Αφαιρετικό εικαστικό με γυναίκα που κρατά μια καρδιά
21 Φεβρουαρίου 2023

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεργάζεται με την ActionAid, στηρίζοντας τους πληγέντες από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. 

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, συνεργαζόμαστε με την ActionAid και καλούμε τους επισκέπτες, το προσωπικό και τους συνεργάτες του ΚΠΙΣΝ να προσφέρουν οικονομική στήριξη πραγματοποιώντας ηλεκτρονικά μία δωρεά ποσού της επιλογής τους.

Μετά τους φονικούς σεισμούς σε Συρία και Τουρκία, η ActionAid βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή στις πληγείσες περιοχές, εστιάζοντας ιδιαίτερα τη βοήθειά της στις γυναίκες, τα κορίτσια και περιθωριοποιημένες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες μετά από καταστροφές. Η έμφαση δίνεται στην συγκέντρωση δωρεών και την οικονομική ατομική συνεισφορά, και όχι στη συγκέντρωση τροφίμων ή άλλων ειδών για τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία. Αυτό συμβαίνει καθώς η μεταφορά και διαχείριση των ειδών πρώτης ανάγκης δημιουργούν επιπλέον δυσκολία στους ανθρώπους που διαχειρίζονται την κρίση, ενώ μέρος της δράσης σε ανθρωπιστικές κρίσεις είναι και η τόνωση της τοπικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, τα χρήματα που συγκεντρώνονται, δαπανώνται για την αγορά των απαραίτητων ειδών απευθείας από τις πληγείσες ή από γειτονικές περιοχές, και όχι στην μεταφορά τους από άλλες χώρες.

Διαπιστώνεται πως υπάρχει τεράστια και άμεση ανάγκη για στέγη, θέρμανση, ζεστά ρούχα και φαγητό. Η βοήθεια όλων μας μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι από τις πληγείσες περιοχές, θα λάβουν άμεσα την βοήθεια που έχουν ανάγκη το διάστημα αυτό. 

Γιατί η παροχή βοήθειας εστιάζεται στις γυναίκες, στα κορίτσια και στις περιθωριοποιημένες ομάδες;

Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι συχνά οι πρώτες που ανταποκρίνονται, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση των οικογενειών και των κοινοτήτων. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι επίσης ευάλωτα σε σεξουαλική εκμετάλλευση, βία και κακοποίηση – συχνά έχουν χάσει την ιδιωτικότητά τους, τα υπάρχοντά τους, τα σπίτια τους ή ακόμα και τις οικογένειές τους.

• Ο υπερπληθυσμός των καταφυγίων που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους καθιστά τις γυναίκες και τα κορίτσια ευάλωτα στη σεξουαλική βία και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συνέβη μετά τον σεισμό του Νεπάλ το 2015.

• Οι μέρες και οι νύχτες μετά από έναν σεισμό μπορεί να είναι χαοτικές με έλλειψη υποδομών και συντονισμού και πολλούς ανθρώπους έξω στους δρόμους. Και πάλι, αυτό εκθέτει γυναίκες και κορίτσια τόσο σε σεξουαλική βία όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις σε εμπορία ή εκμετάλλευση.

Οι δωρεές έχουν ολοκληρωθεί.
__

Η ActionAid είναι μία ανεξάρτητη, διεθνής οργάνωση που αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και την αδικία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα δουλεύει σε περισσότερες από 45 χώρες και εκπαιδεύει ανθρώπους και κοινότητες, ώστε να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια και έναν κόσμο πιο δίκαιο για όλες και όλους. Ενημερωθείτε σχετικά με την ActionAid και το πεδίο δραστηριότητάς της στο actionaid.gr/
 

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 07/04, 21:00

Prima Facie της Suzie Miller | Σκηνική Ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών

Περισσότερα