Συζήτηση: Αυτισμός, η πορεία προς την ανάπτυξη - Εικόνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, που λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει την επιμορφωτική συζήτηση  «Αυτισμός, η πορεία προς την ανάπτυξη» στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ.

Οι παιδιατρικές αναπηρίες επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών μέχρι και την ενήλικη ζωή. Πολλές έχουν νευρολογική βάση και αναφέρονται συνήθως ως «νευροαναπτυξιακές» αναπηρίες, όπως και στην περίπτωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD).

Σύμφωνα με την πορεία της ανάπτυξης των παιδιών, αλλά και την εξέλιξη του πεδίου της ειδικής αγωγής, προτείνεται η συμπληρωματική ένταξη ενός νέου τρόπου σκέψης στην παιδιατρική αποκατάσταση. Αυτός ο τρόπος παρέμβασης περιλαμβάνει ένα σύνολο έξι «λέξεων F» , με σκοπό να ενθαρρύνουν τα άτομα που εμπλέκονται στην παιδιατρική αποκατάσταση, να εφαρμόσουν αυτές τις έννοιες στην εργασιακή τους ρουτίνα (σχολεία, δομές αποκατάστασης, ιατρεία) με παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειές τους.

Οι έξι λέξεις F, περιλαμβάνουν τη λειτουργία (Functioning), την οικογένεια (Family), τους φίλους (Friends), τη διασκέδαση (Fun), τη φυσική κατάσταση (Fitness), και το μέλλον (Future) και όλες μαζί συνθέτουν την προαγωγή της υγείας και της ποιότητας ζωής των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους, στην ανάπτυξη του ατόμου γενικότερα.

Μέσα από την διαδραστική συζήτηση οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ένταξη της ιδέας αλλά και του υλικού στοχοθεσίας των λέξεων F στην παιδιατρική αποκατάσταση, ενώ δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής σκέψεων και δράσεων με φορείς που το έργο τους θα ωφελήσει τα παιδιά, τους γονείς, τις οικογένειες αλλά και τους επαγγελματίες.

Συντονιστής:
Χάρης Τσολάκης,
Καθηγητής ΣΕΦΑΑ, Διευθυντής Αθλητικών Προγραμμάτων Sports Excellence

Συμμετέχουν: 

  • Ειρήνη Μωυσόγλου, Εργοθεραπεύτρια, Εξωτερικός συνεργάτης Ιατρείου Εγκεφαλικής Παράλυσης και Σπαστικότητας ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
  • Εμμανουήλ Σκορδίλης, Καθηγητής Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής, της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης των Special Olympics  
  • Λήδα Χατζηνικολαΐδη, Yπεύθυνη εκδηλώσεων Assistance dogs
  • Αγγελική Ανδριοπούλου, Εκπαιδεύτρια σκύλων βοηθών

 

Σάββατο 02/04 | 11.00 - 12.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

Ελεύθερη εισοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή.

*Μετά το πέρας της εκδήλωσης η ομάδα χορού του «Τζάμπoλ Αγάπης» θα παρουσιάσουν στην Aγορά του ΚΠΙΣΝ μια παράσταση αφιερωμένη στην ημέρα του Αυτισμού. 

Σάββατο 02/04 | 12:30-12:45
Αγορά

 

Για την είσοδο του κοινού στον κλειστό χώρο της δραστηριότητας, απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, καθώς ο χώρος λειτουργεί ως αμιγής. Το παραπάνω ισχύει για ενήλικες. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού  self test (24 ωρών), βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών), σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 25/02, 17:00

Ο Χρήστος Λούλης διαβάζει Αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου

Περισσότερα