Λέσχη Ανάγνωσης: Aνυπεράσπιστοι - Εικόνα

Τον Μάρτιο, η διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ που έχει ως στόχο να συστήσει στο κοινό σημαίνοντα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά και -μέσω του ρόλου του συντονιστή- εκπροσώπους της νέας γενιάς των λογοτεχνών μας, υποδέχεται τον Γιάννη Παλαβό, συγγραφέα μερικών από τα πιο πολυσυζητημένα και αγαπημένα διηγήματα των τελευταίων ετών, «Το παιδί» και το «Αστείο».

Την τελευταία Δευτέρα του μήνα, όπως και κάθε μήνα, οι βιβλιόφιλοι δίνουν ραντεβού για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά τη  διάρκεια του μήνα που πέρασε. Στην πρώτη ‘γνωριμία’ της Λέσχης Ανάγνωσης με τον Γιάννη Παλαβό αφετηρία για συζήτηση είναι η εμβληματική συλλογή διηγημάτων Aνυπεράσπιστοι του Δημήτρη Χατζή.

Βιβλίο για τον μήνα Μάρτιο: Aνυπεράσπιστοι, Δημήτρης Χατζής 

O Δημήτρης Χατζής (1913–1981) είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους εκπροσώπους του μεταπολεμικού ρεαλισμού. Ως διηγηματογράφος συγκαταλέγεται στους συνεχιστές της παράδοσης του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, παρότι ο ίδιος δεν θεωρούσε τον εαυτό του έναν ευφάνταστο και παραγωγικό δημιουργό. Κάποτε εξομολογήθηκε: «Το έργο το δικό μου ήταν καρπός σκληρής και επίμονης πνευματικής εργασίας. Μου έλειψε πάντοτε αυτό το πηγαίο και αυθόρμητο ξεχείλισμα. […] Εγώ έγραψα αργά, βασανιστικά, σχεδόν σαν τιμωρημένος σε έργα καταναγκαστικά.» Και συμπληρώνει: «Δάσκαλός μου […] ήταν ένας ποιητής: ο Καβάφης. Και εγώ θεώρησα πάντοτε τον δικό μου τον τρόπο μεταφοράς της ποιητικής τεχνικής του Καβάφη στην πεζογραφία.» Ο Χατζής γεφύρωσε λογοτεχνικά τη γενιά του Μεσοπολέμου με τη γενιά της Αντίστασης και κατέθεσε στα κείμενά του τους κοινωνικούς προβληματισμούς του με ειλικρινή ανθρωπισμό. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το μυθιστόρημα, το διήγημα και το δοκίμιο. Γεννημένος στα Ιωάννινα και πολιτικός εξόριστος για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή έχοντας πάντα την Ελλάδα στην καρδιά και στα γραπτά του, από τα οποία ξεχωρίζουν Το τέλος της μικρής μας πόλης, Το διπλό βιβλίο και Το πρόσωπο του νέου Ελληνισμού.

Οι Aνυπεράσπιστοι, κορυφαίο έργο της ωριμότητας του σπουδαίου πεζογράφου, εκδόθηκαν στα 1965. Σε αυτή την εμβληματική συλλογή διηγημάτων αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ιδεολογική και αισθητική σφραγίδα του Χατζή, ο οποίος, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα άμεση και λυρική, δημιουργεί ένα πολύπτυχο αφήγημα, σκληρό και συνάμα τρυφερό, με ιστορίες  που μιλούν για τη μετεμφυλιακή Ελλάδα της συμφιλίωσης, για πληγωτές και πληγωμένους που επιζητούν απεγνωσμένα την επούλωση των τραυμάτων τους.

Το βιβλίο αποτελείται από επτά διηγήματα, στα οποία πρωταγωνιστούν λαϊκοί άνθρωποι, καμιά φορά απόκληροι, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε μια αδυσώπητη ιστορικοκοινωνική πραγματικότητα, αλλά συντρίβονται τελικά από την ίδια τη ζωή: η Μαριάννα που αναζήτησε μάταια το «τετράφυλλο το τριφύλλι» στα νιάτα της, ο Παντελής που, όταν καταστράφηκε οικονομικά, οι φίλοι του τον βοήθησαν να διοριστεί στα γεράματά του «φύλαξ αρχαιοτήτων» , ο ορφανός Κωνσταντής που τον κορόιδευαν τα άλλα παιδιά, ο αγαθός γίγαντας Χαμάλαρος που τον υπερασπιζόταν και τόσοι άλλοι…  Ήρωες-ζωντανοί καθρέφτες μιας μεταπολεμικής Ελλάδας του χθες, στο πρόσωπο των οποίων μπορεί να αναγνωρίζουμε κάτι δικό μας σήμερα. 

Ο Γιάννης Παλαβός γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο ΑΠΘ και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες (Intro Books 2007), Aστείο (Νεφέλη 2012), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, και Το παιδί (Νεφέλη 2019). Σε συνεργασία με τον Τάσο Ζαφειριάδη, έγραψε το σενάριο των κόμικς Το πτώμα (Jemma Press 2011) και Γρα-Γρου (Ίκαρος 2017), που εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου· το Γρα-Γρου τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερου Κόμικς και Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης, επιμελήθηκε την επανέκδοση των αφηγημάτων του Αθανάσιου Θ. Γκράβαλη με τίτλο Σπασμένες Κολώνες (1930) στο πλαίσιο της σειράς «Η πεζογραφική μας παράδοση» των εκδόσεων Νεφέλη (2019) και μετέφρασε έργα των Τομπάιας Γουλφ, Άλντεν Νόουλαν, Μπρις Ντ΄ Τζ. Πάνκεϊκ, Ουάλλας Στέγκνερ, Φλάννερυ Ο’Κόννορ, Ουίλλιαμ Φώκνερ κ.ά.
 

Δευτέρα 29/03, 18.30-20.30

Ζοοm

Για ενήλικες 
Έως 50 συμμετοχές
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 01/03 στις 12.00

Συντονιστής: Γιάννης Παλαβός, συγγραφέας

Ο Γιάννης Παλαβός παίρνει τη σκυτάλη του συντονισμού από τον Πάνο Τσίρο, ο οποίος εγκαινίασε αυτή τη Λέσχη τον Ιούλιο του 2020.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Η Λέσχη Ανάγνωσης θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.
 

Δείτε ακόμα

Τετάρτη 24/02, 19:00

Πρόσωπα του ήρωα: Αναγνώσεις | H Μαρία Πρωτόπαππα διαβάζει την Πεταλούδα του Αντόν Τσέχωφ

Περισσότερα

Τετάρτη 27/01, 19:00

Πρόσωπα του ήρωα: Αναγνώσεις | H Λυδία Φωτοπούλου διαβάζει τον/την Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ

Περισσότερα

Κυριακή 28/03, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο

Περισσότερα