Reading Club: The Colossus of Maroussi - Εικόνα

Τον Αύγουστο, η Λέσχη Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού, διαβάζει το βιβλίο Ο Κολοσσός του Μαρουσιού, του Χένρι Μίλλερ.

Την Τρίτη 30 Αυγούστου, η συντονίστρια της Λέσχης, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη θα συναντηθεί με τους συμμετέχοντες για να  συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν ιδέες και συναισθήματα. 

Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο του Αυγούστου:

To 1939, καθώς οι Ναζί αρχίζουν να επιτίθενται στην Ευρώπη, ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλλερ εγκαταλείπει, μετά από 9 χρόνια, το πολυαγαπημένο του Παρίσι (όπου είχε βρει καταφύγιο από τις συντηρητικές φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν όπου μεγάλωσε) και ταξιδεύει στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του καλού του φίλου Λόρενς Ντάρελ, που ζούσε με τη μητέρα και τα αδέρφια του στην Κέρκυρα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Μίλλερ έχει ήδη κάνει τεράστια αίσθηση στα λογοτεχνικά πράγματα του Παρισιού δημοσιεύοντας στη Γαλλία βιβλία όπως ο Τροπικός του Καρκίνου και ο Τροπικός του Αιγόκερω, η έκδοση των οποίων απαγορεύτηκε για χρόνια στις ΗΠΑ λόγω των αυστηρών νόμων που ίσχυαν περί λογοκρισίας και πορνογραφίας. Στην Ελλάδα θα ταξιδέψει στην Αθήνα, την Κρήτη, την Κέρκυρα, τον Πόρο, την Ύδρα και τους Δελφούς. Θα εμπνευστεί τον «Κολοσσό» του από τον ποιητή και συγγραφέα Γιώργο Κατσίμπαλη, μια μυθική φιγούρα παρόμοια με τον Ζορμπά του Καζαντζάκη. Ο Μίλλερ θα γράψει το βιβλίο στην Νέα Υόρκη, αφού το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον αναγκάζει να επιστρέψει στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 1939. Στις σελίδες του θα βάλει όλη τη νοσταλγία για το μεσογειακό φως, την ευρωπαϊκή ελευθερία, καθώς και τη δυσαρέσκεια και τη μοναξιά που τον κατακλύζουν με την επιστροφή του στην Αμερική. Ο Κολοσσός του Μαρουσιού ήταν όχι μόνο το πιο αγαπημένο αλλά και το καλύτερο βιβλίο του Χένρι Μίλλερ, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και με τους βιβλιοκριτικούς, διαχρονικά. 

Ο Χένρι Μίλλερ γεννήθηκε το 1891 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης κι έγινε διάσημος για τα αυτοβιογραφικά του μυθιστορήματα που λογοκρίθηκαν για δεκαετίες στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία (και εισάγονταν λαθραία από το Παρίσι) τα οποία είχαν τεράστια, απελευθερωτική επιρροή στη δυτική λογοτεχνία του μέσου του 20ού αιώνα. Φημιζόταν για την αυθεντικότητα, την αμεσότητα και την αφοβία των συλλήψεών του αλλά και για το χαρακτηριστικό του χιούμορ στη γραφή, που τον έκανε να εκθέτει τόσο τον εαυτό του όσο και τους καθωσπρεπισμούς όσων φίλων και γνωστών τύχαιναν να αποτελέσουν έμπνευση για τους χαρακτήρες των μυθιστορημάτων του. Επηρέασε βαθύτατα τους λεγόμενους Μπητ (Κέρουακ, Γκίνσμπεργκ κλπ.) και δε συμβιβάστηκε ποτέ με τα πρέπει των γύρω του, ούτε όταν επέστρεψε στην Αμερική: για πολλά χρόνια έμενε σε μία καλύβα πάνω από τις απότομες πλαγιές της Καλιφόρνια, στο Big Sur, παντρεύτηκε πέντε φορές, και μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1980, ζούσε την κάθε μέρα με τον ενθουσιασμό ενός παιδιού. Μαζί με τους Στάινμπεκ, Χέμινγουεϊ και Φόκνερ, θεωρείται από τους κορυφαίους συγγραφείς των ΗΠΑ του πρώτου μισού του 20ου αιώνα -με τη διαφορά ότι ο Μίλλερ κατάφερε να ζήσει δύο δεκαετίες περισσότερο από τους άλλους τρεις ομότεχνούς του και να δει στη χώρα του την ηθική επανάσταση και απελευθέρωση που ποθούσαν όλοι, αλλά μόνο αυτός είχε τη χαρά να γευτεί.

Λίγα περισσότερα λόγια για τη συντονίστρια:

Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία, φιλοσοφία της θρησκείας και πολιτική θεωρία στο Λονδίνο και, αργότερα, δημιουργική γραφή στο University of East Anglia στο Norwich. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές ποίησης στα Ελληνικά (όλες από τις εκδόσεις Πόλις), η τελευταία εκ των οποίων ― η Επιστροφή των Νεκρών ― τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018. Έχει υπάρξει επίσημη προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Κων/πολης και Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας τη Σμύρνης, τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, γερμανικά, σλοβένικα και ιταλικά και συντόμως θα κυκλοφορήσει η πρώτη της αγγλόφωνη συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάζεται ως μεταφράστρια νορβηγικής (κυρίως) λογοτεχνίας και επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογραφεί για νορβηγικά διαδικτυακά μέσα. Η καινούργια της αγάπη είναι το ιστορικό διαδραστικό online ντοκιμαντέρ (i-doc), πάνω στο οποίο μόλις ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

Τρίτη 30/08 | 19.00-21.00
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 01/08, στις 12.00

Συντονίστρια: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο Ο Κολοσσός του Μαρουσιού, του Χένρι Μίλλερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.  

 

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα