Συγκομιδή ελιάς και διαδικασία ελαιοποίησης στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Και φέτος τον Νοέμβριο, τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία ολοκληρωμένη εμπειρία συγκομιδής των καρπών από τα ελαιόδεντρα του Πάρκου, να ενημερωθούν για τη διαδικασία έκθλιψης και να συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου με τη βοήθεια ενός μικρού ελαιοτριβείου. Θα γίνουν μέρος της βιωματικής εμπειρίας προστασίας και ορθής διαχείρισης των ελαιόδεντρων και θα συνδεθούν με την παράδοση του τόπου και την τέχνη της καλλιέργειας της γης. Στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία του ελαιόλαδου.

Περισσότερα
Olive harvesting and oil production process at Stavros Niarchos Park - Εικόνα

Μέλη ΚΠΙΣΝ εκτός των Τειχών | ΕΜΣΤ - Ιάννης Ξενάκης: Αποκλειστική ξενάγηση από την Κατερίνα Γρέγου

Γνωρίζουμε το έργο του Ιάννη Ξενάκη ως πρωτοπόρου συνθέτη και στοχαστή, που αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες επιρροές διεθνώς στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μουσικής και της μουσικής σύνθεσης από υπολογιστή, και πρωτοστάτησε στη χρήση μαθηματικών μοντέλων στη μουσική. Η περιήγησή μας ανάμεσα στο πολυσχιδές και ρηξικέλευθο έργο του καλλιτέχνη θα ρίξει φως στις αναφορές και στο πολυδιάστατο σύμπαν του.

Περισσότερα
SNFCC Members Off-premises | EMST - Iannis Xenakis: Exclusive tour by Katerina Gregos - Εικόνα

Η ωμή πραγματικότητα της τροφής | Εργαστήριο ενηλίκων για την ωμοφαγία

Στο εργαστήριο αυτό θα γευτούμε την ωμή πλευρά της διατροφής. Τη λογική, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα αυτής της διατροφικής συνήθειας και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Πώς επιδρά στην υγεία μας και κατά πόσο μας βοηθά να τρώμε ισορροπημένα και σε αρμονία με τη φύση. Μέσα από ωμοφαγικές συνταγές, θα συμμετάσχουμε σε μία γαστρονομική γευσιγνωσία ενός διατροφολογίου που περιλαμβάνει όλα τα γεύματα μίας ημέρας. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα παρασκευάσουν τη δική τους ωμοφαγική συνταγή.

Περισσότερα
The raw reality of food | Raw food diet workshop for adults - Εικόνα

Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά | Η απεικόνιση της ελιάς στην κεραμική

Η ελιά με τον ανάγλυφο κορμό και τα ασημένια φύλλα έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες να την απεικονίσουν μέσα από ποικίλες τεχνικές. Σε αυτό το εργαστήριο κεραμικής, τα μικρά Μέλη του ΚΠΙΣΝ θα συνδυάσουν το αρχέγονο υλικό και το δέντρο σύμβολο της ελληνικής γης αποτυπώνοντας σχεδιαστικά την ελιά πάνω στα αντικείμενα που θα κατασκευάσουν.

Περισσότερα
Creative workshop for children | The depiction of the olive tree in pottery - Εικόνα

Λέσχη Κινηματογράφου | Μέσα στους Ελαιώνες (1994)

Η Λέσχη Κινηματογράφου των Μελών συζητάει τον Νοέμβριο την ταινία όπου ζωή και τέχνη γίνονται ένα σε μια υπέροχη καταγραφή ενός εν δυνάμει έρωτα εντός και εκτός κάμερας, μια σπάνια παράλληλη και διττή προσέγγιση πάνω στην έννοια της ερωτικής επιθυμίας που επιβιώνει στα συντρίμμια μιας σεισμόπληκτης περιοχής.

Περισσότερα
Film Club: Through the Olive Trees (1994) - Εικόνα

Ξενάγηση στο Κύπελλο του Σπύρου Λούη | Μαραθώνιος στο ΚΠΙΣΝ 2023

Με αφορμή τον Μαραθώνιο Δρόμο, τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ συμμετέχουν σε μία ξενάγηση στο Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896. Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη εκτίθεται µόνιµα στο ΚΠΙΣΝ, σε δανεισμό, μετά την αγορά του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερα
Tour of the Spyros Louis Cup | Marathon 2023 at the SNFCC  - Εικόνα