Πανδημία: Covid-19 λοίμωξη στην κύηση, τα παιδιά και τους εφήβους  | SNFCC - Εικόνα

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας - «Sports Excellence» που λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μια σειρά διαλέξεων με κεντρικό θέμα την πανδημία του COVID-19. Όλες οι διαλέξεις μεταδίδονται μέσω live streaming από τον Πύργο Βιβλίων. Τη διοργανωτική επίβλεψη των διαλέξεων έχει η ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», ενώ όλο το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις live στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

Μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη συζήτηση, θέτοντας τις ερωτήσεις σας εδώ.

 

Πανδημία: Η σημασία της διατροφής και της άσκησης

 

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες διερεύνησαν τη σχέση της παχυσαρκίας και του Covid-19 έδειξαν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας και μετάδοσης του ιού, αφού αναπτύσσουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Έτσι, είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν υποκείμενα χρόνια νοσήματα που καθιστούν δυσκολότερη την καταπολέμηση του ιού. 

Είναι γνωστό ότι η διατροφή και η άσκηση είναι τα όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η πανδημία του Covid-19 αναδεικνύει την ανάγκη αναθεώρησης των τρόπων αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Μπορεί ένας παχύσαρκος άνθρωπος, περιορισμένος στο σπίτι, να ξεκινήσει ή να συνεχίσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης; Κατά πόσο μπορεί αυτή η περίοδος να αποτελέσει ένα κίνητρο για τη βελτίωση της υγείας;

Ομιλητές:
Μαρία Γιανακούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαιτολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γρηγόριος Μπογδάνης, Καθηγητής Κλασικού Αθλητισμού, ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ
Συντονιστές: 
Χάρης Τσολάκης, Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος αθλητικών προγραμμάτων Sports Excellence
Παναγιώτης Κουλουβάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος Sports Excellence

Τρίτη 24/11 | 19.00-20.00

 

Πανδημία: Ο περιορισμός της κοινωνικότητάς μας 

 

Στις συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι αιτίες και πότε κρίνεται απαραίτητο να θέτουμε σε περιορισμό τη κοινωνικότητά μας. Στη συζήτηση «Πανδημία:  O περιορισμός της κοινωνικότητάς μας» θα εξεταστούν οι υγειονομικοί λόγοι που οδηγούν κάθε φορά στην αυστηροποίηση της διαβάθμισης των μέτρων. Επιπλέον, θα συζητηθεί ο βαθμός στον οποίο οι περιορισμοί που εφαρμόζονται στην Ελλάδα διαφέρουν από τους αντίστοιχους σε άλλες χώρες, καθώς και αν υπάρχει αναλογικότητα στα αίτια και στα αποτελέσματα που αναμένουμε και επιθυμούμε. Τέλος, θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: α) Αρκούν οι περιορισμοί και μόνο της κοινωνικότητάς μας για την αντιμετώπιση των τωρινών προβλημάτων της πανδημίας ή θα πρέπει να συνοδευτούν με επιπλέον μέτρα; β) Ποιες μπορεί να είναι συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού, πέραν της οικονομικής δυσπραγίας, στη σωματική και ψυχική υγεία μας; γ) Ποιος είναι ο ρόλος του εθελοντισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υγειονομικών φορέων στην διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων του κοινωνικού αποκλεισμού;

Ομιλητές:
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Θεραπευτικής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ
Δημήτρης Παρασκευής, Καθηγητής Θεραπευτικής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ
Γεώργιος Σαρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
Συντονιστής:
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Επιστημονικός συνεργάτης Sports Excellence

Πέμπτη 26/11 | 19.00-20.00

 

Πανδημία: Ψυχικά ανθεκτικοί την περίοδο της καραντίνας

 

