Λέσχη Ανάγνωσης: Η γυναίκα της Ζάκυθος - Εικόνα

Τον Μάρτιο, η Λέσχη Ανάγνωσης με συντονίστρια την ποιήτρια και μεταφράστρια  Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη πραγματοποιείται και διαδικτυακά! 

Την τελευταία Δευτέρα του μήνα, στις 28 Μαρτίου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε. 

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου , θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση  διαδικτυακά μέσω Zoom! 

Η παρέα των αναγνωστών μεγαλώνει και θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για το μήνα Μάρτιο: Η γυναίκα της Ζάκυθος, Διονύσιος Σολωμός
 

Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο του Μαρτίου: 
Η Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονύσιου Σολωμού είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη κείμενα της νεοελληνικής γραμματείας. Κάτι μεταξύ αποκαλυπτικού παραληρήματος και δαιμονιώδους σάτιρας (ή προειδοποίησης), με πολλαπλά στάδια επεξεργασίας και παραλλαγές (όπως πολλά έργα του Σολωμού, φυσικά), έχει μπερδέψει και μαγέψει μελετητές και αναγνώστες από τότε που συμπεριλήφθηκε στα έως τότε «Άγνωστα έργα» του Σολωμού, το 1927. Πρόκειται για ένα πολεμικό, πατριωτικό κείμενο; Για μια σαρκαστική, δηλητηριώδη σάτιρα εναντίον μιας συγγενούς του Διονυσίου; Είναι ο πρωταγωνιστής, Διονύσιος ο Ιερομόναχος, το alter ego του ποιητή-συγγραφέα; Τι σχέση έχουν οι παραληρηματικές, αποκαλυπτικές εικόνες που μας μεταφέρει στο σύντομο κείμενό του με τον βομβαρδισμό του Μεσολογγίου που αντηχούσε από απέναντί του, στη Στερεά; Κι εν πάσει περιπτώσει, πού κολλάει ο διάβολος σε όλα αυτά, που όλο εμφανίζεται και εξαφανίζεται μες στο κείμενο, σαν φαντομάς; Η τεράστια ικανότητα του Σολωμού να αποδίδει με ακρίβεια την οποιαδήποτε ατμόσφαιρα, δημιουργεί εδώ ένα κείμενο μεταφυσικού τρόμου και αποκαλυπτικού δέους. 

Ο Διονύσιος ο Ιερομόναχος, που μονάζει στο ξωκλήσι του Αγίου Λυπίου στη Ζάκυνθο, επιστρέφει στο κελί του ένα βράδυ και, κοντοστεκούμενος σε ένα πηγάδι, πιάνει να ζυγίσει πόσους καλούς και πόσους κακούς ανθρώπους γνωρίζει στη ζωή του. Και δε βρίσκει κανέναν χειρότερο από τη Γυναίκα τη Ζάκυθος. Ο Διονύσιος αρχίζει και θυμάται τα πεπραγμένα της κακάσχημης, στριφνής, δηλητηριώδους αυτής γυναίκας που μισεί ξεδιάντροπα το γένος της, το έθνος της, ακόμα και τα ίδια της τα σπλάχνα, και υποτάσσεται με περίσσια χαρά στα πλούτη και τους κατακτητές της Ελλάδος, είτε Οθωμανούς, είτε Άγγλους. Μέχρι που τρελαίνεται. Μέσα από οράματα και όνειρα, ο Διονύσιος θα «δει» το συγκλονιστικό τέλος της στυγνής αυτής Γυναίκας· αλλά η πάλη που έχει στήσει ο Σολωμός μεταξύ Καλού και Κακού θα μείνει αμφίρροπη μέσα στη μνήμη όσων διαβάσουν το κείμενο αυτό, για να στοιχειώνει τους αναγνώστες με την εν δυνάμει μόνιμη απειλή του Κακού σε ό,τι συμβαίνει.

