Ιούνιος 2021: Απήγανος, Ruta graveolens - Εικόνα

Αυτόν τον μήνα δίνουμε το ψηφιακό βοτανικό μας ραντεβού στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος για να γνωρίσουμε τον Απήγανο (Herb of Grace). Πρόκειται για έναν πολυετή, αειθαλή θάμνο που συναντάμε από την αρχαιότητα στο μοναδικής ομορφιάς μεσογειακό τοπίο.

Ο Απήγανος ανήκει στην οικογένεια των Rutacae και είναι ένα ξηροφυτικό βότανο. Η περίοδος ανθοφορίας του διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο με το ύψος του να φτάνει τα 60 με 90 εκ. ενώ έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.
Αυτή την εποχή, παίρνει τα σκήπτρα από τις Ευφορβίες στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και δημιουργεί μία πλούσια χρωματική παλέτα λόγω του γαλαζοπράσινου φυλλώματός του και των σχεδόν φθοριζόντων κίτρινων λουλουδιών του. Είναι ελκυστικός για δύο πολύ βασικούς επικονιαστές, τις μέλισσες και τις πεταλούδες, οι οποίες συγκεντρώνονται στα λουλούδια του φυτού για το νέκταρ τους.

Αποτελεί φυτό έντονα αρωματικό και πικρό στη γεύση, ενώ κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ήταν διαδεδομένο ως μυρωδικό για μαγειρική χρήση. Ο Απήγανος έχει μακρά ιστορία στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια λαογραφία για τις μαγικές του ιδιότητες.

Ήταν φημισμένος ακόμα από την αρχαιότητα και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ως αντιπαρασιτικό, τονωτικό του κυκλοφορικού και ως αντίδοτο στα δαγκώματα των φιδιών & άλλων δηλητηριάσεων. Στους «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου (3ος  αιώνας μ.Χ.), αναφέρεται πως ο Κλέαρχος, τύραννος της Ηράκλειας του Πόντου, συνήθιζε να προσκαλεί ευγενείς και αξιωματούχους στα ανάκτορά του οι οποίοι πριν παρουσιαστούν μπροστά του, για να προφυλαχθούν από πιθανή δηλητηρίαση, έτρωγαν προληπτικά Απήγανο.

Σήμερα, σύμφωνα με μελέτες, έχει παρατηρηθεί ότι ο Απήγανος έχει εξαιρετική αντιδιαβρωτική συμπεριφορά στα μέταλλα χάρη στα στοιχεία που βρίσκονται και εκχυλίζονται από τα φύλλα του, όπως κουμαρίνες και αλκαλοειδή.