Η καραντίνα ανακόπτει την επέλαση του ιού, παράλληλα όμως μπορεί να πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα, όπως εκείνα της μοναξιάς, της θλίψης και του άγχους. Μέσα από αυτή τη διάλεξη μαθαίνουμε να χτίζουμε έναν ανθεκτικότερο ψυχισμό αντιστεκόμενοι στο αρνητικό κλίμα, ενώ διαχειριζόμαστε το άγχος και την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Βρίσκουμε κατάλληλους τρόπους και μεθόδους για να βιώνουμε θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητά μας και καλλιεργούμε τις κοινωνικές μας σχέσεις, κρατώντας τις φυσικές αποστάσεις αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινωνική μας εγγύτητα. Καθώς η κοινωνικότητα έχει σπουδαίο ρόλο στην ψυχική μας υγεία, είναι σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο να την κρατήσουμε ζωντανή ενισχύοντας τις φιλίες και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Ομιλήτρια:
Μαρία Ψυχουντάκη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας - Αθλητικής Ψυχολογίας, ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ
Συντονιστές: 
Χάρης Τσολάκης, Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος αθλητικών προγραμμάτων Sports Excellence
Παναγιώτης Κουλουβάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος Sports Excellence

Τετάρτη 2/12 | 19.00-20.00

 

Πανδημία | Το εμβόλιο για τον Covid-19: Προκλήσεις και προοπτικές 

 

Η ημέρα του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό φαίνεται να πλησιάζει. Με την  πανδημία να καλπάζει με πάνω από 53 εκατομμύρια συνανθρώπους μας να έχουνε προσβληθεί από κορωνοϊό παγκοσμίως, και μέχρι στιγμής να έχουν ανακοινωθεί περίπου 1,2 εκατομμύρια θάνατοι, το φλέγον ερώτημα παραμένει: πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια;

Μείζονος σημασίας ερωτήματα σχετικά με το εμβόλιο θα απαντηθούν από τους ομιλητές, όπως: α) Γιατί υπάρχουν εμβόλια που προσφέρουν τόσο ισχυρή ανοσία, δηλαδή μέχρι και μεγαλύτερη του 90% ; β) Γιατί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αρκείται σε μια επιτυχή προστασία μόνο του 50% των εμβολιαζόμενων για να χορηγήσει την έγκριση της διάθεσης ενός εμβολίου; 
Επιπλέον, θα συζητηθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οργάνωση και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, η διάρκεια κάλυψης και η δοσολογία των εμβολίων ανεξαρτήτως δημογραφικών χαρακτηριστικών, καθώς και ο χρόνος που χρειάζεται για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του ιού.

Ομιλήτριες:
Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων  ΕΚΠΑ
Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Συντονιστής
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Επιστημονικός συνεργάτης Sports Excellence

Παρασκευή 4/12 | 19.00-20.00

 

Πανδημία: Διατροφή κατά τη διάρκεια της καραντίνας

 

Η συνθήκη που βιώνουμε οδηγεί σε μια κοινωνικό-οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνει συχνά τις διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό αλλά και την αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια. Η περίοδος της καραντίνας μπορεί επίσης να επιδεινώσει την ψυχοκοινωνική υγεία με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη διατροφή και την υγεία, αυξάνοντας ή μειώνοντας την πρόσληψη ενέργειας. Δεν είναι επιβεβαιωμένο ποιοι ακριβώς είναι οι μηχανισμοί της κοινωνικοοικονομικής και ψυχοκοινωνικής κατάστασης που αλληλοεπιδρούν με τα βιολογικά συστήματα που διέπουν την ομοιόσταση βάρους. Και οι δύο συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της παχυσαρκίας, ενώ πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών τρέφονται λιγότερο υγιεινά. Η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, η διατήρηση της υγιεινής διατροφής και η εξασφάλιση επαρκούς άσκησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποτελεί πρόκληση.

Ομιλητές
Αναστασία Κολομβότσιου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, συνεργάτης Sports Excellence
Αντώνης Ζαμπέλας, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών

Συντονιστές
Παναγιώτης Κουλουβάρης, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος Sports Excellence 
Χάρης Τσολάκης, Καθηγητής ΣΕΦΑΑ, Υπεύθυνος αθλητικών προγραμμάτων Sports Excellence

Τρίτη 08/12 | 19.00-20.00

 

Πανδημία: Κακοήθειες, ανοσοθεραπείες, παχυσαρκία, τροφική αλυσίδα και Covid-19

Στη διάλεξη αυτή, θα εξεταστούν θέματα που αφορούν στην πρόγνωση της μόλυνσης από κορωνοϊό σε ασθενείς με κακοήθειες ή ανοσοθεραπείες, αλλά και την επιβάρυνση της εξέλιξης της νόσου από την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Τέλος, θα συζητηθεί ο βαθμός στον οποίο η τροφική αλυσίδα είναι ασφαλής και αν τα ζώα εκτροφής των κτηνοτροφικών - πτηνοτροφικών μονάδων μπορούν να διασπείρουν τη νόσο.

