Εικαστικό "100 χρόνια Bauhaus"

«Πες μου πώς παρτάρεις, να σου πω ποιος είσαι» Oskar Schlemmer, 1929 (δάσκαλος στη Σχολή Μπαουχάους)

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μπαουχάους, το ΚΠΙΣΝ σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τα Πάρτι των “Bauhauslers”. Εργαστήρια για όλη την οικογένεια και για ενήλικες, πάρτι με DJ set, διαδρομή 100 βημάτων από το 1919 στο 2019 και άλλες εκπλήξεις συνθέτουν μια θεματική ημέρα στον Φάρο.

Η μέρα κορυφώνεται με θεματικό πάρτι στον Φάρο εμπνευσμένο από τo «Μέταλ Πάρτι» (Metallische Fest) του 1929, τo τελευταίο και ίσως τo πιο διάσημo πάρτι της Σχολής.

Η πρόσκληση στο πάρτι προέτρεπε τους επισκέπτες να ντυθούν ανοιχτήρια, τιρμπουσόν και αυγοδάρτες! Κοστούμια από τηγάνια και ταψιά, μεταλλικές τσουλήθρες, ασημένιες μπάλες, αλουμινόχαρτο στους τοίχους, ήχοι από κουδούνια, ήταν μερικά από τα highlights μιας βραδιάς πίσω στο 1929.

Φωτογραφία εκδήλωσης "100 χρόνια Bauhaus"

Το πάρτι στον Φάρο σας προσκαλεί να ξαναζήσετε αυτή την εποχή, να μεταμφιεστείτε σε μεταλλικούς τόνους και να χορέψετε με το DJ set από τον DJ Blue Lagoon (Κορμοράνος), το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για την βραδιά με αφετηρία τους ήχους του “Metal Party”, με background προβολές με αρχειακό υλικό από τα parties και τη ζωή στο Bauhaus.

Αν δεν έχετε κουστούμι θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε το δικό σας!

Σχεδιασμός/επιμέλεια: Very Young Contemporary Art (VYCA)

 

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut, στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πρόβαλλεται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ το βίντεο Τριαδικό Μπαλέτο του O.Schlemmer.

Για τον  O.Schlemmer 

Η σκηνή του Bauhaus ήταν ένα πειραματικό πεδίο για τη σχέση σώματος και χώρου, το οποίο επιχειρούσε να συνενώσει διάφορες τέχνες.

Ο Oskar Schlemmer (1888-1943) υπήρξε εμβληματική μορφή της σκηνής του Bauhaus, την οποία και διηύθυνε από το 1923 έως το 1929. Με τους Χορούς Bauhaus διερευνούσε μέσω του αφηρημένου, γεωμετρικού παιχνιδιού με τη φόρμα, το χρώμα, τον ήχο, την κίνηση, το φως, το πεδίο έντασης ανθρώπου-χώρου και ως εκ τούτου και τις προϋποθέσεις σκηνικής διαμόρφωσης. Σημαντικότερο και διασημότερο έργο του είναι το Τριαδικό Μπαλέτο (1922).

Για το Τριαδικό Μπαλέτο (1922)

Το Τριαδικό Μπαλέτο έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 1922 σε μουσική του Paul Hindemith.

Το έργο είναι βασισμένο στον αριθμό 3 και τα πολλαπλάσιά του, καθώς είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, έχει τρεις χορευτές, 18 κοστούμια και 12 χορούς. Οι 8 σκηνές έχουν από ένα χαρακτηριστικό χρώμα, κίτρινο, ροζ και μαύρο.

Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αναβίωσης του έργου, αν και από το αρχικό ανέβασμά του σώζονταν μόνο τα κοστούμια.
Μια από τις πιο σημαντικές αναβιώσεις είναι εκείνη του 1970 σε χορογραφία της Margarete Hasting, καθώς δημιουργήθηκε με τη συμβολή δυο μαθητών του Oskar Schlemmer και της συζύγου του.

--

Το Τριαδικό Μπαλέτο
D 1970, 30΄
Ταινία σε τρία μέρη: Κίτρινο, Ροζ, Μαύρο
Σενάριο και χορογραφία: Margarete Hasting, Franz Schömbs, Georg Verden
Μουσική: Erich Ferstl
Χορευτές: Edith Demharter, Ralph Smolik, Hannes Winkler

 

Σάββατο 09/03 | 20.00

Για ενήλικες
Ελεύθερη είσοδος

Δείτε ακόμα

Σάββατο 09/03, 11:00

100 χρόνια Bauhaus: Τα Parties - Γενειάδες, Μύτες & Καρδιές

Περισσότερα

Σάββατο 09/03, 16:00

100 χρόνια Bauhaus: Τα Parties - Ρίγες, Πουά και Καρό

Περισσότερα