In Lieu of a Foreword - Εικόνα

Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες

2020. Η χρονιά της πανδημίας, η χρονιά των μέτρων, η χρονιά των αποστάσεων. Με νέο λεξιλόγιο (Covid-19, lockdown, SMS 6) και μια νέα πραγματικότητα (μάσκες, αντισηπτικά, rapid test και μοριακοί έλεγχοι) που ανέτρεψε τα δεδομένα για όλους μας. Ταυτόχρονα μας ώθησε να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική ανασκόπηση, να προσδιορίσουμε εκ νέου τους στόχους μας και ανακαλύπτοντας τα όρια και τις δυνάμεις μας να κινηθούμε προς νέες κατευθύνσεις.

Το έτος ξεκίνησε δυναμικά. Μετά τις 6,4 εκατομμύρια επισκέψεις του 2019, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι επισκέπτες μας συνέχισαν να χαίρονται κατά δεκάδες χιλιάδες τη βόλτα τους στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, τις συναυλίες και τις παραστάσεις μας, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, τα εργαστήρια και τις αθλητικές μας δράσεις.

Τον Μάρτιο αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τις εγκαταστάσεις μας και για πρώτη φορά το DNA του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ως ενός ανοιχτού και ενεργού δημόσιου χώρου, ο οποίος προσφέρει πολιτιστικές εμπειρίες και προτάσεις ψυχαγωγίας και μάθησης, κινδύνευε, έστω και προσωρινά, να αλλοιωθεί.

Αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέο ΔΣ της ΚΠΙΣΝ Α.Ε. τον Ιούνιο του 2020, λίγες εβδομάδες μετά το πρώτο lockdown, παίρνοντας τη σκυτάλη σε μια συγκυρία όπου το ΚΠΙΣΝ είχε ήδη κληθεί να προσαρμοστεί σε νέα, συνεχώς μεταβαλλόμενα, δεδομένα.

Ο στόχος μας ξεκάθαρος: παραφράζοντας το μήνυμα- όραμα του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ ως «ενός χώρου όπου ο κόσμος να μπορεί να έρχεται κοντά και να παραμένει κοντά», δεσμευτήκαμε να παραμείνουμε κοντά ακόμα και από μακριά, προσφέροντας ό,τι προσφέραμε και πριν, σε μια περίοδο που η ψυχαγωγία και η ψυχική ανάταση ήταν απαραίτητα όσο ποτέ.

Αρχικά, λάβαμε εκτεταμένα μέτρα προστασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όσα όριζε η Πολιτεία, προκειμένου να παραμένουν, ανάλογα και με τις συνθήκες, οι χώροι του ΚΠΙΣΝ και ειδικά το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε όλους με ασφάλεια. Η βόλτα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έγινε η μοναδική διέξοδος για πολλούς κατοίκους των γύρω περιοχών, μια αφορμή συνάντησης τους καλοκαιρινούς μήνες που το επέτρεπαν οι συνθήκες, ενώ διατήρησε ζωντανή μια αγαπημένη γιορτινή συνήθεια του κοινού τα Χριστούγεννα του 2020.

Παράλληλα, θέλοντας να παραμείνουμε δίπλα σε όλους τους επισκέπτες μας, εκμηδενίζοντας την αναγκαστική απόσταση, μετατρέψαμε έναν αρχιτεκτονικό, φυσικό προορισμό σε ψηφιακό, προσκαλώντας τους να μας συναντήσουν εκεί. Μέσα από το #snfccAtHome, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, παρουσιάσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων με πρωτότυπο περιεχόμενο: συναυλίες, αναγνώσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εργαστήρια, σχολικά και αθλητικά προγράμματα βρίσκονταν πια μόνο ένα «κλικ» μακριά από το κοινό μας.

Το αποτέλεσμα ήταν 3.670 εκδηλώσεις, 3.670 συναντήσεις με το κοινό μας, διαδικτυακά και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού, όταν αυτό ήταν εφικτό.

Η ανάγκη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε δημιούργησε για μας μια μοναδική ευκαιρία. Ξεπεράσαμε τα γεωγραφικά μας όρια και ήρθαμε κοντά με εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακούς επισκέπτες, από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, γεγονός που μας επέτρεψε να συστήσουμε το ΚΠΙΣΝ και σε όλους αυτούς που η απόσταση δεν τους είχε δώσει νωρίτερα τη δυνατότητα να το γνωρίσουν. Αποκτήσαμε μια δυναμική εξωστρέφειας την οποία σκοπός μας είναι όχι απλώς να τη διατηρήσουμε, αλλά και να την ενισχύσουμε, ακόμα και μετά την περιβόητη «επιστροφή στην κανονικότητα».

Χρειάστηκε μεγάλη προσαρμοστικότητα και πολλή δουλειά από όλη την ομάδα του ΚΠΙΣΝ, όμως η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε ήταν και είναι αμετάβλητη. Η ευελιξία και η εφευρετικότητα έγιναν το modus operandi μας, το οποίο βρήκε εφαρμογή σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας μας, από τον σχεδιασμό εκδηλώσεων και την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, μέχρι τα προγράμματα Μελών και Πρακτικής Άσκησης του ΚΠΙΣΝ.

Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου σε όλες τις πρωτοβουλίες, ανέδειξε, ίσως πιο ξεκάθαρα από ποτέ, πέρα από τη δυναμική του ΚΠΙΣΝ, το αποτύπωμα που μπορεί να έχει μια ομάδα όταν εργάζεται με όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνει. Με την επικράτηση ομαδικής κουλτούρας, η συνεργασία μεταξύ συναδέλφων και οι συνέργειες μεταξύ οργανισμών συνθέτουν ένα άρρηκτο «εμείς» το οποίο ισοδυναμεί με άθροισμα μεγαλύτερο του συνόλου των μερών του.

Ειδικά, για τους δύο συνοδοιπόρους μας, την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), οι κοινές μας δράσεις το προηγούμενο έτος έθεσαν τις βάσεις για τις προοπτικές που έχουμε μέσα από τη συνεργασία μας.

Βεβαίως, καθοριστικής σημασίας για μία ακόμη χρονιά, αλλά και ειδικά αυτή τη χρονιά, ήταν η υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρό του Ανδρέα Δρακόπουλο για την αδιάλειπτη υποστήριξη και τη στενή συνεργασία, καθώς οι δωρεές του Ιδρύματος μας επέτρεψαν, ακόμα και σε αυτή την ομολογουμένως πολύ δύσκολη περίοδο για τον πολιτισμό, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μέσα από τις δράσεις μας, αλλά και να εξελισσόμαστε μέσα από καινούριες πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία ενός νέου προορισμού βιώσιμης γαστρονομίας, και η νέα διεθνής συνεργασία μας με το Lincoln Center.

Με εφόδιο τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα από τη μετάβαση στην ψηφιακή διάδραση με το κοινό μας και την καθημερινή μέριμνα για την ασφάλεια των επισκεπτών μας, συνεχίζουμε να διαφυλάττουμε αλλά και να εμπλουτίζουμε κάθε έκφανση της εμπειρίας τους, με πυξίδα πάντα το όραμα για έναν προορισμό πολιτισμού, ανοιχτό και φιλόξενο για όλους.

Έλλη Ανδριοπούλου
Διευθύνουσα Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