EK

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους
(Zero-emission mobility for all)

Το  φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εκφράζει τον φιλόδοξο στόχο για μια Ευρώπη ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα ως το 2050, όπως ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von de Leyen. Για τον λόγο αυτό, οι φετινές μας δράσεις στα Mobility Actions της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αφορούν σε όλους τους τρόπους μετακίνησης: ποδήλατο, περπάτημα, μέσα μαζικής μεταφοράς. Το σύνθημα φέτος είναι: "Μετακινήσου υπεύθυνα!"

 

Συζήτηση με θέμα “Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο” (Cycle Friendly Employer)

Παρακολουθήστε τη συζήτηση με διερμηνεία στα ελληνικά εδώ 

 

Παρακολουθήστε τη συζήτηση με διερμηνεία στα αγγλικά εδώ 

Όπως και τα τρία προηγούμενα χρόνια, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνουν μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις τελευταίες τάσεις σχετικά με τη χρήση του ποδηλάτου στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, φέτος, το θέμα είναι “Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο” (Cycle Friendly Employer). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιχειρήσεις - μικρές και μεγάλες - μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιώσιμης μετακίνησης. Ειδικά φέτος, με την πανδημία να απαιτεί ασφάλεια στις μετακινήσεις, το ποδήλατο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, όταν οι αποστάσεις το επιτρέπουν. Διευκολύνοντας τους εργαζομένους να μετακινούνται από και προς την εργασία με το ποδήλατο, δίνοντας κίνητρα και επιπλέον παροχές, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντάξουν τη βιώσιμη κινητικότητα στον βασικό κορμό των προτεραιοτήτων τους. Αλλά ακόμα και όταν η απόσταση δεν το ευνοεί, η ήπια άσκηση που προσφέρει το ποδήλατο βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συνεισφέρει στη διατήρηση της καλής διάθεσης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και αφορά στην αναζήτηση ενός πιο ορθολογικού και βιώσιμου τρόπου ζωής μέσα από τη χρήση του ποδηλάτου από και προς την εργασία, αλλά και στην προτροπή των εργαζομένων να εντάξουν το ποδήλατο στη ζωή τους με στόχο μια πιο βιώσιμη και ευχάριστη πόλη. Στο πλαίσιο της συζήτησης θα παρουσιαστούν οι τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς ως προς αυτή την κατεύθυνση, η πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων, θα συζητηθούν θέματα εργατικής νομοθεσίας, αλλά και θα ακουστούν προτάσεις για το πώς μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να γίνει περισσότερο "Cycle Friendly".

Η εκδήλωση αφορά όχι μόνο τα μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αλλά και κάθε φορέα, οργανισμό ή επιχείρηση που ενδιαφέρεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που εντάσσεται παράλληλα στα Sustainable Talks της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

 

Τετάρτη 16/09 | 19.00-20.30
ΘΟΛΟΣ

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές αρχίζουν την Πεμπτη 10/9.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς την αγγλική γλώσσα.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά σε αυτή τη σελίδα, στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

 

 

Παράλληλες Δράσεις

Τα shuttle bus του ΚΠΙΣΝ συμμετέχουν στην ΕΕΚ

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως είναι τα λεωφορεία, αποτελούν έναν από τους πιο οικολογικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη. Μεταφέροντας σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό επιβατών απ' ό,τι ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση εκπομπών καυσαερίων αλλά και δημόσιου χώρου.

Τα λεωφορεία του ΚΠΙΣΝ είναι ένας οικολογικός, οικονομικός και πρακτικός τρόπος να επισκέπτεται κάποιος το ΚΠΙΣΝ. Και φέτος τα λεωφορεία συμμετέχουν στην ΕΕΚ αναδεικνύοντας αυτό το ρόλο τους!

 

Ποδήλατο στην πόλη

Κατά τη διάρκεια της ΕΕΚ, παράλληλα με τις ειδικές θεματικές εκδηλώσεις, το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει ψηφιακά, μέσα από το κανάλι του στο YouTube και τη σελίδα του στο Facebook, μία καθημερινή μίνι σειρά από βίντεο γυρισμένα στους χώρους του με θέμα την αστική ποδηλασία.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Cities for Cycling

 

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Δείτε ακόμα

Παρασκευή 18/09, 19:00

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 - Περπατήστε και ποδηλατήστε μαζί μας

Περισσότερα

Σάββατο 19/09, 17:00

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020: Ε-Bikes - Το μέλλον είναι ηλεκτρικό

Περισσότερα