Ομιλητές
Αντώνης Σκουτέλης, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Πατρών
Αριστοτέλης Μπάμιας,  Καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας ΕΚΠΑ

Συντονιστές
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Επιστημονικός συνεργάτης Sports Excellence

Πέμπτη 10/12 | 19.00-20.00

 

Πανδημία | Γονείς, αθλητές-μαθητές: Αρμονική συνύπαρξη

Ο αθλητισμός μπορεί να ωφελήσει το νεαρό άτομο στην ανάπτυξη ποικίλων βιολογικών και πνευματικών χαρακτηριστικών. Φυσικά ο συνδυασμός των αθλητικών και των σχολικών υποχρεώσεων είναι δύσκολος και απαιτητικός. Τι συμβαίνει, όμως, αυτή την περίοδο με τις ματαιώσεις των αθλητικών δραστηριοτήτων; Πώς επηρεάζεται η καθημερινότητα των νέων αλλά και των οικογενειών τους;
Στη διάλεξη θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπημένη σχολική και αθλητική ζωή, βοηθώντας στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων όπως ανθεκτικότητα (resilience), εφόδια που κρίνονται χρήσιμα ειδικά σε αυτή την περίοδο. Θα έχουμε επίσης, την ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούν να συμβάλλουν οι γονείς και οι προπονητές στη διατήρηση αυτής της ισορροπίας και πώς να βοηθήσουν το νεαρό άτομο να διαχειριστεί τις ματαιώσεις των αθλητικών διοργανώσεων, όχι όμως των ονείρων του.
 
Ομιλητές
Βαγγέλης Βερτόπουλος, Αθλητικός Ψυχολόγος
Σπύρος Γιαννιώτης, Ολυμπιονίκης Ρίο 2016

Συντονιστές
Παναγιώτης Κουλουβάρης, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος Sports Excellence
Χάρης Τσολάκης, Καθηγητής ΣΕΦΑΑ, Υπεύθυνος αθλητικών προγραμμάτων Sports Excellence

Τρίτη 15/12 | 19.00-20.00

 

Πανδημία: Covid-19 λοίμωξη στην κύηση, τα παιδιά και τους εφήβους  

Σε αυτή τη διάλεξη, θα συζητηθεί η λοίμωξη με κορωνοϊό κατά την κύηση και οι πιθανές επιβαρύνσεις τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογνό. Είναι απαγορευτικός ο θηλασμός; Επίσης, θα συζητηθεί η λοίμωξη κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. 

Ομιλητές
Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ
Άννα Δασκαλάκη, Διευθύντρια ΕΣΥ, Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Αθανάσιος Μίχος Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας, ΕΚΠΑ

Συντονιστές
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Επιστημονικός συνεργάτης Sports Excellence

Πέμπτη 17/12 | 19.00-20.00

 

Συντονιστική ομάδα:
Παναγιώτης Κουλουβάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος Sports Excellence
Χάρης Τσολάκης, Καθηγητής ΣΕΦΑΑ, Υπεύθυνος αθλητικών προγραμμάτων Sports Excellence
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Επιστημονικός συνεργάτης Sports Excellence
Θεόδωρος Δαβιώτης, Υπεύθυνος προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού Αναγέννηση & Πρόοδος

Tο ΚΠΙΣΝ δίνει βήμα για συζητήσεις και αναπτύξεις ιδεών, αλλά οι απόψεις που εκφέρονται αντιπροσωπεύουν πάντα και μόνο τον εκάστοτε ομιλητή.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις live στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

Δείτε ακόμα

Τρίτη 01/12, 19:00

Ο Χριστουγεννιάτικος κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει στις οθόνες σας

Περισσότερα