Reading Club: Children’s Literature April | Summer, autumn, winter, spring, summer… - Εικόνα

Τον Απρίλιο συνεχίζεται διαδικτυακά η Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους, με συντονίστρια τη συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη. 

Αφορμή για αυτή τη συνάντηση είναι το βιβλίο Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… της Αργυρώς Πιπίνη.

Κάθε μήνα, τριάντα μέλη 7 έως 10 ετών δίνουν ραντεβού για να ανακαλύψουν μαζί ένα νέο βιβλίο! Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Το βιβλίο και η συγγραφέας του

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα σπίτι... Ένα σπίτι που λυπάται - γιατί έχει συναισθήματα, γιατί είναι μόνο του, αλλά αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναζήσει την παλιά του αίγλη, όταν στην πόρτα του φτάνει μια νέα οικογένεια.
Mια ιστορία για τη συνέχεια της ζωής των πραγμάτων και των ανθρώπων. Για τον κύκλο των εποχών και των συναισθημάτων (της αγάπης, της συντροφικότητας), για τη βοήθεια μιας γενιάς προς την επόμενη,  για τις δεύτερες ευκαιρίες.

Η συγγραφέας

Η Αργυρώ Πιπίνη είναι συγγραφέας και ηθοποιός. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και θέατρο. Οργανώνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και προγράμματα φιλαναγνωσίας για ενήλικες και παιδιά, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επισκέπτεται σχολεία, μεταφράζει λογοτεχνία, κείμενα για το θέατρο, παιδικά βιβλία. Τα βιβλία της «Το δικό τους ταξίδι» (εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2014) και «Μελάκ, μόνος» (εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2016) βραβεύτηκαν από το λογοτεχνικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» και αναγράφηκαν στους καταλόγους White Ravens. Το «Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…» (Εκδόσεις Πατάκη, 2016) κέρδισε το βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το «Μελάκ, μόνος» το Κρατικό Βραβείο. Επίσης, το «Περικλής και Ασπασία – Μικρά Γατικά» (Εκδόσεις Πατάκη, 2018) αναγράφηκε στον κατάλογο White Ravens.

Η συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης:

Η Τασούλα Επτακοίλη γεννήθηκε το 1968 στη Σάμο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά από τη διδασκαλία προτίμησε τη δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο (Μελωδία FM 99,2 και τώρα στον ΑΘΗΝΑ 9.84), σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 2003 είναι συντάκτρια στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Έχει γράψει τα βιβλία: «Το άλλο μου ολόκληρο» (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), μια προσωπική μαρτυρία για την απώλεια, την ποιητική συλλογή «Η γυναίκα στο ασανσέρ» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), καθώς και τον «Γουργούρη» (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), τον «Γκάρη» (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) και την «Τσαγιέρα που ανθίζει» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019) - ιστορίες για παιδιά αλλά όχι μόνο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο, «Με βλέπεις;» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020), το οποίο συνυπογράφει με την καθηγήτρια Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου. Επίσης, επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Πλάνα με ουρά», με ιστορίες φιλοζωίας και ανθρωπιάς, στην ΕΡΤ2. Ζει στην Αθήνα. 

Προετοιμαστείτε για τη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

1. Τι να σκεφτόταν, άραγε, η συγγραφέας, πέρα από τις εποχές, όταν έδινε στο βιβλίο τον τίτλο «Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι»;
2. Οι ήρωες δεν έχουν ονόματα – γιατί; Θέλετε να τους δώσετε εσείς;

3. Το σπίτι μας αφηγείται την ιστορία του. Γράψτε ένα μικρό κείμενο, σε πρώτο πρόσωπο, σαν να μιλάει το σπίτι, δηλαδή, χρησιμοποιώντας τις παρακάτω λέξεις:

άδειο

άνθρωποι

δωμάτια

γέλια

μυρωδιές

μοναξιά

κήπος

4. Ζωγραφίστε (ή φτιάξτε με τα υλικά που θα επιλέξετε) το σπίτι του βιβλίου και χρωματίστε το με τα χρώματα της δικής σας αγαπημένης εποχής.

 

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο
Κυριακή 18/04, 17.00

Μέσω Zoom

Για παιδιά 7 έως 10 ετών 
Έως 30 παιδιά 
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 26/03 στις 12.00

 

Συντονίστρια: Τασούλα Επτακοίλη

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι/όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο «Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι......» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 26/04, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης Απριλίου: Tόνιο Κρέγκερ

Περισσότερα

Κυριακή 25/04, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης Απριλίου: Εφηβικό Βιβλίο | Το νησί των θησαυρών

Περισσότερα