Έκθεση Πρόσωπα του Ήρωα - Εικόνα
11 Μαΐου 2021

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Lincoln Center for the Performing Arts: Πρόσωπα του Ήρωα- Από την Νέα Υόρκη μέχρι και την Αθήνα

Μία νέα συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και του Lincoln Center for the Performing Arts προσδοκά να καλλιεργήσει νέους τρόπους καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης με δημόσιους χώρους, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όσο και στο μέλλον, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SNF-Lincoln Center Agora Initiative (SNF-LC). Μέσα από την συνεργασία τους, οι δύο οργανισμοί στοχεύουν στο να προσφέρουν σε καλλιτέχνες, στοχαστές και επαγγελματίες από τον δημιουργικό κλάδο, τον κατάλληλο χώρο προκειμένου να δημιουργήσουν νέα έργα, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες εξελίξεις, να ανταλλάξουν ιδέες, καθώς και να πειραματιστούν και να διερευνήσουν την έννοια των παράλληλων εκδηλώσεων, ενεργοποιώντας έναν διατλαντικό διάλογο.
Μέσα από τα «Πρόσωπα του Ήρωα» καλούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα και του Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη να αναδείξουν ηρωικές μορφές ή εκφάνσεις του ηρωισμού, από το χθες έως το σήμερα και να τις αποτυπώσουν μέσα από το έργο τους. 

Προθεσμία υποβολής: Δευτέρα 17 Μαΐου στις 23.59

 • Τα έργα τα οποία θα επιλεχθούν θα παρουσιαστούν στους ανοιχτούς χώρους του ΚΠΙΣΝ αλλά και του Lincoln Center από τον Ιούλιο του 2021 και για όλο το καλοκαίρι.
 • Όλοι οι φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών αλλά και οι απόφοιτοι που αποφοίτησαν από το 2017 και μετά, έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
 • Όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω email στο heroes@snfcc.org
 • Τα έργα μπορούν να είναι σε οποιαδήποτε μέσο, εκτός από βίντεο. Τα αναλογικά έργα, εφόσον ενταχθούν στην τελική επιλογή της ειδικής επιτροπής, θα φωτογραφηθούν εκ νέου για την παρουσίασή τους στο πλαίσιο της έκθεσης. 
 • Τα αρχεία των έργων θα πρέπει να είναι σε χαμηλή ανάλυση (web resolution ή 2giga max. capacity WeTransfer free). Τα 10 έργα που θα επιλεγούν θα φωτογραφηθούν και θα εκτυπωθούν σε διαστάσεις 110cm (W) x 150cm (H), CMYK και σε ανάλυση 300dpi. 
 • Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες μπορούν να συμπεριλάβουν στην αίτηση ένα καλλιτεχνικό σημείωμα που να περιγράφει το πλαίσιο του έργου (μέχρι 250 λέξεις).
 • Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες πρέπει να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους, ολόκληρο το ονοματεπώνυμο και το έτος αποφοίτησής τους.
 • Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα μπορεί να υποβάλει ως 2 έργα.
 • Καθώς και οι δύο εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικό, δημόσιο χώρο, τα έργα που θα επιλεχθούν θα πρέπει να απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
 • Τα υποψήφια έργα θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή στελεχών του ΚΠΙΣΝ, του Lincoln Center, της ΑΣΚΤ και του Parsons School of Design.
 • Η ειδική επιτροπή θα επιλέξει 20 έργα (10 από το Parsons School of Design και 10 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών).
 • Για πιθανές ερωτήσεις ή πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο info@snfcc.org

 

Σχετικά με το Lincoln Center for the Performing Arts και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από  την έναρξη της της Ελληνικής Επανάστασης ο θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ για το 2021 «Πρόσωπα του Ήρωα» ανατρέχει στις έννοιες «ήρωας» και «ηρωισμός», μέσα από το τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες, την μουσική, το χορό αλλά και μέσω αναγνώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες και παιδιά.
Συνεκτικός ιστός, που διαπερνά το σύνολο του θεματικού προγραμματισμού, είναι η πρόθεση να τεθεί το ερώτημα «Πώς αποτυπώνεται το ηρωικό πρότυπο στην πορεία της τέχνης». Στην κατεύθυνση αυτή, επιχειρείται η εξερεύνηση της διαδρομής του Ήρωα, και των μεταβολών της μορφής του από την αρχαιότητα έως και την εποχή μας, συναντώντας το ηρωικό πρότυπο σε διαφορετικές στιγμές μέσα στο άνυσμα του χρόνου, με όχημα πάντοτε την τέχνη.

O θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα αλλά και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Lincoln Center for the Performing Arts πραγματοποιούνται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

 

Δείτε ακόμα

2 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα τoυ Ήρωα: Θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων 2021

Περισσότερα

16 Μαρτίου 2021

Αθήνα - Νέα Υόρκη σε εικαστικό διάλογο: Πρόσωπα του Ήρωα

Περισσότερα