Εικαστικό για την παρουσίαση ενός διηγήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, στο πλαίσιο των Παραβάσεων του ΚΠΙΣΝ

Ακούστε την ηχογραφημένη σκηνική ανάγνωση του διηγήματος:

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τον player στη σελίδα, παρακαλούμε να κάνετε refresh. Εάν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση εδώ.

Τον Νοέμβριο του 2018, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Αργυρώς Χιώτη, οι Παραβάσεις παρουσίασαν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα και εκπρόσωπο του μαγικού ρεαλισμού. Ένας αυθεντικός παραμυθάς που αποτύπωσε με τη γλαφυρή του γλώσσα την ομορφιά, αλλά και την τραγωδία της Λατινικής Αμερικής. Το διήγημα Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερέντιρας και της άσπλαχνης γιαγιάς της αποτελεί ένα από τα πιο μεστά και σπουδαία έργα του Μάρκες, μια τραγική ανθρώπινη ιστορία, αλλά και μαγική παραβολή για την κατάχρηση εξουσίας και την κοινωνική αδικία.

Η Ερέντιρα είναι ένα όμορφο κορίτσι που βιώνει μυστικιστικά οράματα. Όταν από ένα ατύχημα το σπίτι της γιαγιάς της πιάνει φωτιά και καταστρέφεται, η γιαγιά της την εκδίδει ώστε να αποζημιωθεί για την καταστροφή. Η Ερέντιρα κάνει πλούσια τη γιαγιά της, αλλά μέσα από τα οράματά της καταφέρνει τη λυτρωτική της διαφυγή.
 

Θερμές ευχαριστίες στους:

Αργυρώ Χιώτη, σκηνοθετική επιμέλεια
Εύη Σαουλίδου, ερμηνεία
Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος, βιολοντσέλο
Φαίδων Μηλιάδης, βιολί

 

Η χρήση των διηγημάτων έγινε με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Νεφέλη, από την έκδοση Άπαντα διηγήματα (2015) σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου.
 

Ηχοληψία: View Master Films
Μίξη/mastering: Γιώργος Μαντάς

Δείτε ακόμα

Κυριακή 17/05, 20:30

#snfccAtHome: Παραβάσεις live, Η Κασσάνδρα και ο Λύκος την Κυριακή 17/05 στις 20.30

Περισσότερα