Τη «Γυναίκα της Ζάκυθος», ο Σολωμός την έγραψε σε διάφορα διαστήματα μεταξύ του 1826 και του 1833, αλλάζοντας πολλές φορές ριζικά τη δομή, τη ροή και το νόημα του κειμένου, επηρεασμένος όχι μόνο από τον εθνοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, αλλά και από δικούς του προσωπικούς, δικαστικούς αγώνες, ενδο-οικογενειακούς, για τους οποίους θα μιλήσουμε το βράδυ της Λέσχης. Όποια έκδοση της «Γυναίκας της Ζάκυθος» κι αν διαβάσετε (επιμέλεια Λίνου Πολίτη, Ίκαρος· επιμ. Στυλιανού Αλεξίου, Στιγμή· επιμ. Ελένης Τσαντσάνογλου, ΜΙΕΤ) θα μπείτε μέσα στο πνεύμα του κειμένου. Και για τις διαφορές των εκδόσεων θα μιλήσουμε από κοντά.

Ο Διονύσιος Σολωμός (1798-1857) είναι, φυσικά, ο «εθνικός» ποιητής της Ελλάδος, αλλά κι ένας από τους σπουδαιότερους γλωσσοπλάστες λάτρεις της σύγχρονης δημοτικής γλώσσας. Ζακυνθινός στην καταγωγή και τη γέννα, στάλθηκε σε ηλικία 10 ετών στην Ιταλία για να μορφωθεί και επέστρεψε στην πατρίδα του το 1818, για να προσπαθήσει να «ξαναμάθει» την ελληνική (μέχρι τότε έγραφε πρωτίστως στα Ιταλικά) και να συμπαρασταθεί με τον δικό του τρόπο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Ο Σολωμός ―δημιουργός, φυσικά, του Ύμνου Εις την Ελευθερία, των Ελεύθερων Πολιορκημένων, του Πορφύρα, του Λάμπρου― θεωρείται ο σημαντικότερος (μαζί με τον Κάλβο) εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής, σχολής γνήσιου, ρωμαλέου ρομαντισμού αλλά και δημοτικισμού. Τα περισσότερα έργα του τα άφησε ανολοκλήρωτα ή με παραλλαγές· ένα εξ αυτών είναι και η Γυναίκα της Ζάκυθος. Πέθανε στην Κέρκυρα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1857, ημερομηνία που εορτάζεται πια ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Λίγα περισσότερα λόγια για τη συντονίστρια:
Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία, φιλοσοφία της θρησκείας και πολιτική θεωρία στο Λονδίνο και, αργότερα, δημιουργική γραφή στο University of East Anglia στο Norwich. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές ποίησης στα Ελληνικά (όλες από τις εκδόσεις Πόλις), η τελευταία εκ των οποίων ― η Επιστροφή των Νεκρών ― τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018. Έχει υπάρξει επίσημη προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Κων/πολης και Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας τη Σμύρνης, τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, γερμανικά, σλοβένικα και ιταλικά και συντόμως θα κυκλοφορήσει η πρώτη της αγγλόφωνη συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάζεται ως μεταφράστρια νορβηγικής (κυρίως) λογοτεχνίας και επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογραφεί για νορβηγικά διαδικτυακά μέσα. Η καινούργια της αγάπη είναι το ιστορικό διαδραστικό online ντοκιμαντέρ (i-doc), πάνω στο οποίο μόλις ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.
 

Δευτέρα 28/03 | 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές για τις 28/03, ανοίγουν την Δευτέρα 28/02 στις 12.00

Tετάρτη 30/03 |18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές για τις 30/03, ανοίγουν την Δευτέρα 28/02 στις 12.00

Συντονίστρια: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο  Η γυναίκα της Ζάκυθος του Διονύσιου Σολωμού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, Στιγμή καθώς και τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.  

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, Θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας των προσώπων που επιδεικνύουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών. 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα