Reading Club: Children’s book | The Boy, the Mole, the Fox and the Horse - Εικόνα

Το Σεπτέμβριο συνεχίζεται το ραντεβού της Παιδικής Λέσχη Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους με συντονίστρια, την Άρτεμη Μάνου.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο», του Τσάρλι Μάκεσι. 

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν στο Μεσογειακό Κήπο του ΚΠΙΣΝ για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Η συνάντηση του μήνα, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά μέσω Zoom το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου. 

Το βιβλίο
Το βιβλίο αυτού του μήνα αφηγείται την ξεχωριστή φιλία ανάμεσα σ’ ένα μικρό παιδί με περίσσια περιέργεια για τον κόσμο γύρω του, έναν τυφλοπόντικα λαίμαργο και γεμάτο ζωή, μια αλεπού κουρασμένη από τις κακουχίες, κι ένα σοφό και ευγενικό άλογο. Οι τέσσερις μαζί εξερευνούν τον απέραντο κόσμο. Θέτουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Υπομένουν και ξεπερνούν καταιγίδες. Σκέφτονται τη ζωή. Αναρωτιούνται για το μέλλον. Και ανακαλύπτουν κάποια πολύ σημαντικά πράγματα, όπως... κάτι που είναι καλύτερο κι από τα γλυκά! Θα αναρωτιέσαι τι είναι αυτό, γι’αυτό ας το μαρτυρήσουμε, δε πειράζει:

 «Ανακάλυψα κάτι καλύτερο απ’ τα γλυκά».
«Όχι, αποκλείεται» είπε το αγόρι.
«Ναι, σου λέω!» απάντησε ο Τυφλοπόντικας.
«Και ποιο είναι;»
«Μια αγκαλιά. Κρατάει πιο πολύ».
Φοβερή ανακάλυψη έτσι; Το μήνα Σεπτέμβρη προεσεγγίζουμε την έννοια της φιλίας και μαζί με αυτή τις αξίες της αλληλεγγύης, της ειλικρίνειας, της συγχώρεσης, της πίστης, της ευγνωμοσύνης και φυσικά της αγάπης -μέσα από ένα βιβλίο που έχει συγκινήσει βαθιά πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες και αποτελεί μια ωδή στην αθωότητα και την καλοσύνη.

Ο συγγραφέας
Ο καλλιτέχνης Τσάρλι Μάκεσι υπήρξε σκιτσογράφος για το περιοδικό The Spectator και εικονογράφος για το Oxford University Press. Έχει συνεργαστεί με τον Richard Curtis για τον οργανισμό Comic Relief και με τον Nelson Mandela σε ένα πρότζεκτ λιθογραφίας με τίτλο The Unity Series. Έχει εργαστεί ως ζωγράφος και έχει εκθέσει πίνακες στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Τα μπρούτζινα γλυπτά του έχουν εκτεθεί σε διάφορους δημόσιους χώρους στο Λονδίνο. Η πρώτη του έκθεση για το βιβλίο Το Αγόρι, ο Τυφλοπόντικας, η Αλεπού και το Άλογο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο 2018. 

Η συντονίστρια
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 7 έως 10 ετών

Σάββατο 17/09 | 18.00-19.15
Μέσω zoom
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Κυριακή 18/09 | 18.00-19.15
Μεσογειακός Κήπος 
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Τετάρτη 24/08, στις 12.00

Το βιβλίο Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο, του Τσάρλι Μάκεσι, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

1) Φτιάξτε μια αφίσα με μότο τις αγαπημένες σας φράσεις από το βιβλίο. Συμπληρώστε τη με ζωγραφιές και χρώματα και φέρτε τη στη συνάντηση της Λέσχης για να τη δούμε! Μετά μπορείτε να την κρεμάσετε σε κάποιον τοίχο του δωματίου σας για να τη θυμάστε! (Αν έχετε χαρτί μεγάλου μεγέθους ακόμα καλύτερα).

2) Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας από το βιβλίο και γιατί; Πόσων ετών θα λέγατε ότι είναι και τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό;

3) Αν ήσουν ένας χαρακτήρας από το βιβλίο, τι σημαντικό από όσα έχεις μάθει στη ζωή σου θα μοιραζόσουν με την υπόλοιπη παρέα;

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 08/09, 21:00

Parklife: Queen Symphonic με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ

Περισσότερα