Λέσχη Ανάγνωσης Ιουλίου: Στο χείλος της αβύσσου - Εικόνα

Τον Ιούνιο, συνεχίζεται η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ με συντονιστή τον συγγραφέα Γιάννη Παλαβό. 

Την Τρίτη 22 Ιουνίου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν εκ νέου ραντεβού για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε. Η παρέα των αναγνωστών θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για τον μήνα Ιούνιο: Άμος Οζ, Μεταξύ φίλων 

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ισραηλινούς διανοούμενους του 20ού αιώνα. Το λογοτεχνικό του έργο είναι εντυπωσιακό: πάνω από 40 βιβλία, μεταφρασμένα σε 45 γλώσσες, με μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές διηγημάτων, δοκίμια, ιστορίες για παιδιά. Δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα ως δημοσιογράφος, στα οποία εξέφρασε ξεκάθαρα την αριστερή του ιδεολογία και τις φιλειρηνικές απόψεις του για το Παλαιστινιακό, υποστηρίζοντας ανοιχτά τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Ο Άμος Οζ (1939 – 2018) είναι ο πιο πολυβραβευμένος συγγραφέας του Ισραήλ, με δεκάδες εθνικές και διεθνείς διακρίσεις καθώς και βραβεία ειρήνης στο βιογραφικό του, ενώ ήταν πολλές φορές υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γεννημένος ως Άμος Κλάουσνερ στην Ιερουσαλήμ από γονείς μετανάστες που είχαν σπουδάσει στην Ανατολική Ευρώπη, ο πολυβραβευμένος ισραηλινός συγγραφέας μεγάλωσε μέχρι τα 15 του με την οικογένειά του χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις. Καθοριστικό γεγονός για την εφηβεία του υπήρξε η απώλεια της μητέρας του -τον σημάδεψε σε όλη του τη ζωή. Μετά τον θάνατό της, εγκαταστάθηκε στο κιμπούτς (ισραηλινή συλλογική κοινότητα) Χούλντα, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τα 47 του χρόνια. Εκεί υιοθέτησε το επώνυμο Οζ, το οποίο στα εβραϊκά σημαίνει Δύναμη. Μελέτησε φιλοσοφία και φιλολογία στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του και αργότερα έγινε ο ίδιος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ενώ έλαβε μέρος στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) και του Γιομ Κιπούρ (1973). Καθιερώθηκε στον χώρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας με το μυθιστόρημα «Ο Μιχαέλ μου» που κυκλοφόρησε στα 1966. Μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του: «Το μαύρο κουτί», «Η γυναίκα που γνώρισα», «Φίμα», «Νύχτα στο Τελ Κένταρ», «Η ίδια θάλασσα» και «Ιστορία αγάπης και σκότους».

Δεινός αφηγητής με μεστή γλώσσα, ο Άμος Οζ αντλεί συχνά την έμπνευσή του από προσωπικά του βιώματα και οικείους τόπους της νεανικής του ηλικίας. Εστιάζει το ενδιαφέρον του, με ρεαλισμό αλλά και βαθύ ουμανισμό, στην εξερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ηρώων του και της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων σχέσεων καθώς και στην κατανόηση του Άλλου μέσω της γραφής. 

Στην εξαιρετική συλλογή διηγημάτων «Μεταξύ φίλων» ο Οζ παρουσιάζει οκτώ ιστορίες από το φανταστικό κιμπούτς Ικάτ, στις οποίες πρωταγωνιστούν πρόσωπα καθημερινά που προσπαθούν να συμβιβάσουν την πραγματικότητα με το όνειρο, το συλλογικό «πρέπει» με το ατομικό «θέλω». Όπως γράφει ο Οζ: «Για μένα, τα χρόνια που έζησα στο κιμπούτς ήταν το καλύτερο πανεπιστήμιο πάνω στην ανθρώπινη φύση. Όσα έμαθα εκεί για τον άνθρωπο, νομίζω ότι δεν θα τα είχα μάθει ούτε αν ζούσα για εκατόν πενήντα χρόνια σε μια μεγαλούπολη. Όταν ζεις σε κιμπούτς, βλέπεις τα γονίδια επί το έργον, τη μια γενιά μετά την άλλη. Ασφαλώς, το τίμημα ήταν πως και οι άλλοι γνώριζαν τα πάντα για μένα. Αλλά αυτό δεν με πείραζε. Ήμουν ευτυχής που μάθαινα τα μυστικά του ανθρώπινου είδους».

Ο Γιάννης Παλαβός γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο ΑΠΘ και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες (Intro Books 2007), Aστείο (Νεφέλη 2012), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, και Το παιδί (Νεφέλη 2019). Σε συνεργασία με τον Τάσο Ζαφειριάδη, έγραψε το σενάριο των κόμικς Το πτώμα (Jemma Press 2011) και Γρα-Γρου (Ίκαρος 2017), που εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου· το Γρα-Γρου τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερου Κόμικς και Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης, επιμελήθηκε την επανέκδοση των αφηγημάτων του Αθανάσιου Θ. Γκράβαλη με τίτλο Σπασμένες Κολώνες (1930) στο πλαίσιο της σειράς «Η πεζογραφική μας παράδοση» των εκδόσεων Νεφέλη (2019) και μετέφρασε έργα των Τομπάιας Γουλφ, Άλντεν Νόουλαν, Μπρις Ντ΄ Τζ. Πάνκεϊκ, Ουάλλας Στέγκνερ, Φλάννερυ Ο’Κόννορ, Ουίλλιαμ Φώκνερ κ.ά.

Τρίτη 22/06, 18.30-20.30

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για ενήλικες 
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 04/06 στις 12.00

Συντονιστής: Γιάννης Παλαβός, συγγραφέας

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Δείτε ακόμα

Σάββατο 19/06, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης Ιουνίου: Παιδικό Βιβλίο | Μαίρη Πόπινς

Περισσότερα

Κυριακή 27/06, 19:00

Λέσχη Ανάγνωσης Ιουνίου: Εφηβικό Βιβλίο | Ο ένας και μοναδικός Ιβάν

Περισσότερα

Τετάρτη 16/06, 19:00

Εικαστικό Κέντημα: Σπουδαίες προσωπικότητες - Ιούνιος

Περισσότερα