Screening: How did a raven end up in the belly of a whale? - Εικόνα

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, στις 21.00, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζουν μια ειδική προβολή της παράστασης Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας; στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας την μοναδική ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν το μουσικό παραμύθι σε γιγαντοοθόνη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. 

Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας; 

Ένα μουσικό παραμύθι για εννέα φωνές και σύνολο δωματίου, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών οκτώ σχολείων της Περιφέρειας Αττικής. 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις εγκαινιάζουν το νέο πιλοτικό πρόγραμμα διαθεματικής καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;

Πρόκειται για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του ομότιτλου εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε μέσα στη φετινή χρονιά σε συνεργασία με οκτώ σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής. Το πρόγραμμα, μέσα από σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, έφερε σε επαφή δέκα εκπαιδευτικούς και δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων με τον χώρο του Μουσικού Θεάτρου, έτσι όπως αυτός υπηρετείται σήμερα στην Εθνική Λυρική Σκηνή. 

Πάνω από 130 μικροί και μεγάλοι περφόρμερ συμμετέχουν στην μουσική παράσταση Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;, η οποία βασίζεται σε έναν παραδοσιακό μύθο της φυλής των Ινουίτ (Εσκιμώοι της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά).  Πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια, ηχοτοπία της φύσης και σύγχρονα μουσικά ιδιώματα συνθέτουν ένα συναρπαστικό μουσικό παραμύθι που συνομιλεί με την τέχνη του animation, προσφέροντας μια σπάνια εμπειρία θέασης και ακρόασης. Η μουσική διεύθυνση και η καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είναι της Δήμητρας Τρυπάνη, ενώ η σύνθεση του μουσικού παραμυθιού ανήκει στην Ισμήνη Γυφτάκη-Μπεκ. 

Η παράσταση αποτελείται από δύο διαφορετικά μουσικά έργα, τα οποία ωστόσο πλέκονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα συνεχές ανάγλυφο μουσικό παραμύθι. Το ένα, το οποίο αποτέλεσε την έμπνευση και το ιδανικό πλαίσιο για την παράσταση αυτή, είναι το έργο της Ισμήνης Γυφτάκη-Μπεκ Το κοράκι και η φάλαινα, ένα σύγχρονο μουσικό παραμύθι για εννέα φωνές και μικρό σύνολο δωματίου. Το άλλο, το οποίο λειτουργεί ως μουσικοθεατρικός εμπλουτισμός του πρώτου, είναι ένας κύκλος πολυφωνικών επεξεργασιών έξι παραδοσιακών τραγουδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό της Δήμητρας Τρυπάνη.

Διάρκεια: 75'

 

Κυριακή 27/06 | 21.00

ΞΕΦΩΤΟ

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για την ασφάλειά σας και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ, έχουμε σχεδιάσει μια ειδική υποδομή στο Ξέφωτο με σημάνσεις, οι οποίες υποδεικνύουν τις θέσεις στις οποίες μπορούν να κάτσουν 2 άτομα ή οικογένειες μέχρι και 4 άτομα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

*Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό, ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος.

Δεν θα υπάρχει λίστα αναμονής. Σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, σε περίπτωση υπέρβασης του μέγιστου αριθμού των επισκεπτών που επιτρέπονται στο Ξέφωτο, θα χρειαστεί να ακυρωθεί η προβολή. Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση.

 

Υπεύθυνη συντονισμού: Δήμητρα Τρυπάνη

Μουσική διεύθυνση, επιμέλεια παράστασης: Δήμητρα Τρυπάνη 
Σύνθεση μουσικού παραμυθιού: Ισμήνη Μπεκ
Διασκευή, επεξεργασία παραδοσιακών τραγουδιών: Δήμητρα Τρυπάνη
Βίντεο, animation: Γιώργος Νικόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Ζιάζιαρης, Σοφία Κετεντζιάν, Αλίκη Σιούστη
Διδασκαλία σωματικών κρουστών (body percussion): Αντώνης Βασιλειάδης
Κινηματογράφηση, μοντάζ: Γρηγόρης Πανόπουλος (Makeyourownfilms)

Πολυφωνικό ensemble μονωδών: Δροσιέλλα Καλούδη, Βιβή Συκιώτη, Λιάνα Κοκόση, Χρυσόστομος Καλογριδάκης, Μαρίνος Ταρνάνας, Ανδρέας Καραούλης, Βασίλειος Γκουνέλας 
Μουσικό σύνολο: Σοφία Αλιφιεράκη (φλάουτο), Αγγελική Κασδά (βιολί), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο), Ηλίας Αλγκάερ (κοντραμπάσο), Γιώργος Κασαβέτης (κρουστά), Δήμητρα Κοκκινοπούλου (πιάνο)
Παραγωγή δράσης: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ

Στο πρόγραμμα Πως βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιάς της φάλαινας; συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, από τα συγκεκριμένα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής:
Μαρία Κωσταγιαννακοπούλου (4ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης και 12ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης), Γιωργία Κερδέλα (Νεστόρειο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου), Στέλλα Μωυσή (4ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου), Φερενίκη Κουτρέτση (12ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης), Αθηνά Τασούλα (10ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου), Νικόλαος Μολύβας (3ο  Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα), Ελευθερία Χατζηδημητρίου (12ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης «Αντώνης Σαμαράκης»), Χρήστος Κυριάκος (4ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης «Ιωάννης Καποδίστριας»), Αρετή Κατσαντώνη (77ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών)

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
Χορηγός παράστασης: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
 

Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας; αποκλειστικά στην GNO TV - Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν από τις 25 Ιουνίου έως τις 31 Δεκέμβριου 2021.

Η παραγωγή βιντεοσκοπήθηκε χωρίς την παρουσία κοινού και με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον COVID-19 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 27 και 28 Μαΐου 2021.

Υπάρχουν διαθέσιμοι ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι.

Η παραγωγή και η δημιουργία της GNO TV υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

 

Δείτε ακόμα

Σάββατο 26/06, 21:00

Park Your Cinema Kids: Χωρίς Οικογένεια (2018)

Περισσότερα