Συναντήσεις Μελών | Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης: Δημιουργικές θηλυκότητες δίχως όρια - Εικόνα

Τον Μάιο ολοκληρώνουμε τον κύκλο συναντήσεων με θέμα τη Φεμινιστική Ιστορία Τέχνης, ο οποίος πραγματοποιείται με αφορμή το 1οWOW Festival. Στην τελευταία μας συνάντηση εμβαθύνουμε περαιτέρω στο πλούσιο και πολύπλευρο έργο των θηλυκοτήτων που, εν γένει, έχει αποσιωπηθεί από την Ιστορία και γνωρίζουμε τις δημιουργούς με έμφαση στο έργο εικαστικών κυρίως από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα, διερευνώντας τις διαστάσεις του έργου τους τόσο στην τέχνη όσο και στα ζητήματα φύλου στην ιστορία.

 

Μάρτιος 2023

Οι Θηλυκότητες μέσα από την Ιστορία της Τέχνης

Μέσα από μια επισκόπηση της έμφυλης αποσιώπησης στην Ιστορία της Τέχνης και στους καλλιτεχνικούς κύκλους στο πέρασμα των αιώνων, θα γνωρίσουμε πρωτοπόρες δημιουργούς και θα συζητήσουμε για την αυτοαναπαράσταση και το θέμα των θηλυκοτήτων ως μούσες. Πώς έχει επηρεάσει η αποσιώπηση αυτή τις αντιλήψεις για τη δημιουργία στις τέχνες και πώς διαιωνίζει μέχρι σήμερα τα έμφυλα ζητήματα;

Τετάρτη 22/03 | 19.00 – 21.00
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Ι ΕΒΕ

 

Απρίλιος 2023

Οι Θηλυκότητες στα περιθώρια των κινημάτων των πρωτοποριών

Διερευνώντας την περίοδο του Μοντερνισμού θα δούμε τις κοινωνικές εξελίξεις μέσα από το δημιουργικό έργο των θηλυκοτήτων και θα συζητήσουμε για την αντιμετώπιση των γυναικών εικαστικών ως αστερίσκοι και υποκατηγορίες στις πρωτοπορίες της τέχνης.

Τετάρτη 26/04 | 19.00 – 21.00
Πύργος Βιβλίων

 

Μάιος 2023

Η φεμινιστική τέχνη

Μέσα από μια επισκόπηση της Φεμινιστικής τέχνης και φεμινιστικής θεωρίας της τέχνης θα συζητήσουμε για το εάν αυτή αποτελεί υποκατηγορία στην ιστορία της τέχνης ή μια ρωγμή στο κυρίαρχο αφήγημα.

Τετάρτη 17/05 | 19.00 – 21.00
Maker Space

Για τη διάλεξη του Μαΐου, οι προεγγραφές ανοίγουν την 01/05, στις 12.00

Έως 20 συμμετοχές – μόνο για Μέλη
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή

 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Άννα Παντελάκου - Θεωρητικός και Ιστορικός τέχνης

 

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:

Η Άννα Παντελάκου είναι Θεωρητικός και Ιστορικός τέχνης, με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Université de Picardie Jules Verne της Γαλλίας, και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα/σεμινάρια με θέματα από την Ιστορία της Τέχνης για ενήλικες και παιδιά (όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 200 χρόνια Νεοελληνική τέχνη, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και με την στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, 2021).

Από πολύ νέα, έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς φορείς, όπως Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Athens Biennale, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2017 έκανε την πρακτική της άσκηση, μέσω του προγράμματος Erasmus Placement στο Museu Picasso της Βαρκελώνης. Παράλληλα, από συνεργασίες της, όπως με την Α.Σ.Κ.Τ., την Documenta14, τη γκαλερί State of Concept απέκτησε σημαντική εμπειρία στην επιμέλεια εκθέσεων και τη σύγχρονη τέχνη.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τη σχέση της τέχνης με την ψυχανάλυση.

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, μεγάλωσε στην Αθήνα.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 07/04, 21:00

Prima Facie της Suzie Miller | Σκηνική Ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών

Περισσότερα