Λέσχη Ανάγνωσης Σεπτεμβρίου: Παιδικό Βιβλίο | Η φυλή των Βρομύλων - Εικόνα

Το Σεπτέμβριο συνεχίζεται το ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους, με συντονίστρια τη θεατροπαιδαγωγό Άρτεμη Μάνου

Αφορμή για τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου είναι το βιβλίο «Η φυλή των βρομύλων»

Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.
Υπάρχουν μερικά παιδιά που ζουν μακρυά από τους μεγάλους. Είναι η φυλή των Βρομύλων!

«Είναι μια ομάδα παιδιών που ζουν στο δάσος σε σπιτάκια σκαρφαλωμένα στα δέντρα παρέα με τους φίλους τους, τα ζώα. Δε χρειάζονται τους ενήλικες, τα καφέρνουν μόνοι τους μια χαρά». Χρειάζονται μόνο τη φύση και τα δώρα της. Ξέρουν να ψαρεύουν, να ανάβουν φωτιά, να προσανατολίζονται με οδηγό τα αστέρια. Μαζεύουν τα σκουπίδια  που μεγάλοι πετούν στο ποτάμι, παίζουν με αυτοσχέδια παιχνίδια και έχουν μάθει να διαβάζουν αποκρυπτογραφώντας τα συστατικά στις συσκευασίες από τα πατατάκια.  Είναι έξυπνοι, ευρηματικοί, ελεύθεροι, και... εντελώς βρόμικοι γιατί δεν πλένονται ποτέ! Μα να που οι ενήλικες του διπλανού χωριού με πρωτοστάτη την κυρία Υβόν Καρέ θέλουν να τους καθαρίσουν. Να τους βάλουν σε ένα τεράστιο πλυντήριο και να αφαιρέσουν από πάνω τους κάθε ίχνος βρομιάς! Και τι σκαρφίζεται το μυαλό αυτής της πεντακάθαρης κυρίας για να φέρει τα παιδιά στο πάντα τακτοποιημένο ορφανοτροφείο της!

Πόσο θα αντισταθεί η Φυλή των Βρομύλων στην καθαριότητα, στους κανόνες και στην πειθαρχία;

Με πολύ χιούμορ και πολλή αλήθεια το απολαυστικό αυτό βιβλίο με την πρωτότυπη εικονογράφηση μας συστήνει στα δικαιώματα των παιδιών∙ στην αυτοεξυπηρέτηση, την αυτο-εξέλιξη, την ελεύθερη βούληση αλλά και στην υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Έχει τιμηθεί με το βραβείο The White Ravens 2018.

Η συγγραφέας:
Η Ελίζ Γκράβελ γεννήθηκε στο Μοντρεαλ το 1977. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Κεμπεκ. και έχει γράψει και εινονογραφήσει πάνω απο 30 βιβλία για παιδιά. Ζει στην πόλη που γεννήθηκε με τις κόρες τις, το σύζυγό της, τις γάτες της και μερικές αράχνες (όπως λέει η ίδια).

Η συντονίστρια της Λέσχης:
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 

Δραστηριότητα για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης:

Γράψε ένα γράμμα σε κάποιον μεγάλο που θα διαλέξεις (για παράδειγμα: μαμά, μπαμπά, θείο, γιαγιά, παππού, δάσκαλο), όπου θα του γράφεις τα παράπονά σου, πράγματα που θεωρείς ότι δεν κάνει σωστά, παραδείγματα από φορές που δε σε κατάλαβε και δώσε του μερικές συμβουλές για το πώς μπορεί να αλλάξει (ή/και ό,τι άλλο θέλεις). Ας αντιστρέψουμε για λίγο τους ρόλους!

Κυριακή 19/09
17.00-18.15
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για παιδιά 7 έως 10 ετών 
Έως 27 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή  

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 30/08 στις 12.00.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι/όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Η φυλή των Βρομύλων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη σε εικονογράφηση της Μαγκαλί Λε Χους.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Σεπτεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.

Δείτε ακόμα

Πέμπτη 01/07, 19:00

Μουσικά παιχνίδια στον Θόλο: Εξερευνώντας το σύμπαν του Takis

Περισσότερα

Κυριακή 26/09, 18:00

Λέσχη Ανάγνωσης Σεπτεμβρίου: Εφηβικό Βιβλίο | Πιο γρήγορη κι από τα όνειρα

Περισσότερα

Δευτέρα 27/09, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης Σεπτεμβρίου: Η καρδιά του σκότους

Περισσότερα