Φωτεινές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος - Εικόνα

Και αυτά τα Χριστούγεννα, νέες φωτεινές εγκαταστάσεις κορυφαίων δημιουργών του είδους, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνθέτοντας ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Αφήστε το φως να γίνει ο οδηγός σας μέσα από διαδραστικές διαδρομές, όπου τα συναισθήματα μεταφράζονται με χρώματα, ήχους, σκιές και αντιθέσεις. Το χειμερινό τοπίο του ΚΠΙΣΝ φωτίζεται και ζωντανεύει μέσα από την κίνηση και την αλληλεπίδραση των επισκεπτών. Ερχόμαστε κοντά ο ένας με τον άλλον τηρώντας τις αποστάσεις – αρκεί ένα νεύμα με το χέρι μας για να φωτιστεί ένας πύργος, η παρουσία μας για «σηκωθούν» κύματα φωτός, και η φαντασία μας για να δούμε τις σκιές να χορεύουν εκεί που η λάμψη παίζει με το σκοτάδι. Ανακαλύψτε νέες διαστάσεις φωτός και ήχου, παίξτε μαζί τους και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Δείτε τις θέσεις των φωτεινών εγκαταστάσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος εδώ.

 

MoonGARDEN | Ξέφωτο

(Created by Lucion Media / Powered by Wireframe, Καναδάς)

Θρύλοι και φανταστικά πρόσωπα ξεπηδούν μέσα από αφηγήσεις με σκιές στο Ξέφωτο.  Μια τέχνη χιλιάδων χρόνων από την Ινδία και την Ασία αναβιώνει αυτά τα Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ με το θέατρο σκιών του moonGARDEN. Τεράστιες σφαίρες λειτουργούν ως σκηνικό αφήγησης ονειρικών ιστοριών. Ελάτε να περπατήσετε ανάμεσά τους, παρακολουθώντας τις σκιές σε φανταστικές σκηνές καθώς ξεπηδούν μέσα από αυτή τη φωτεινή εγκατάσταση.

Από την πρώτη του παρουσίαση το 2012 στο Μόντρεαλ, το moonGARDEN έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 20 πόλεις σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας σουρεαλιστικά όνειρα σε δημόσιους χώρους. Ακολουθήστε τη φωτεινή διαδρομή των σφαιρών σε μια αφηγηματική παιδική χαρά και ξαναζήστε τη μαγεία των σκιών όπως τότε που ήσασταν παιδιά και η περιστρεφόμενη λάμπα δημιουργούσε φανταστικούς χαρακτήρες που χόρευαν στους τοίχους του υπνοδωματίου.

 

Parabolic Lightcloud | Θόλος στον Λαβύρινθο 

(Light Art Collection, Ολλανδία / Amigo & Amigo, Αυστραλία) 

Πώς μοιάζουν άραγε η αγάπη και η χαρά; Στην εγκατάσταση τους Parabolic Lightcloud, οι Renzo B. Larriviere και Simone Chua (Amigo & Amigo) χρησιμοποιούν περισσότερα από 1.000 φώτα για να κάνουν κάτι αόρατο ορατό: τα συναισθήματά μας.

Οι καλλιτέχνες βασίστηκαν στο σχήμα της Ακολουθίας Fibonacci, δημιουργώντας μια φωτεινή παραβολή αυτής. Χρησιμοποιώντας φώτα σε διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς επιδιώκουν να αποτυπώσουν έντονα συναισθήματα, όπως η αγάπη και η θλίψη. Η φωτεινή εγκατάστασή τους όμως μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα, και να επηρεάσει θετικά τη διάθεση. Το Parabolic Lightcloud σάς προκαλεί σε ένα ατελείωτο παιχνίδι συναισθημάτων, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα μικρό έναστρο ουρανό που σχεδόν μπορείτε να αγγίξετε. 
 

Halo | Πευκώνας

(illumaphonium, Μεγάλη Βρετανία)

Στο συναρπαστικό περιβάλλον των Halos, θα γνωρίσετε τα βασικά στοιχεία της δημιουργικότητας: χρώμα, μελωδία, ρυθμός και φυσικά συνεργασία. Σε αυτή την πραγματικά διαδραστική εγκατάσταση, καθένα από τα λαμπερά δαχτυλίδια ανταποκρίνεται στην εγγύτητα, μεταβάλλοντας τη φωτεινότητά του. Οι πύργοι Halo είναι συντονισμένοι με τις νότες της πεντατονικής κλίμακας, έτσι ώστε οποιαδήποτε εναλλαγή να ακούγεται αρμονικά με την άλλη. Ολόκληρη η εγκατάσταση σάς προσκαλεί να νιώσετε το ρυθμό και τη μελωδία, καθώς το κάθε σύνολο προσφέρει μια μουσική συνοχή σε συνδυασμό με μία εντυπωσιακή λάμψη.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως σε αυτή τη φωτεινή εγκατάσταση είναι η συνεργασία. Οι πύργοι απέχουν αρκετά μέτρα δίνοντας σε κάθε επισκέπτη τον απαιτούμενο χώρο να πειραματιστεί, ενώ του επιτρέπει να βλέπει και να ακούει τις συνθέσεις άλλων πύργων. Στο τέλος, οι αλληλεπιδράσεις από όλους τους συμμετέχοντες δρουν αθροιστικά και σας προσφέρουν ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό θέαμα στον Πευκώνα.   

 

Xmas Beacon Lights | Μονοπάτι Φάρου

(Beforelight, Ελλάδα)

Με χαρά υποδεχόμαστε και φέτος την ομάδα Beforelight, η οποία πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας light art παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο των ελληνικών πόλεων, προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν. Φέτος, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν μια διαδραστική διαδρομή, έχοντας δημιουργήσει ένα κινούμενο φωτεινό «πεδίο» στο μονοπάτι προς τον Φάρο.

Ενεργοποιήστε με την παρουσία σας τους περιστρεφόμενους φάρους (beacon lights), που έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα στα στάχυα, και δείτε την ατμόσφαιρα να ηλεκτρίζεται, καθώς το σκηνικό αλλάζει. Η εμπειρία της εγκατάστασης ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου ηχητικού τοπίου, το οποίο δημιουργεί κάθε φορά διαφορετικές συνηχήσεις.

Οι Beforelight έχουν πραγματοποιήσει φωτιστικές παρεμβάσεις σε πόλεις του εξωτερικού, έχουν παρουσιάσει έργα τους σε εκθέσεις, μουσεία και Μπιενάλε κι έχουν βραβευτεί με Gold Award στην κατηγορία Καλλιτεχνικός Φωτισμός στα Lighting Awards 2020 για τις φωτιστικές εγκαταστάσεις των Χριστούγεννων 2017 στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Πραγματοποίησαν επίσης το project Urban Lightscapes, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας, απόψεων και δημιουργικής δράσης για τη διαμόρφωση του αστικού φωτισμού.  

Η ομάδα Βeforelight είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου

Δημιουργία Ηχητικών Τοπίων - Sound Engineering: Mηνάς Εμμανουήλ

Προγραμματισμός: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

 

01/12/2020 - 06/01/2021

Ώρες λειτουργίας εγκαταστάσεων: 17.00 - 21.00

Ελεύθερη είσοδος