφωνικά, η επιστροφή χρημάτων θα γίνει αυτόματα στην κάρτα σας χωρίς να χρειαστεί κάποια ενέργεια εκ μέρους σας.

•    Αν η αγορά πραγματοποιήθηκε από τα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με μετρητά, η επιστροφή χρημάτων θα γίνει κατόπιν επίσκεψής σας στα ταμεία (έως και 12/04).

•    Αν η αγορά πραγματοποιήθηκε από τα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τραπεζική κάρτα, η επιστροφή χρημάτων θα γίνει αυτόματα στην κάρτα σας χωρίς να χρειαστεί κάποια ενέργεια εκ μέρους σας.

•    Αν η αγορά πραγματοποιήθηκε από τα ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39) είτε με τραπεζική κάρτα είτε με μετρητά, η επιστροφή χρημάτων θα γίνει κατόπιν επίσκεψής σας στα ταμεία (έως και 12/04).

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 09/03, 20:30

Ματαίωση συναυλίας: Cosmos: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Περισσότερα

Κυριακή 15/03, 21:00

Ακύρωση: Jazz Chronicles - Koutsonanos & Gayer Duet

Περισσότερα

Κυριακή 29/03, 21:00

Ακύρωση: Jazz Chronicles - Μιχάλης Καταχανάς Quintet

Περισσότερα