Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό βιβλίο | Γορίλλας στο φεγγάρι - Εικόνα

Τον Δεκέμβριο, μια καινούργια Λέσχη Ανάγνωσης, αφιερωμένη στους εφήβους, ξεκινάει στο ΚΠΙΣΝ, με συντονίστρια τη συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη.

Το βιβλίο που αποτελεί αφορμή για την πρώτη συνάντηση της Λέσχης είναι της Ελένης Κατσαμά και έχει τον τίτλο «Γορίλλας στο φεγγάρι». 

Στην πρώτη τους συνάντηση, 30 μέλη από 12 έως 16 ετών, δίνουν διαδικτυακό ραντεβού την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου για να ανακαλύψουν έναν (ή περισσότερους) κόσμους που περιμένουν να δημιουργηθούν από τους ίδιους τους αναγνώστες, δηλαδή εμάς. 

Και αυτή είναι μόνο η αρχή: κάθε μήνα, η Στέλλα θα δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, η παρέα που θα έχει διαβάσει το βιβλίο (έστω, το μισό!) θα συναντιέται για να ανταλλάξει σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες, με αφετηρία αυτό που διαβάσαμε -είτε μας άρεσε πολύ, είτε όχι και τόσο. 

Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο του Δεκεμβρίου

Ο «Γορίλλας στο φεγγάρι» είναι ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί πολύ -μα πάρα πολύ- και έχει βραβευτεί με δύο πολύ σημαντικά βραβεία.  

Η ιστορία μας ξεκινάει όταν η Μαρία αποφασίζει να ενώσει τα κομμάτια ενός παζλ, χωρίς ακόμα να γνωρίζει ότι αυτά είναι κομμάτια, ούτε ότι μπορεί να συνθέσουν μια εικόνα, που θα την οδηγήσει στον χαμένο από χρόνια πατέρα της.

Σε αυτήν την προσπάθεια της Μαρίας, θα συναντήσουμε μαζί της: μια συλλογή από μυστηριώδη λαγινάκια, έναν ημιτελή κουρδιστό γορίλλα κι έναν αληθινό, με μάσκα, στο δάσος, έναν Αντρέα και κάτι εγκαταλελειμμένα τροχόσπιτα που έξαφνα κατοικούνται, μια αρχαιολογική ανασκαφή κι έναν ξαφνιασμένο κύριο Αναστάση, το χαμένο από καιρό Δαχτυλίδι του Μίνωα και το Μάτι του Τουταγχαμών που κουβαλάει πάνω του την κατάρα της μούμιας. 

Κι επίσης: «ένα ξεχασμένο συρτάρι στην ντουλάπα, παρακαταθήκη του μπαμπά, που είχε μέσα βίδες και βιδάκια, τροχαλίες και μαγνήτες, γρανάζια κι ελατήρια, καθρεφτάκια, μοχλούς, καλώδια, κλειδάκια και δεκάδες άλλα μικροσκοπικά μαραφέτια και που είχε γλιτώσει μυστηριωδώς από την ανεκδιήγητη σχολαστικότητα της μάνας μου».

Πώς σχετίζονται όλα αυτά με το πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι, με τον γορίλλα που ήθελε να το κάνει δικό του (το φεγγάρι), την τίγρη του κάδρου που τη λένε Τζουν και τις χρυσόμυγες της Πένι Λι;

Δεν ξέρουμε ακόμα, αλλά θα το μάθουμε μαζί -αρκεί να αφήσουμε στην άκρη τον ορθολογισμό μας και να βουτήξουμε στον κόσμο του «Γορίλλα στο φεγγάρι». Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας.

Λίγα περισσότερα λόγια για τη Στέλλα 

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συγγραφέας, μεταφράστρια, συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top και εκπαιδεύτρια εφήβων και ενηλίκων. Τελείωσε (ένας Θεός ξέρει πώς) τη Γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και μετά σπούδασε Θεωρία των ΜΜΕ στο Λονδίνο. Δούλεψε για αρκετά χρόνια ως διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό Cosmopolitan, ενώ παράλληλα έγραφε και σε άλλα ελληνικά και αγγλόφωνα έντυπα και sites. Πλέον σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών, γράφει για θέματα που θα ήθελε να συζητιούνται πιο πολύ, μεταφράζει ξένη λογοτεχνία και συντονίζει εργαστήρια για εφήβους με θέμα την εικόνα σώματος, το ίντερνετ και την κοινωνική αλλαγή. Είναι επίσης (ουφ!) συνιδρύτρια του δικτύου Mentorkids και της online λέσχης ανάγνωσης Bookworm. Έχει γράψει τα βιβλία:  Κοιλίτσα.com,  Ήθελα μόνο να χωρέσω, 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο (και πώς μπορείς να τις αλλάξεις κι εσύ) και την σειρά της Πριγκίπισσας Αθηνάς. Έχει δύο κόρες και μεγαλώνει μαζί τους στην Αθήνα.

 

Τετάρτη 30/12 | 13.00
Η διαδικτυακή συμμετοχή θα είναι διαθέσιμη μέσα από τον σύνδεσμο που θα λάβουν οι πρώτοι/ες 30 που θα δηλώσουν συμμετοχή 

Για αγόρια και κορίτσια 12-16 ετών

Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Oι προεγγραφές ανοίγουν την Τρίτη 03/12 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).

Το βιβλίο «Γορίλλας στο φεγγάρι» της Ελένης Κατσαμά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. 

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 28/12, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Περηφάνια και Προκατάληψη

Περισσότερα

Κυριακή 03/01, 16:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο | Έξι στολίδια ταξιδεύουν

Περισσότερα